Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Председник Вучић се обратио ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ! ОБЈАВИО ДВЕ ЛОШЕ ВЕСТИ! (ФОТО)

03.12.2018. 18:15 14:38
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Председник Србије обратио се нацији

Председник Србије Александар Вучић обраћа се грађанима Србије из Генералног секретаријата председника Републике.

Путин прави Велику Србију: За четири године ћу ујединити Републику Српску са Србијом и вратити Косово!

Ванредна конференција заказана је због целокупне ситуације на Косову и Метохији, као и због разговора око даљих корака који ће се спровести, али и о актуелним темама у земљи.

Председник Србије одговарао је и на питања новинара

Одговарајући на питања новинара, председник Србије Александар Вучић је рекао да је најавом да ће бити формирана војска на Косову, Србија сатерена у ћошак и указао на то како ће се Србије понашати у будућности.

- Шта ћемо да радимо? Борићемо се да се чује истина. Ово је дуготрајна борба, ја сам знао да они ово неће да повлаче, они су једни другима давали бесу. Морамо да покажемо да имамо хладну главу када доносимо одлуке. Дугорочно нам нема живота на Косову ако ове мере остану. Е сада видте зашто сам хтео дијалог и компромис са Приштином. Сада је јасно да тога нема. Њима су Американци дали сву фактичку власт на терену - рекао је Вучић.

Коментаришући претње Енвера Хоџаја, Вучић је рекао да је Хоџај демантовао да је све то назвао пактом.

 - Он суштину није спорио ни секунде. Ми нећемо да учествујемо у прављењу било каквих пактова, нити у њиховим рушењима, али никада никоме нећемо дозовлити да руши нашу земљу - навео је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Упитан да се осврне на спекулације о изборима појединих опозиционара, рекао је да избора у марту неће бити. 

- Ја сам читао да је Јеремић рекао да су избори у марту. Мени нису потребне њихове лепе речи. Сва истраживања показују исте трендове и зато разумем да су бесни. Неће бити никаквих избора у марту. Што би их било, да ми добијемо још неког посланика више, а они још неких 10-ак мање. Нама од њих ништа не треба, али вас молим да ме не питате о њима и о њиховима лажима и глупостима - додао је Вучић. 

Мере Приштине неће умногоме оштетити економију Србије

Председник Србије је истакао да потези Приштине неће изазвати велику економски штету по Србију и њене грађане.

 - Они то раде да би протерали српски живаљ и да би њихова чизма стала на север Косова. Наше руке неће бити везане, јер смо сатерани у ћошак. Наш народ на КиМ добро разуме одакле опасности долазе и хоћу да кажем велико хвала нашим људима који су показали који желе да се боре за своју земљу и опстанак. Молим вас да се не понашамо као Приштина, наше није да претимо, наше је да молимо и обавештавамо, надамо се да ће се уразумити, али нећемо дозволити гажење српског народа, и српског поноса - истакао је Вучић и поручио да ће бити уз Србе на Косову и Метохији и позвао их да на хистерију Приштине реагују сталожено и без исхитрених одлука.

Каже да је ово показало да никада нису желели никакве разговоре, већ да неко изврши завршни притисак на Србију да призна независност Косова. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Харадинај и Весељи имају још 16 дана да ме смене...До тада њихове жеље нећу поштовати. Не можемо уништење и протеривање нашег рода да дозволимо - подвукао је Вучић и додао да никада неће поверовати у то да се Албанци одлучују за формирање војске и увођење исте. 

Председник Србије саопштио две лоше вести за Србију

- Веома ме брине чињеница да албанске власти не желе ни да чују за укидање противправних такси против Републике Србије. Они су констатовали да ће те таксе трајати док Србија не призна независност Косова. Желим да то преведем на наш језик и да вам објасним шта то значи. Друга лоша вест је да су Албанци најавили формирање војску Косова 14. децембра. Они то желе да формирају и супротно са својим Уставом и договором са НАТО-ом. То доноси опасност по нашу државу. Њихова намера и жеља је веома опасна по нас и доводе нас пред свршен чин - рекао је председник Вучић.

Он се осврнуо и на то што Србија није предузимала никакве контрамере против злодела која се одигравају на простору јужне српске покрајине и одговорио на ултиматуме које су постављени пред нашу земљу.

- Ти потези су страховити неозбиљни, доводе регион у највећи опасност. Доводе нас пред свршен чин, моје је да упозорим међународну заједницу. Нисмо сувише горди и ароганти, али нећемо урадити то што траже, јер то нема никаквог смисла. Они нису били спремни на компромисе, нису били за дијалог и то људи морају да знају - објаснио је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Како је додао, Србија неће признати независнот Косова и да се тако са Србијом не разговара. 

 - Србија неће признати косовску независност, са Србијом се тако не разговара! Рушите ме на улици колико хоћете, али ми нећемо признати независност. Ово данас показује да је Београд био усамњен у жељи да преговара и да они никада нису били за то да се преговара. Шта год многи говорили морају да кажу да је Приштина данас одговорна за ову ситуацију. Ми имамо добре резултате и имаћемо још боље, али они то раде да би њихова чизма заузела север Косова. Они ће у томе имати јавно противљење многих - додао је Вучић.

Он је додао да је поносан сам на наше студенте на КиМ, на наше жене доле који су показали да хоће да остану на свом огњишту. 

Изјава новог амбасадора САД-а

Председник Вучић указао је и на спорну изјаву новог амбасадора Сједињених Америчких Држава у Приштини. 

- Приштина је та која је одговорна за овакву ситуацију и сви из Европе то морају да знају. Нови амбасадор САД у Приштини саопштио је данас да не постоје две државе на свету које имају боље односе од Косова и Америке. Њима је Америка и  мама и тата и сад вам је јасно у каквој смо тешкој ситуацији. Апсурд је велики, 78 земаља није гласало за пријем у Интерпол и сад смо им ми криви за то и због тога су се наљутили. Као да је требало ми да гласамо да их приме да се они не би наљутили. Ове мере су болне за њих, јер ће њима ићи на штету, утицаће и на нашу економије, али не у толикој мери, имамо ми и где другде да извозимо и много што шта да производимо. Наше руке неће бити везане, јер смо сатерани у ћошал. Нама остаје да се боримо за мир и да на то указујемо свуда у свету - рекао је председник. 

Одложена посета француског председника

Вучић је на ванредној конференцији за медије рекао да ће посета француског председника Емануела Макрона бити одложена. 

- Макрон нас је замолио да одложимо посету, ја знам и свестан сам да је ситуација таква да не може да дође - рекао је председник Србије.

Он је изразио наду да ће Француска и Србија имати још боље пријатељске односе. 

- Рекао сам председнику Макрону да после година тешких реформи имамо раст БДП 4,5 одсто, инвестиције за 10,6 одсто више у односу на исти период прошле године. Стопа незапослености на најнижем нивоу у последње три деценије, број запослених на историјском максимуму 49,2 одсто. Ненаплативи кредити на историјском минимуму. То је резултат тешких реформи и по томе видите колико Србија иде напред - рекао је Вучић.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić
Емануел Макрон и Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Током данашњег дана председник се састао и са европским комесаром Јоханесом Ханом који је рекао да ће апеловати на приштинске политичаре да повуку мере које су успоставили, као и да одблокирају регионалну сарадњу и трговину и врате се дијалогу.

Такође, данас је према незваничним информацијама председник Србије имао телефонски разговор са председником Француске Емануелом Макроном поводом његове предстојеће посете Србији.

Конференцији присуствује и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Никола Селаковић.