Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЛАНИРАЛИ ЛИКВИДАЦИЈУ ВУЧИЋА У КОТОРУ: Снајпер који је пронађен код Беливука стигао из Црне Горе?

09.02.2021. 07:43
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вељко Беливук познатији као Веља Невоља план о ликвидацији председника Србије Александра Вучића уговарао је у Црној Гори.

Из Црне Горе стигао је и снајпер којим је планирано да се изврши атентат. Упућени у истрагу наводе да је реч о врхунском оружју стране производње, које се може надоградити с неколико различитих цеви, те да мету погађа с веће удаљености него што је то случај с неким другим снајперима.

Бивши оперативац БИА открио непознате детаље: Употребили би познати сценарио по ком је извршен атентат на Ђинђића

Бивши оперативац БИА открио непознате детаље: Употребили би познати сценарио по ком је извршен атентат на Ђинђића

"Пуноправно чланство Србије у ЕУ је наше стратешко опредељење" Селаковић: Не одустајемо од европске перспективе

"Пуноправно чланство Србије у ЕУ је наше стратешко опредељење" Селаковић: Не одустајемо од европске перспективе

ДОНАЦИЈА ВРЕДНА 97.000 ЕВРА: Председник Вучић се састао са министром спољних послова Словачке (ФОТО)

ДОНАЦИЈА ВРЕДНА 97.000 ЕВРА: Председник Вучић се састао са министром спољних послова Словачке (ФОТО)

Беливук и чланови његовог клана упуцавали су баш тај снајпер у близини Тршића, а стручњаци, међу којима је и Богдан Пушић, начелник УКП, кажу да се упуцавањем пушка разрађује и припрема за брзу употребу.

ПРЕВИШЕ СЛУЧАЈНОСТИ

Беливук је с десном руком Марком Миљковићем Маретом боравио код људи означених као вође "кавачког клана". Био је у друштву Радоја Звицера у Котору, баш током и непосредно пред откривање Споменика Стефану Немањи у центру Београда 27. јануара, кад је тај мафијашки клан намеравао да изазове хаос у држави и изврши атентат на Вучића.

План Беливукове групе је осујећен јер су надлежни државни органи подигли безбедност на највиши ниво ангажовањем чак 850 специјалаца, а међу њима и снајпериста.

Беливук и Миљковић су се вратили из Црне Горе 29. јануара. Њихов боравак тамо био је буран пошто је, како се наводило, тамошња полиција спречила ликвидацију Беливука на тиватском аеродрому. Истражитељима у Специјалном тужилаштву у Подгорици, где је саслушаван баш 27. јануара, наводно је казао да не зна шта би могао бити мотив напада на њега и да је у Црну Гору дошао у приватну посету. Уз то, остало је неразјашњено да ли је боравак Беливука пропуст црногорске службе (АНБ) или га је неки њен део намерно пустио пошто се налази на списку безбедносно интересантних особа којима није дозвољен улазак у ту државу.

Владимир Орлић - СНС

Полиција је ушла у све објекте и штекове те криминалне групе и готово у сваком су пронашли дрогу и оружје, чак и снајпере. Снајперска пушка не служи за обрачун између навијача, већ да се некоме пресуди. Сада је све на судству и да они добију одговарајућу казну

Начелник Управе криминалистичке полиције (УКП) Богдан Пушић потврдио је да су биле појачане мере безбедности када је председник откривао Споменик Стефану Немањи:

- Преко 850 специјалаца било је распоређено на откривању Споменика Стефану Немањи да би се обезбедио председник јер су обавештајни подаци указивали да ће бити покушај извршења атентата.

ПОЛИТИЧКА ПОЗАДИНА

Љубан Каран, пуковник Контраобавештајне службе (КОС) у пензији, каже да је "објавом рата мафији Вучић стао на жуљ балканским клановима, међу којима је и црногорски "кавачки", јер је њима Србија велико тржиште, ког они не желе да се одрекну".

- Јасно је да је Беливук сарађивао са "кавчанима", био је у друштву са Звицером, који слови за њиховог вођу. Индикативно је да је Беливук био у Црној Гори баш кад је постојала озбиљна претња по безбедност председника, током откривања Споменика Стефану Немањи, и зато је основана сумња да је ликвидација Вучића договорена баш у Котору. Али не могу они да изврше преврат без подршке политичких структура и страних агентура. Чак се прича да је Беливука током боравка у Црној Гори обезбеђивала Агенција за националну безбедност (АНБ). Део црногорске власти одавно ради на промени власти у Србији јер им не одговара што се председник Вучић бори за права Срба у Црној Гори - прича Каран.

Да хапшење Беливука и његових сарадника представља највећи успех органа реда још од разбијања "земунског клана", сведочи и снајперско оружје које је том приликом пронађено, указује Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност.

Као што се земунци нису либили да, следећи сопствене криминалне интересе насрну на живот премијера Зорана Ђинђића, не би требало искључити, истиче он, ни то да је снајпер Беливуковог клана био намењен председнику Вучићу.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: е-стоцк/Часлав Вукојичић

- О томе колико би последице таквог атентата биле драматичне излишно је и говорити будући да Вучић представља централну фигуру политичког живота у Србији, али и државника са несумњиво највећим ауторитетом на Балкану. Уклањањем Вучића довела би се у питање политика регионалне стабилности и угрозио наставак привредног раста Србије, док би позиција наше државе у процесу преговора са Приштином била неповратно нарушена, имајући у виду то колико се званични Београд користи и ослања на личне контакте и ауторитет председника републике у међународним оквирима - навео је он.

Ко је Радоје Звицер

- један од оснивача и вођа "кавачког клана"

- тешко рањен у центру Кијева маја 2020.

- једно време боравио у Приштини, одакле је, користећи лажна документа, путовао у Истанбул, Беч, Цирих

- пре три године избегао хапшење у великој акцији полиције на КиМ пошто је добио дојаву и дан пре побегао из Приштине

- на Јутјубу је 2020. објављен и снимак "кавачки клан", у коме се спомиње његов лажни идентитет, а у опису се наводи блискост са челним људима полиције и осталих обавештајних агенција Црне Горе

- осумњичен да је вршио разна кривична дела, почевши од међународног шверца кокаина до наручивања и финансирања десетина убистава у Црној Гори и региону

- званично није оптужен ни за један од тих злочина

- на његову супругу Тамару Звицер покушан је атентат 2016.