Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ВИ ЧУВАТЕ ХРВАТСКИ ПЛАМЕН У СРЦУ" Отворен "Хрватски дом" у Суботици - Пленковић и Брнабић послали моћну поруку Србима и Хрватима

23.06.2023. 18:14
Пише:
Танјуг
Tomislav Žigmanov, Ana Brnabić, Andrej Plenković, Jasna Vojnić
Томислав Жигманов, Ана Брнабић, Андреј Пленковић, Јасна Војнић / Извор: Фото: Танјуг/Влада РС/Пеђа Вучковић

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић отворили су данас на свечаној церемонији Хрватски дом - Матице у Суботици.

Након обиласка дома присутнима ће се обратити председница ХНВ-а Јасна Војиновић, премијерка Србије Ана Брнабић и премијер Хрватске Андреј Пленковић. Свечана академија заказана је у 19 сати у Хрватском дому - Матици.

СТИЖЕ ПЛЕНКОВИЋ: Премијери Хрватске и Србије састаће се у Градској кући у Суботици

СТИЖЕ ПЛЕНКОВИЋ: Премијери Хрватске и Србије састаће се у Градској кући у Суботици

"САМО ОДГОВОРАН ПРИСТУП ВУЧИЧА ДОЗВОЉАВА ОДРЖАЊЕ КРХКОГ МИРА" Москва објаснила зашто Запад ескалира ситуацију на Косову

"САМО ОДГОВОРАН ПРИСТУП ВУЧИЧА ДОЗВОЉАВА ОДРЖАЊЕ КРХКОГ МИРА" Москва објаснила зашто Запад ескалира ситуацију на Косову

НАПАДНУТ ПОЧАСНИ КОНЗУЛАТ СРБИЈЕ: Има повређених, огласило се Министарство спољних послова

НАПАДНУТ ПОЧАСНИ КОНЗУЛАТ СРБИЈЕ: Има повређених, огласило се Министарство спољних послова

Радови на изградњи "Хрватског дома - Матице" започели су у јуну 2021. године, финансирани од стране Владе Хрватске. Објекат има укупну површину 1100 квадрата, изграђен је на три етаже. Камен темељац положен је крајем априла 2021. године.

Како наводе у ХНВ, реч је о капиталном пројекту хрватске заједнице у Републици Србији који ће под истим кровом окупити Хрватски национални савет, Завод за културу војвођанских Хрвата и издавачку установу "Хрватска ријеч", а "Матица" ће такође бити место реализације активности културног и друштвеног живота хрватске заједнице.

Пре отварања две Владе и два премијера имали су састанак на коме су разговарали о унапређењу билатералне сарадње, значају конструктивног дијалога као путу за решавање отворених питања и разматрали теме конкретне сарадње и повезивања.

Tomislav Žigmanov, Ana Brnabić, Andrej Plenković, Jasna Vojnić
Томислав Жигманов, Ана Брнабић, Андреј Пленковић, Јасна Војнић / Извор: Фото: Танјуг/Влада РС/Пеђа Вучковић

Брнабић: Од почетка године шест састанака са Хрватском

Премијерка Брнабић изјавила је да данашња посета хрватског премијера Андреја Пленковића Суботици и њена недавна посета Загребу дају позитиван импулс за формирање знатно бољих односа у будућности.

- Изузетно је важно да само започели са интензивирањем дијалога и посета, и само у овој години имали смо шест посета, односно састанака на високом и највишем нивоу. Верујем да ће ово бити изузетно важно за даље стварање климе за разговоре и приближавање решавању отворених питања наше две земље, а која су отворена више деценија - истакла је Брнабић на свечаности поводом отварања Хрватског дома - Матице и прославе празника хрватске заједнице у Србији - Дана рођења бискупа Ивана Антуновића која је почела интонирањем српске и хрватске химне.

Она је подсетила да је и у Загребу, у априлу ове године, рекла да Србија сматра да су односи са Хрватском веома важни и искрено је заинтересована за развијање свеукупних односа и унапређења узајамно корисне сарадње.

Ana Brnabić i Andrej Plenković
Ана Брнабић и Андреј Пленковић / Извор: Фото: Танјуг/Влада РС/Пеђа Вучковић

- Зато ми је посебно драго да је председник Владе Хрватске Андреј Пленковић у Суботици након непуна два месеца од када смо се видели у Загребу и када смо заједно присуствовали скупштини СНВ - истакла је премијерка.

Додала је да Србија и Хрватска деле много тога, и лепог и ружног, и, како је навела, свакако није тајна да нас још увек оптерећују тешке последице заједничке историје што је неретко доводило до захлађења односа.

- Свако па и најмање захлађење односа увек се прво осети међу припадницима мањинских националних заједница, односно Срба у Хрватској и Хрвата у Србији. И то је такође један од разлога због којег је председник Србије Александар Вучић најавио да ће Србија искрено радити на отопљавању односа са Хрватском у нади да ћемо све дати да најпре поштујемо једни друге, да сарађујемо уз разумевање и сагледавање заједничких интереса и потреба на бази европских вредности, а што би допринело даљем просперитету читавог региона - поручила је Брнабић.

Војнић: Ово је велики дан за хрватску заједницу у Србији

Председница Хрватског националног вијећа Јасна Војнић рекла је данас на отварању Хрватског дома - Матице у Суботици да је ово велики дан за хрватску заједницу у Србији и да ће овај дом  бити место у коме су сви добродошли.

Војнић је завалила присутнима и онима који су учествовали у изградњи овог објекта. 

- Данас 23. јуна 2023. године је за Хрвате у Србији велики дан, велики је дан, јер је Влада Републике Хрватске учинила нешто о чему смо неколико година могли да сањамо. У Матицу скупити премијере двеју влада, четири министра, осам жупана и 13 свештеника - истакла је она. 

Војнић је додала да отварању присуствују и предстваници Мађарске, Босне и Херцеговине и да то само показује колики је значај овог догађаја. 

Andrej Plenković, Jasna Vojnić, Ana Brnabić
Андреј Пленковић, Јасна Војнић, Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Влада РС/Пеђа Вучковић

- Више од 30 особа, 20 интелектуалаца, кровних институција, који су су свој рад уградили у Матицу, 90 учесника данашњег програма и више од 200 људи који су желели да присуствују. Матица је логичан след вишегодишњих напора нашег рада и посвећености за све Хрвате у Србији и то је влада Републике Хрватске учинила за нас - додала је она. 

Војнић је рекла да је отворено још девет градилишта и да ће се градити матице у Београду, Петроварадину, Сенти, Сремској Митровици једнаким жаром. 

- Желимо да обезбедимо сваком човеку простор где може да напредује  и сигурност и ветар да може да слободно лети - закључила је она и додала да Матица није само дом за Хрвате , и да су у њему добродошли сви грађани. 

Она је на свечаности испред Хрватског дома захвалила и представницима Владе Србије.

Пленковић: Препознали смо значај сарадње српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији

Хрватска влада је донела низ страешких одлука за Хрвате у Србији, што се односи и на Хрвате у Црној Гори, Мађарској и Словенији, свуда где су мањина, посебно у БиХ где су један од три конституивна народа, као и оних који живе у дијаспори широм света, рекао је данас у Суботици хрватски премијер Андреј Пленковић.

Пленковић је на отварању Хрватског дома - Матице у Суботици рекао да се та системска подршка усталила и један је од кључних задатака владе да брине о Хрватима изван Хрватске, посебно Хрватима у Србији да би неговали свој идентитет, да би били подржане њихове културне, просветне, уметничке и спортске активности и све оно што раде са огромним ентузијазмом и трудом.

Matica-Hrvatski dom
Матица-Хрватски дом / Извор: Фото: Танјуг/Влада РС/Пеђа Вучковић

Пленковић је подсетио да је Влада Хрватске финансирала изградњу овог дома и посебно захвалио председници Хрватског националног вијећа у Србији Јасни Војнић и политичком лидеру Хрвата у Србији, председнику ДСХВ Томиславу Жигманову, који је сада и министар за мањинска права у Влади Србије.

Именовање Жигманова за министра у Влади Србије, Пленковић је оценио важним кораком и за билатералне односе двеју држава с обзиром на то да је, подсетио је, Ања Шимпрага из SDSS-a потпредседница хрватске владе.

Осврнувши се на обраћање председнице српске владе Ане Брнабић, Пленковић је казао да се она "дотакла комплексности односа Србије и Хрватске, из времена агресије режима Слободана Милошевића".

Ana Brnabić i Andrej Plenković
Ана Брнабић и Андреј Пленковић / Извор: Профимедиа

- Ми смо говорили о свим тим темама које су отворене - од питања несталих, граница, процесуирања ратних злочина, ратних штета и све што оптерећује наше односе, али и сва актуелна питања привредне, трговинске сарадње, квалитета унапређиванаја саобраћајне инфраструктуре, те искорака на подручју стабилности наравно у контексту европских интеграција, где је ХР заокружила своје учешће, уласком у Шенген и еврозону, уз жељу да и Србија на исти начин буде успешна на том путу - рекао је Пленковић.

Препознали смо, казао је, значај сарадње српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији, који је донео доста "свежег уља у моторе који постоје и дајете нам један пример да и сарадња на ниову држава буде боља него до сада".

Хрватски премијер је рекао да је поносан на мањинску заједницу Хрвата у Србији који су сачували и негују свој идентитет и културу, као и да на тај начин чувају "хрватски пламен у срцу", упркос томе што су њихови преци давно дошли на ове просторе, још у време турске владавине.

Оценио је да данас отворени Хрватски дом - Матица није могао наћи боље место него да буде у Суботици и изразио уверење да ће управо његов пројекти и конкретни живот "донети нови пламен и допринети унапређењу Хрвата у Србији, као и побољшању односа наших двеју држава".