Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СЕНЗАЦИОНАЛНО! Италијани оптужили газду Јунајтед Групе, Н1 и Нове за тесне везе са властима Русије: Шолаков човек агент Русима!

22.04.2023. 17:25
Volfram Kuoni, Aleksej Miler, Dragan Šolak
Волфрам Куони, Алексеј Милер, Драган Шолак / Извор: Фото: Printscreen

Фирме које држи Волфрам Куони, главни партнер Драгана Шолака, служе као параван за руске фирме и Алексеја Милера, тако су купили и девет луксузних вила на острву Сардинија, пишу медији у Италији

Драган Шолак је "ТВ тајкун, који пеца са мрежом руских фирми", а његове милијарде повезују Москву и Београд! Ово је данас објавио италијански дневни лист Ла Верита у великом тексту о руским везама газде Јунајтед Групе, Н1 и Нове, са посебним нагласком на Шолаковог верног партнера, познатог и као "банкар Кремља", Волфрама Куонија.

ВУЧИЋ ЈАСНО ОДГОВОРИО НА ИНЦИЈАТИВУ ОПОЗИЦИЈЕ: "Нека скупе потписе и идемо на референдум, уједно и на изборе"

ВУЧИЋ ЈАСНО ОДГОВОРИО НА ИНЦИЈАТИВУ ОПОЗИЦИЈЕ: "Нека скупе потписе и идемо на референдум, уједно и на изборе"

"ПУНО МИ ЈЕ СРЦЕ" Премијерка честитала свим припадницима Војске Србије на успешно изведеном приказу способности

"ПУНО МИ ЈЕ СРЦЕ" Премијерка честитала свим припадницима Војске Србије на успешно изведеном приказу способности

Откривен споменик блаженопочившем патријарху Иринеју у Соборној цркви у Нишу (ФОТО)

Откривен споменик блаженопочившем патријарху Иринеју у Соборној цркви у Нишу (ФОТО)

Новине из Милана пишу да је Шолак, иако званично на проевропским позицијама, "успео да одржи чврсте односе са Русијом и са круговима у Бугарској блиским Москви", а да му је тајновитост мутних послова са Куонијем донекле покварила руски напад на Украјину.

Медији у ЕУ почели су да придају све већу пажњу великој афери о дугогодишњим руским везама Шолака и Јунајтед Групе, које су они из све снаге покушавали да сакрију, маскирани иза приче да су велики Европејци и западњаци. Међутим, напад Русије на Украјину мотивисала је прво медије у Швајцарској да почну да истражују њиховог држављанина Куонија, а онда су новинари у Словенији пронашли његове директне везе са Шолаком.

Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Фото: Ла Верита/Принтсцреен

Након велике серије истраживачких текстова у српским медијима о руској афери "проевропске" Јунајтед Групе, темом су почеле да се баве новине у Грчкој и ево сада у Италији!

Драган Шолак и Јунајтед Група у реакцијама преко својих медија Н1 и Нова С нису демантовали ни једну једину чињеницу, већ су чак неке потврдили, попут тога да је Волфрам Куони био председник њихове Јунајтед Медије у Цириху у исто време док је био заменик председника Гаспром банке у Швајцарској, као и да је његова супруга и пословни партнер Марија Куони, са којом такође блиско сарађују, изразито проруске оријентације.

La Verita
Ла Верита / Извор: Фото: Ла Верита

А управо су деценијске везе Шолаковог мешетара Куонија са руским фирмама главни фокус великог текста у новинама Ла Верита, који је чак најављен на насловној страни. Ево шта Италијани пишу:

- Драган Шолак, српски милијардер у секторима медија и телекомуникација, увек је био на прозападним и проевропским позицијама, а ипак је у суштини успео да одржи чврсте односе и са Русијом и са круговима у Бугарској блиским Москви. Помислите само на операцију којом су Шолак и Красимир Гергов, бизнисмен из Софије, више пута мењали власништво у великој српској компанији Дајрект Медија преко разних офшор фирми. Према тврдњама тамошњих новинара, иза промене власништва у Дајрект Медији стајао је и удео групе српских тајкуна, којом руководи један швајцарски адвокат - а то је Волфрам Куони.

Драган Шолак се налази у бази "специјалних" клијената банке Цредит Suisse, заједно са трговцима дрогом, шпијунима и корумпираним политичарима

Ла Верита даље пише да се име Драгана Шолака појављује и у бази података "специјалних" клијената велике швајцарске банке "Цредит Suisse", коју је открила финансијска истрага "Suisse Сецретс" (Швајцарске тајне). У бази података тих специјалних клијената, где је Шолак, откривена је већа количина банковних рачуна на имена сумњивих особа као што су трговци дрогом, корумпирани политичари, шпијуни и функционери диктаторских режима.

- Два рачуна у швајцарској банци су у Шолаковом заједничком власништву. А реч је о вези између Шолака, највиших нивоа моћи у Русији и швајцарског адвоката Волфрама Куонија, истог оног који у Шолаково име омогућава куповину и продају медија у Бугарској - пишу италијанске новине.

Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Фото: Printscreen

А ево зашто је Италијанима посебно занимљив Куони: наиме, баш преко њега руске фирме држе луксузне виле на острву Сардинија!

Волфрам Куони је директор или бивши директор најмање 13 фирми регистрованих у алпској државици Лихтенштајн. Те фирме служе за "заштиту крајњих корисника", односно параван су за руске компаније. Пословање неких од њих, повезаних у "корпоративну структуру" Ансалт, било је толико сумњиво да су их надзорни органи Лихтенштајна затворили.      

Како је Шолак куповао "западни" имиџ

Италијански дневни лист Ла Верита закључује: "Шолакова имовина процењена је на 1,2 милијарде, иако многи тврде да морате да уклоните зарез да бисте се приближили правим подацима. То му је омогућило да пре нешто више од годину дана преузме фудбалски клуб Саутемптон из енглеске Премијер лиге. Реч је о операцији која му је омогућила да додатно учврсти свој имиџ човека блиског Европи. Очигледно није рачунао на руски напад на Украјину и медијску изложеност његовог адвоката од поверења Куонија. Гаспром банка је ћуп са много пара и са пажњом превише држава".

- Неки од тих Куонијевих крајњих корисника имају канцеларију у Италији, односно пријављене су код рачуновође у месту Олбија на острву Сардинија. Разлог је једноставан: користе се за маскирање власника комплекса вила на сардинијској Смарагдној обали. Виле су припадале Алексеју Милеру, као и највишим менаџерима повезаним са њим - објавила је Ла Верита.

Како прецизирају, то је кутак сардинијске обале где су Руси као код куће, "на неколико корака од вила у власништву руских фирми налази се Вила Виолина, раскошан комплекс драг тајкуну Алишеру Усманову, продат прошлог лета једном аустралијском тајкуну".

Полиција на Сардинији је 2010. извршила рацију у комплексу од девет вила у власништву руских компанија по дојави да се у њима налази већа количина оружја.

Aleksej Miler
Алексеј Милер / Извор: Профимедиа

- Волфрам Куони је тада потписао формални протест италијанским властима у име седам фирми из Лихтенштајна, којима он лично управља - пишу из Милана. Алексеј Милер је једини велики руски олигарх који није погођен санкцијама ЕУ, али је под санкцијама САД и Велике Британије.

- Разлог за то би се могао тражити у значају који његова компанија има за снабдевање Европе гасом, бар у прошлом времену, у првој фази напада на Украјину. Уместо тога, санкционисан је Аркадиј Ротемберг, попут Милера такође личност веома блиска Кремљу, чије је присуство последњих година неколико пута пријављено на имању на Сардинији - наводе Италијани.

Истичу да је "Волфрам Куони веома близак кругу руских компанија". До марта 2022. године био је, најмање десет година, потпредседник Гаспром банке Швајцарска.

Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Профимедиа

- Брда новца из Москве су пролазила кроз ту банку у Цириху и завршавала на личним рачунима људи блиско повезаних са Кремљом. На пример, музичка звезда и мултимилионер Сергеј Родулгин, велики пријатељ Кремља и осумњичен као њихова марионета… Родулгин има више офшор фондова, који су 2016. откривени у истраживачким "Панама пејперс". У истој бази података налази се и низ офшор компанија које се приписују Волфраму Куонију или његовој супрузи Марији, пореклом из Србије - објавила је Ла Верита.

Још један олигарх близак Шолаковом Куонију је милијардер Костантин Жеваго.

- Жеваго је пореклом из Донбаса, осумњичен за везе са проруским аутономашима (што је увек негирао), тренутно се налази на суђењу у Кијеву, оптужен за прање новца и друга кривична дела у вези са банкротом његове банке у Украјини, из које је просто нестало 113 милиона долара - наводи италијански дневни лист.