Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВС има обавезу да има одговор на све" Вучевић о изазовима у будућности, активности једне земље посебно забрињавају

30.01.2024. 17:14
Пише:
Танјуг
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Министар је оценио да су највећи изазови били на КиМ, почевши од 2022. године, по питању решавања ситуације.

Министар одбране Милош Вучевић говорио је о набавци наоружања и аргументима за враћање војног рока, након тактичног приказивања у Дому гарде на Топчидеру. Он је говорио и о изазовима у будућности и нагласио да је данас извршена годишња анализа у Војсци Србије.

"Ако немате снажну војску, немате ни државу" Вучић упутио снажну поруку нацији, до краја године Србија добија моћно оружје (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

"Ако немате снажну војску, немате ни државу" Вучић упутио снажну поруку нацији, до краја године Србија добија моћно оружје (ВИДЕО)

Вучевић: До маја достављамо председнику анализу са аргументима за војни рокMiloÅ¡ Vučević

Вучевић: До маја достављамо председнику анализу са аргументима за војни рок

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО О ВРАЋАЊУ ВОЈНОГ РОКА: "Саслушао сам аргументацију, ПОТРЕБНО ЈЕ..."Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО О ВРАЋАЊУ ВОЈНОГ РОКА: "Саслушао сам аргументацију, ПОТРЕБНО ЈЕ..."

- Председника Републике упознајемо са резултатима које је постигла и задацима које је извршила војска и представљамо план рада. Председник је предложио да војска уради статички приказ дела војне опреме и наоружања, пре свега роботизације Војске Србије и увођења вештачке интелигенције и онога што можемо да произведемо. Дан је био садржајан, нешто више од два сата је трајала годишња анализа, где је више генерала реферисало и онда смо имали виђење председника шта би требало радити у 2024. години. У наредном периоду нас очекује нешто што се надовезује за Србију 2027, један целовити приказ шта држава ради на пољу безбедности наших грађана. Поносан сам резултатима и свестан свих ствари које треба исправити. Могли смо нешто и боље да урадимо, има свакако много изазова и нико се не уљуљкава да смо постигли све, али да је направљен искорак јесте, то показују референтни часописи и војска Србије је направила искорак на ранг листи. 

Министар је оценио да су највећи изазови били на КиМ, почевши од 2022. године, по питању решавања ситуације.

- Од доласка Куртија креће радикализација безбедносног амбијента за Србе на КиМ и нажалост траје и данас. То је дефинисало и активности Министарства одбране у prеthodnoj години. Оно што се дешава представља изазов и ризик за Републику Србију, ако на то додамо најсвежије информације да се Албанци наоружавају из Турске. Неке ствари се понављају. Историја је учитељица живота. Касарна поред Призрена се зове "Султан Мурат". Турска која је за нас велесила и јак политички партнер Србије, држава с којом има државни интерес да све има најбоље односе, Турска неко с ким Србија мора да има отворен дијалог. Александар Вучић је радио да има најбољу могућу сарадњу са Ердоганом, који је велики владар. Велике игре се играју, то је неспорно. То је нешто што нас забрињава. Турска постаје најагилнији покровитељ косовске незавиности. Овде је био и Столтенберг, Манч из Напуља, командант КФОР-а, све то утиче на дешавања на терену, али њихова геополитика су да је Косово независно. Морамо да учинимо све да сачувамо мир, који је насушно потребан Србији, али и бити припремљени - рекао је Вучевић и додао да је много тога набављено и тек ће бити од војне опреме и наоружања.

Војска Србије има обавезу да има одговор на све оно што угрожава нашу националну безбедност и све што купујемо је дефанзивног карактера, речи су министра војног.

- А да се заносимо да ћемо само кроз дијалог решити све проблеме, није могуће. Курти користи ситуацију у региону да спроводи етничко чишћење на КиМ. Само снажна економија може да изнесе и подржи снажење војних капацитета једне државе. При томе, има и друга стране исте приче - без снажне војске не можете имати снажну државу, јер чува ваш суверенитет. Најбогатије државе улажу у своју силу, чувајући економски интерес. Исто је и код нас, тако да је улагање у војску улагање у државу. Један до задатака које смо добили од председника је да се залихе муниције Војске Србије попуне у 100 посто за дужи временски период, да приоритет добије Војска Србије, а не извозни програми. 

Концепт само професионалне војске има предност у одређеним аспектима и ми је се не одричемо, јер остаје ударна снага војске, рекао је Вучевић.

- Живимо у временима када људи могу да бирају послове, када су све информације мање-више доступне, не постоји толики дух колектива и у таквим околностима не можете очекивати да постоји група људи која ће да постоји ту због плата која ће да нас брани или бити ту када су поплаве, а то је трећа мисија војске да помаже цивилима у ванредним ситуацијама. Ја снажно остајем по том предлогу да се врати војни рок, мислим да је председник разумео аргументацију. Сваке године Република Србија, од укидања војног рока, изгуби 60.000 људи из резервног војног састава или ратне војске народски речено, а уведемо нових 1.500 који их добровољно одслуже. Минус 58.000 пута 13 година. Ми смо само 2022. године изгубили 50 резервног састава који је до 32 године старости, што показује да је систем све старији. Имамо озбиљну рупу која не може да се попуни. То није проблем Србије, причао сам и са другим министрима одбране, то је проблем свих држава. Посебно западне хемисфере, па зато имате да је Естонија вратила војни рок, све скандинавске државе има регрутовање. То су озбиљне државе. Оне су итетако одговорне по питању безбедности своје земље. Швајцарска је једна од најорганизованијих држава по питању војске. Хрватска разговара о враћању војног рока. Озбиљан задатак је пред нама - питање наших регрутних центара, логистичких, медицинских. Временски рок да се то спроводе у дело је шест до 12 месеци. Не бисмо у првој години кренули у апсолутном броју. Врло битна ствар је питање концепта активне резерве, оних који га одлуже, али направе уговор са државом да су увек спремни да се одазову на позив, а за то примају накнаде и имају привилегије. Ми професионални састав попуњавамо из група које служе војни рок. Још једна ствар, то ће допринети свеукупном здрављу нације - закључио је.