Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧЕВИЋ: Председник Вучић, мале државе на брдовитом Балкану, одолева притицима, али нож је близу грла већ 80 дана!

16.05.2022. 20:01
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић изјавио је гостујући на телевизији Б92 о огромном броју лажних дојава о бомбама да са позиције коју води нема довољно информација, али истиче да му све делује као део организоване акције која му како је рекао мирише да долази од дође споља али да је свакако реч о покушај уношења немира, дестабилизације државе.

Дојаве о бомбама нису случајне, ово је питање за безбедносне структуре

- У Новом Саду није био дојава, али као грађанин и човек политике са забринутошћу пратим ово што се дешава претходних 8 сати. Никада нисмо имали овако очигледно организовану акцију. Ово је питање за безбедносне структуре. Ово да се случајно десило, тешко. Можда неко шаље неке поруке, немам довољно информација... – каже Вучевић, а на питање да је то део хибридног рата одговара потврдно.

Све је како подсећа кренуло са лажним дојавама о бомбама на летовима Ер Србије ка Москви.

- Не знам да ли је то из исте кухиње, да је ово све организовано, рекао бих да јесте. Не могу да искључим ни запад, ни исток , ни север, ни југ. Треба рационално одговорно сагледати ствари, без тензија, професионално приступити од стране служби безбедности.

"Унапред се радујем нашем следећем састанку" Вучић честитао Орбану поновни избор за премијера

"Унапред се радујем нашем следећем састанку" Вучић честитао Орбану поновни избор за премијера

ВУЛИН ОТКРИО ДЕТАЉЕ ОКО ДАНАШЊИХ ДОЈАВА О БОМБАМА: Против Србије се води специјални рат - грађани не паничите

ВУЛИН ОТКРИО ДЕТАЉЕ ОКО ДАНАШЊИХ ДОЈАВА О БОМБАМА: Против Србије се води специјални рат - грађани не паничите

ВУЧИЋ СТИГАО У УАЕ: Ово је план посете, а поред српског лидера у Абу Даби пристигли и ови светски државници

ВУЧИЋ СТИГАО У УАЕ: Ово је план посете, а поред српског лидера у Абу Даби пристигли и ови светски државници

Потпредседник СНС истиче да овакве ситуације врло атрактивне за различита мишљења и анализе и да свако од нас има неки став.

- Понављам мора се све анализирати, а да државни врх добије тачну информацију, а не да одмах полетимо. Неће нам помоћи у сагледавању оваквих ствари. Сматрам да је већина људи која је на важним државним функцијама, неспорно лојална држави Србији, а не другој држави – уверава Вучевић.

Велики притисак је на Вучићу, јер је освојио огроман број гласова на председничким изборима

Одговарајући на питања о притисцима којима је Србија све више изложена јер није увела санкције Русији, али и различитим ставовима по том питању и у самој СНС каже да је његов став да треба подржати политику коју води Александар Вучић .

- Нико не треба да му отежава, већ да му помогнемо, а не можемо много. Притисак је на њему, и то још већи јер је освојио огроман број гласова на председничким изборима. Нико у СНС нема права да према личним афинитетима, склоностима или обавезама према другим се опредељује, него да видимо како можемо да чувамо нашу отаџбину. Надам се да ће Србија успети да задржи овај курс који је све тежи и све мањи има. Феномен је да та мала држава на брдовитом Балкану, са својим председником и народом успела да 80 дана једина се одупре тој хистерији која постоји у западној хемисфери против Руса, а да с друге стране не оде ни на другу страну и неку самоизолацију. Надам се да ћемо опстати на том курсу. Али рећи нешто и као човек, политичар и адвокат, ако неко нешто и потпише под грлом му је нож и да му породица узета као талац. Је л можете да га осуђујете, ако то уради – сликовито објашњава и ово нисам рекао да би најавио било шта, није алиби прича, већ реални сценарио.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

Кукавички да неко чека Вучића на питању КИМ који нико није решио од Берлинског конгреса

Први човек Новог Сада истиче да питање Косова није проблем који је настао пре пет, десет, 25 или 30 година, он није настао ни од Слободана Милошевића.

- И Косово није успео нико да реши. Ни Обреновићи, ни краљ Александар, ни Тито, а онда смо видели како су се оклизнули и Милошевић, Коштуница, Тадић окретао главу. А сада имамо Александра Вучића од кога се очекује да сада у десет година реши, што није решено век и по. При томе сви навијамо да погреши јер би му замерили. И да је нешто издао, и да ће признати Косово. Или се чека уђе у неку конфронтацију не са Албанцима, него са патронима косовске независности. То је толико некоректно и кукавички да неко чека Александра Вучића на питању КИМ који нико није решио од Берлинског конгреса – каже и додаје да међу њиховом редовима постоје људи који се додворавају страним емисарима.

Вучевић истиче да је неозбиљно да држава и председник отворе карте, да кажу који су им даљи потези.

- То је неозбиљно. Пустите га води државну, и брине о националном интересу. Показао је за ових десет година да то може. Нигде нисмо изгубили на безбедности, економији, култури, спорту...А причају да ће издати, продати, а он ради на подизању државе. А сад у овом најтежем тренутку може да покаже сваку замисао и шта ће Србија да ради.

О петој и шестој колони

Он наглашава да је позиција СНС таква да су с једне стране странке леве оријентације нам говоре да смо четници клерофашисти, националнисти, а ови са десног блока да смо лажне патриоте, издајнице да подржавамо цркву, да ћемо издати Косово, а немају никакав проблем да сарађују међусобно.

- Кад је питање власти све то стављају СНС као замерку, није препрека за сарадњу. Нема ту политике, ни става, то је кукавичлук и себичлук и готово ратни профитерство! Ту су социјалисти који су на почетку сукоба били уздржани, па у кампањи имали изразито проруски став, а сада опет не знамо шта мисле.

О тврдњама опозиције да је ова власт крива за путинофилију у Србију, Вучевић каже да међу грађанима постоји неки осећај неправде з оно што смо доживљавали у XX веку, јер смо је доживели.

На питање да прокоментраше најаву председника Вучића о стварању много веће већине него што је сада у Београду, те да ли она отвара врата сарадњи са неком опозицином странком, Вучевић је одговорио да нема дилему да ли ће СНС имати већину у Београду.

- Не бих искључио могућност да се поново иде на изборе, то је ствар странке како ће одлучити, а ја понављам своју идеју да смо требали ићи поново и на парламентарне изборе јер је испало да је онај ко је добио 3, 4 посто победник, а онај ко је добио 43 губитник, пошто они који су нама рекли да ћемо издати Косово и увести санкције Русији и оставити РС су спремни да иду у коалицију са онима који би одмах увели санкције Русији, који су предложили Декларацију о геноциду у Сребреници, и који кажу да је Косово независна држава. Мислим да и те како постоји аргументација да поново идемо на изборе.

Поводом сукоба Русије и Украјине, односно НАТО пакта и Русије, навео је да је све добило на додатној тежини и на убрзању што показује и саопштење Г7 групе земаља. као и високих немачких дужносника око пријема Косова у Савет Европе.

Техничко је питање с ким ће СНС да прави коалицију

На питање да ли је за континуитет ове владе и наставак сарадње са СПС-ом на републичком нивоу, Вучевић каже да је он свакако за континуитет политике која до довела до развоја Србије, економског процвата, снажења државе, већих плата, до политике да пензије треба да прате плате, отварања великог броја фабрика.

- Техничко је питање с ким ће СНС да прави коалицију било би некоректно да као потпредседник СНС да пре састанка ГО Председништва јавно наступам са неким приватним ставовима. За мене је кључан континуитет политике , али и континуитет одбране државних и националних интереса које је спроводио Александар Вучић и влада – навео је он, а када је реч о његовом потенцијалном избору за председника нове владе, истакао је да није разговарао ни са ким и да ради свој посао градоначелника.

Немогуће је да Србија не осети поремећај на аутомобилском или ником другом тржишту целог света

О дешавањима у Фијату, и наводима да је власт за 10 година упропастила фабрику аутомобила у Крагујевцу, Вучевић је подсетио да је Тадић са ДС добио изборе 2008, те да су у предвечерје избора потписали уговор са фијатом који није објављен, а Динкић обећао фамозних 1000 евра.

- Ти исти који су правили тај уговор данас нису фер да барем ћуте него држе предавања као за Рио Тинто – ти који су га довели и продавали своје парцеле, после су штрајковали и протествовали. И ником ништа. Мислим да је Србија показала одговорност према својим запосленима и да ауто индустрија има светлу будућност у Србији. На тој мапи снажно место је Крагујевац. Ми не можемо Србију да посматрамо као изоловано острво. Немогуће је да Србију не погађа цена горива, гаса, несташица никла, да Србија не осети поремећај на аутомобилском или ником другом тржишту целог света.

Генерални урбанистички план транспарентан, иза њега стоји струка, а не политика

- Добро је да опозиција критикује, да се чују различита мишљења, и да не размишљамо сви исто. Чврсто стојим иза предлога Генералног урбанистичког плана града Новог Сада из простог разлога јер га је правила струка, а не политика. Радили су га урбанисти, архитекте, људи са факултета, из института са много новина које поправљају урбани живот града, оплемењују а, дају му нови квалитет и дајемо му виши ниво. Нико неће да каже да смо новим ГУП- ом предвидели 180 хектара више зелених површина и да смо већи део приобаља вратили у зелену зону, а по важећем ГУП-у ту је била предвиђена грађевинска зона. Да заступам политику да град нема мостове који су уцртани пре 60 година, не могу. Никада транспарентнија расправа није била него сада – јавне приказе, седнице, било је инцидената, бацали димне бомбе, претили и то њих десет, нису дали да се разговара. Све смо то издржали припремили ГУП који бити на понос даљег развоја града. А да вратимо Нови Сад на период од пре 50 или сто година, ја не могу и нећу, само му име каже да мора да буде нови. Сачували смо ДНК града, најстарија градска језгра, али град мора да се развија и живи. Не постоји ништа слично са Београдом на води, иако је то феноменалан пројекат који је препородио Београд. Овде је питање некадашњег Бродоградилишта које је у лоповској приватизацији приватизовано за време оних који су да против свега овога. Они су га продали некоме ко је убијен у мафијашком обрачуну због шверца цигара у Грчкој, и нити се више бродови производе годинама уназад, а сада ми кажу да неће да се ту ишта ради, та српска фирма. Било би интересантно да се појави немачка, израелска, руска, америчка компанија да гради тамо, да ли би било протеста, а када српска фирма треба нешто да гради одмах повици да намештамо посао инвеститору или не знам шта! Да ли стварно мислите да смо сви на продају и да смо на тржишти? Али, они полазе од себе, јер су тако радили.