Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКО ПРИЈАТЕЉСКО "ДА" ОД СЛОВЕНИЈЕ Вучић: Главна тема била је Приштина и можемо очекивати сваку помоћ

28.01.2019. 10:13
Пише:
Танјуг
Pahor, Vučić
Пахор, Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас, испред Палате Србија, шефа словеначке државе Борута Пахора, који је допутовао у званичну посету Србији.

Председник Србије Александар Вучић и шеф словеначке државе Борут Пахор обратили су се јавности у Палати Србија. 

Председник Србије је након састанка на заједничкој конференцији пожелео добродошлицу словеначком председнику и поручио: 

"Имамо добру динамику односа, који се тек развијају, Србија види партнера у Словенији, и верујем да наши односи могу да буду још бољи. Пре свега мислим на економску сарадњу и све је већи број словеначких инвеститора. Разговарали смо такође о унапређењу наше билатералне сарадње, рекао је Вучић. 

"Разговарали смо о европском путу Србије, највећи број експерата је учествовао у пружању помоћи нашој земљи и хвала им на томе. Кључна тема наших разговора била је и Приштина, али видимо и сами да смо далеко од договора, али ако било шта буде потребно, данас смо добили пријатељски глас од Словеније - рекао је председник Србије. 

ФРАНЦУСКА ПОДРШКА: Макрон стиже у Србију, а ево и КАДА

Након конференције за медије уследиће пословни форум Србија - Словенија. 

Додаје да је разговарано о проналажењу могућих решења за Косово, иако је то решење јако далеко, додавши да смо данас врло далеко од тога због антицивилизацијиских такси Приштине на српску робу.

- Ако Београд и Приштина буду дошли до договора надам се да ћемо имати подршку Словеније. Желимо да глас Словеније буде још снажнији у Бриселу, у ЕУ. Ценимо позицију Словеније у регионалним птиањима и њему сам лично захвалан за процес Брдо Бриони, јер таква иницијатива доприноси стабилизацији прилика у овом региону - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће и даље тежити европском путу, али да ће и даље неговати добре и пријатељске односе са Русијом. 

- Ми водимо једну политику, а морамо још много тога да урадимо како би се наш народ осећао боље -  рекао је српски председник и додао да у Србији не постоји политичка криза. 

Председник се захвалио Пахору што пружају подстрек на путу ка ЕУ, рекавши да Србија жели да се тај пут убрза.

Словеначки председник рекао је да је пре 10 година први пут посетио Београд и да му је драго да је опет овде. 

"Словенија и Србија су међусобно важни инвеститори, и економска сарадња веома добро напредује. Моја посета је намењена учвршћивању поверења између двеју земаља. Подржавамо амбиције Србије да постане чланица ЕУ", рекао је Пахор. 

Он је додао да што се тиче Косова, он подржава дијалог Београда и Приштине, али да не зна када би он могао бити завршен. 

"Уређење неких питања у региону, у великој мери зависи од нас самих. Имамо само два пута, један да се поуздамо да ће велике силе да уреде та питања, али мислим да је у великој мери зависи од нас, како ће једна земља појединачно да реши било који проблем у оквиру саме државе", поручио је Пахор. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Пахор је рекао да му је велика част што ће наступити данас пред посланицима Народне скупштине Србије, а посебно му је драго што је имао отворене разговоре са председником Вучићем. 

Словеначки председник је додао да не види да је Србија у политичкој кризи. 

Планиран је и састанак делегација Србије и Словеније, након чега су предвиђене изјаве за медије двојице председника. Након тога уследиће пословни форум Србија - Словенија.

Током посете биће речи и о напретку Србије у њеним настојањима да се придружи ЕУ, ситуацији у региону и другим актуелним питањима везаним за миграције, безбедност и будућност ЕУ.

ОВО ЈЕ НАТО ПЛАН ЗА СРБИЈУ: Зна се шта су ГЛАВНИ ЦИЉЕВИ Алијансе - ВЕЛИКА АЛБАНИЈА И ИЗОЛАЦИЈА СРБИЈЕ!

Словеначки председник ће Србију посетити у пратњи делегације представника пословне заједнице, као и министра културе Дејана Прешичека, државног секретара Министарства културе Јана Шкоберна, државног секретара Министарства спољних послова Симоне Лесковар и државног секретара Министарства економије Еве Штавс Подлогар. 

Borut Pahor
Борут Пахор / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Председник Словеније данас у Београду, дочекује га Вучић

Другог дана посете председник Словеније положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. 

Србија је Словенији 10. најважнији трговински партнер, а билатерална трговина премашује милијарду евра по години. 

Агенција СТА наводи да је ово прва званицна посета Пахора Србији после његовог поновног избора у новембру 2017. године, а пре тога је био у Србији 2014. године, што је била прва посета једног словенацког председника.