Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СА ЗЕДЕРОМ! Да ли треба сваког дана да опсујем некога из Русије да бих некоме доказао правоверност? ЗБОГ ЧЕГА?! (ВИДЕО)

15.03.2024. 11:01
Пише:
Србија Данас
Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official
Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Председник Србије Александар Вучић угостио је председника Владе баварске Маркуса Зедера.

Састанак председника Србије Александра Вучића са председником Владе Баварске Маркусом Зедером, у оквиру његове радне посете Србији, почео је око 11:30 часова у Палати Србија.

За 12:35 часова најављена је церемонија уручења Ордена Републике Србије на ленти председнику Владе Баварске, а после тога предвиђене су изјаве за медије Вучића и Зедера.

Одговори на питања новинара

Вучић о томе шта значи посета Баварске за Србију

- У Србију свако може да дође и сви су добродошли. За нас је највећа увреда ако кажете да нисмо довољно гостољубиви, не постоји тежа реченица коју можете да изговорите. За нас гостопримство значи поштовање, да желимо дугорочно пријатељство. Упознао сам Зедера, видео сам колико је озбиљан, одговоран и паметан човек, а нисам неко ко воли да ласка много коме и у Европи и у свету. Данас сам се трудио да много научим од њега. Рекао сам да се ниво поштовања подигне изнад оног које по протоколу припада. Зедер је добио веће почасти од оних који по протоколу припадају. Мене интересује Баварска и сарадња са људима. Он је човек који представља Баварску и људе у Баварској. Моји министри су лењи и мени да аплаудирају, али су морали данас. Увек им је хладно или топло, али кад су чули речи министра Зедера аплаудирали су - рекао је Вучић.

Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official
Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Зедер о EXPO 2027

- EXPO је огромна шанса и могућност која ће унапредити Србију и ми ћемо то подржати. Баварска предузећа су спремна да инвестирају овде. Мислим да се Србија јако економски унапредила, показатељи иду на горе, чак је и боље него што је тренутно у Немачкој случај. Баварска је покрајина која има најјачи извоз, мислим да ћемо велики значај подарити интевизирању нашиих економских односа - рекао је Зедер.

Вучић о односима са Русијом

- Србија има традиционално добре односе са Русијом али је Србија такође јасно ставила до знања шта мисли о ономе што се догодило 24. фебруара и кроз резолуције УН. Да ли то значи да треба да опсујем неког из Русије да бих доказао правоверност? Боље да се размишља како да успоставимо мир. Србија је суверена и независна земља на европском путу и не мислим да треба било коме да доказујемо било шта. Увек ћемо поштовати све норме и знати ко је тај ко је прекршио повељу УН. Неки су у стању да кажу да то није важно, а ми немамо двоструке аршине. Када Русија учини нешто лоше ми то кажемо. Ми смо мали, тврдоглави и слободни и желимо да тако остане. Желим да се захвалим министру председнику Зедеру на речима које су лек за душу за наше грађане - рекао је Вучић.

Обраћање Зедера

- Велика је част дочекати нас на аеродрому и хвала на овом призању, то ме радује и велика ми је част. Реализовали смо ову посету како бих посетио најјачу земљу на балкану, три министра су овде, то не радимо иначе. Чињеницом што се налазимо на југу Немачке себе видимо као посредника, кажу често да смо и пола Балканци јер је менталитет другачији. Нисам дошао овде као учитељ или судија, или као неко ко ће вам делити савете него неко ко ће пријатељски размотрити како ћемо градити будућност. Залажемо се да Србија приступи ЕУ, сматрамо да је Европи потребна Србија. Желимо да проширимо сарадњу. Наш контакт је традиционалан, мој претходник је често боравио овде и то је традиција коју ћемо радо наставити и продубити.

Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official
Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

- Установићемо једно мало представништво Баварске у Београду које треба да иде у интензивирању економских односа, али и науке и истраживања. За нас је битно да у ова бурна времена развијемо на бази поврења и зато је битно да водимо ове разговоре. Модерна дипломатија у Европи треба да буде таква да се међусобно разумемо, да покушамо да нађемо заједничка решења. Нећемо моћи историју да променимо али можемо заједнички да учимо и да испишемо ново поглавље историје у Европи и мислим да та Европа без Србије неће моћи да се развија.

- Ова посета је и са наше стране успешна и радујемо се да искусимо ваше познато гостопримство на ком се унапред захваљујемо. Хвала још једном на срдачном пријему - рекао је Зедер.

Обраћање председника Вучића

- Велико хвала на посети Србији и томе што сте рекли у Минхену сте брзо испунили. Надам се да се осећате као код своје куће у нашој земљи. Нама је била част и привилегија што смо вас угостили. Много сам данас научио од господина Зедере, једног од људи који има јасне, храбре и недвосмислене ставове, једног од најуспешнијих политичара савремене Европе. Анализирали смо односе између Баварске и Србије. Баварска је највећа по територији немачка покрајина, за нас значајна. Баварске компаније у Србији запошљавају 25.000 људи.

Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official
Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

- Разговарали смо о важним питањима, даљем унапређењу и интензивирању односа са Баварском. Предложила је наша страна седам важних ствари, део је одмах прихваћен. Економске сарадње, саобраћаја, пољопривреде, заштите животне средине... Замолио сам да нам помогне у свим видовима сарадње са Техничким универзитетом у Минхену који је кров Европе по успесима, резултатима. Предложио сам сваку врсту сарадње, рекао да смо спремни то и да платимо - казао је председник Вучић.

- Баварско државно министарство за економију управља у 30 држава света, замолио сам да једно такво буде отворено и у Београду. Свака врста сарадње у ИТ сектору је добродошла. Ценимо начине на којима се министар Баварске обраћа Србији и њеним грађанима, то је човек који познаје историју. Показује поштовање и у нама види партнере и пријатеље. Велико хвала на посети и осећајте се као код куће - рекао је Вучић.

Церемонија уручења Ордена Републике Србије

Након тет-а-тет разговора и пленарног састанка делегација, уследила је церемонија уручења Ордена Републике Србије на ленти председнику Владе Баварске.

Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official
Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Зедер: Србија је кључна држава за стабилност ЗБ и важан партнер Баварске

Председник Владе Баварске Маркус Зедер захвалио је данас председнику Александру Вучичу на дочеку који му је приређен на аердрому у Београду и поручио да је Србија кључна земља на Западном Балкану, а за Баварску важан и стабилан партнер.

- Србија је кључна држава када је реч о стабилности Западног Балкана. Та земља је капија ка Истоку и за Баварску стабилан и важан партнер - написао је Зедер на свом налогу X по доласку у Београд.

Он је изразио захвалност што га је Вучић дочекао уз све почасти на аеродрому у Београду.

Вучић дочекао Зедера

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је председника Владе Баварске Маркуса Зедера који борави у радној посети Републици Србији.

- Велика ми је част да угостим Маркуса Зедера једног од најутицајнијих људи Баварске и целе Немачке! Разговараћемо о великим и захтевним пројектима који ће снажно покренути Србију у наредним годинама, као и о потенцијалима дугорочне сарадње са Баварском, која по снази и економском напретку представља главни замајац немачке привреде и пример развијеним економијама у многим областима. Са поносом ћемо представити наше планове развоја Србије у наредном периоду, уверени да ће инвестиције, искуство и огромно знање Маркуса Зедера и његовог тима имати значајан удео у остварењу циљева и визије наше Србије - написао је председник Вучић у објави на свом званичном Инстаграм налогу.

Како је саопштила Служба за сарадњу с медијима председника Републике, Вучић и Зедер ће у 11:30 имати тет-а-тет разговор, након којег је предвиђен пленарни састанак делегација Србије и Баварске, којима ће они бити на челу.

За 12:35 најављена је церемонија уручења Ордена Републике Србије на ленти председнику Владе Баварске. После тога предвиђене су изјаве за медије Вучића и Зедера.

Вучић је посету Зедера Србији најавио средином фебруара на Минхенске безбедносне конференције. Он је тада истакао да Србија има трговинску размену са Баварском већу од милијарду и 500 милона евра, као и да Баварска чини 20 посто наше укупне размене са Немачком.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је посета Зедера веома важна јер је Баварска стратешки економски и политички партнер Србије.

Истакао је да Србија од свих 16 покрајна у Немачкој са Баварском има највећу робну размену и додао да су неки од највећих инвеститора код нас управо из Баварске, попут Сиеменса, Милбауера, Бросеа и других.

Како је рекао, Србија и Баварска имају робну размену вредну око 1,5 милијарди евра, а извоз Србије з Баварску је 870,75 милиона евра.