Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ: Државе Отвореног Балкана присуствоваће самиту у Бриселу

22.06.2022. 12:26
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/будуцностсрбијеав

Председник је донео одлуку.

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће Самиту ЕУ-Западни Балкан у Бриселу, саопштено је из Председништва Србије.

"БАЛКАН И СРБИЈА ПРИПАДАЈУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ" Огласио се амбасадор Француске у Србији - ево шта је поручио пред сутрашњу конференцију

"БАЛКАН И СРБИЈА ПРИПАДАЈУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ" Огласио се амбасадор Француске у Србији - ево шта је поручио пред сутрашњу конференцију

ВУЧИЋ СА МИНИСТРОМ ТУРИЗМА САУДИСКЕ АРАБИЈЕ "Потребно искористити потенцијал за унапређење сарадње" (ФОТО)

ВУЧИЋ СА МИНИСТРОМ ТУРИЗМА САУДИСКЕ АРАБИЈЕ "Потребно искористити потенцијал за унапређење сарадње" (ФОТО)

"ВУЧИЋУ ЈАСНО СТАВИТИ ДО ЗНАЊА ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ" Настављају се притисци на Србију, стигле нове уцене из Немачке

"ВУЧИЋУ ЈАСНО СТАВИТИ ДО ЗНАЊА ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ" Настављају се притисци на Србију, стигле нове уцене из Немачке

У данашњем разговору председника Републике Србије Александра Вучића, председника Владе Републике Албаније Едија Раме и председника Владе Републике Северне Македоније Димитра Ковачевског, размотрене су околности везане за учешће на предстојећем самиту ЕУ-Западни Балкан, који ће се одржати у Бриселу 23. јуна 2022. године

Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље донели су одлуку о заједничком одласку на самит, при чему су усаглашени и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима Европске уније.

- Имајући у виду да Република Србија, Република Албанија и Република Северна Македонија доследно заступају интересе својих грађана и целог региона Западног Балкана на свим релевантним међународним форумима, одлука о учешћу и заједничком приступу на самиту у Бриселу представља још један корак у борби за напредак наших земаља, али и јасан сигнал да и поред бројних препрека, настављамо да дајемо конструктиван допринос на путу ка евроинтеграцијама - наводи се у саопштењу Председништва Србије. 

- Свесни смо да теме о којима ћемо разговарати на самиту неће бити лаке, али ће наше учешће још једном показати и потврдити посвећеност европском путу Србије, Албаније и Северне Македоније - додају из председништва. 

- Такође, договорено је да на састанцима у Бриселу наставимо да се боримо за дијалог као главни и једини исправан модел за решавање свих отворених питања, уз улагање напора за јачање међусобног поверења и интензивирање комуникације са званичницима Уније, све у циљу наставка борбе за што бољи живот свих наших грађана - закључили су они. 

Одлуку о присуству донела је и Албанија, потврдио је премијер Албаније Еди Рама.

- Присуствовацћемо Самиту ЕУ. Неће се много чути о нама, али тражицћемо да нас чују о идеји нове европске политичке заједнице коју подржавамо, о Отвореном Балкану који напредује у духу Европе и о "отмици" Бугарске која уништава то - написао је Рама на Твитеру.

- Управо сам чуо да има неких помака у Бугарској. Још је рано за оптимизам, а мало да се измени део сутрашњег говора у којем се Бугарска критикује као земља која је киднаповала две НАТО државе док постоји горући рат на евопској граници - написао је Рама.

Одлуку о учешћу је потврдио и премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски који је на свом Фејсбук профилу то и потврдио.

- Ја, Еди Рама и Александар Вучић смо данас одлучили да потврдимо да Северна Македонија, Албанија и Србија имају европску будућност. Одлучили смо да би требало да, у складу са пријатељством држава, које су посвећене процесу економског и политичког напретка региона и које се залажу за процес европских интеграција, потврдимо још једном нашу посвећеност европском путу широм Западног Балкана - написао је он.

Ковачевски је рекао да, ако би процес европских интеграција био несигуран, то био озбиљан проблем и могао да утиче на поверење у ЕУ на Балкану.

- Своје ставове о овој теми ћемо пренети заједно, на Самиту ЕУ о Западном Балкану, и на широком форуму у центру европске дипломатије - рекао је Ковачевски.

Подсетимо, представници три чланице Отвореног Балкана разматрали су опцију учешћа због односа које Европска има о њима.

Европска унија одржаће састанак на високом нивоу о Западном Балкану 24. јуна у Бриселу, а поклопиће се са планираним заседањем Европског савета 23. и 24. јуна.

Састанак се одржава након што су се чланови Европске комисије усагласили да предложе да Украјина добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Таква одлука покренула је питање почетка преговора Албаније и Северне Македоније.

Унија је са Северном Македонијом и Албанијом требало да отвори преговоре о чланству крајем 2020. године, али је Бугарска блокирала отварање формалних преговора због спора око историје и језика са Северном Македонијом.

Три земље, Србија, Албанија и Северна Македонија, иначе чланице иницијативе "Отворени Балкан" решиле су да се солидаришу због таквог односа са ЕУ.