Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић допутовао у Рим: Председник Србије данас се састаје са највишим званичницима Италије

25.07.2017. 09:54
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Најављени су разговори о билатералним односима две земље

Председник Србије Александар Вучић допутовао је јутрос у званичну посету Риму, где ће се састати са највишим представнциима италијанске државе.

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ИСКРЕНО: Шта би било да је Јанковићев и Јеремићев брат изударан као мој? Обесили би ме!

Председник Вучић искрено: Време је да Србија већ данас ради, размишља, добија, ПОБЕЂУЈЕ БЕЗ СУКОБА

Он ће, најпре, разговарати са премијером Паолом Ђентилонијем у палати „Киђии“, а затим ће се састати са председником Италије Серђом Матарелом у палати “Квиринале”, који ће након разговора за високог госта из Србије приредити ручак.

Paolo Đentolini
Паоло Ђентолини / Извор: Реутерс

Најављени су разговори о билатералним односима две земље, ситуацији у региону, као и о подршци коју Италија пружа Србији на европском путу.

Посета Италији последња је у низу састанака које је Вучић, од ступања на место председника Србије, организовао са светским, европским и регионалним лидерима како би остварио амбицизну агенду политичког и економског напретка земље и убрзања пута Србије ка чланству у ЕУ.

Посета председника Србије Италији такође долази непосредно после Самита Западног Балкана и ЕУ, којем је Италија такође била домаћин.

Serđo Materela
Серђо Матерела / Извор: Профимедиа

Трст је био четврта станица Берлинског процеса покренутог 2014. године са намером бољег регионалног повезивања држава Западног Балкану, као и повезивања региона са ЕУ у циљу ефикаснијег пута и припреме земаља Западног Балкана за чланство у ЕУ.

У Трсту је успостављено и седиште недавно основаног Сталног секретаријата Коморског инвестиционог форума које су формирале привредне коморе Западног Балкана као прву заједничку институцију у региону.

Тренутни шеф дипломатије Италије Анђелино Алфано подсећа да Италија и Србија имају одличну сарадњу "како на политичком тако и на економском нивоу" и обећава наставак подршке на путу евроинтеграција.

Anđelino Alfano
Анђелино Алфано / Извор: Реутерс

Алфано је самит Западног Балкана и ЕУ у Трсту описао као "мост" између региона и ЕУ који мора да створи услове по којима "европска перспектива не би била апстрактан и недостижан концепт".

А управо је јасна европска перспектива и њен достижан реалан временски оквир оно што и сам председник Србије Александар Вучић жели да чује не само од Рима већ и од Брисела и европске 28-це.

Економски односи две земље биће свакако једна од главних тема разговора Вучића са италијанским званичницима, имајући у виду да је Италија прворазредни привредни партнер Србије.

Највећи инвеститор

Према подацима НБС, Италија је на листи највећих инвеститора у Србију, а како је навео недавно амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо, у нашој земљи присутно је више од 600 италијанских фирми које запошљавају више од 26.000 радника.

- Осим великих компанија, попут Фијата, у Србију је улагало и доста италијанских малих и средњих производних предузећа, извозно орјентисаних и радно интензивних, највише из текстилне индустрије, обућарске, металске и електро индустрије. Присутне су компаније из грађевинског сектора, енергетике, дрвне и индустрије намештаја, али и из издавачке индустрије. Све је веће интересовање италијанских компанија за улагање у сектор пољопривреде - оценио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Marko Čadež
Марко Чадеж / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У Србији су, како је додао, и водеће италијанске банке и осигуравајуће куће, које имају значајно учешће на овдашњем банкарском и тржишту осигурања.

- Обострани интерес за унапређење сарадње и улагања постоји у аутомобилској, металској, текстилној, дрвној и ИТ индустрији, пољопривреди и области обновљивих извора енергије - рекао је Чадеж говорећи о перспективи економске сарадње.

Чадеж указује и да су сарадњу Србије и Италије у протеклим годинама карактерисала значајна и уравнотежена робна размена, заједничка улагања и производне кооперације, као и добра сарадња у области банкарства и финансија, саобраћаја и туризма.

Робна размена, према подацима Републичког завода за статистику у последњих десет година више је него удвостручена, порасла је са 1,609 милијарди евра у 2006. години на 3,746 милијарди у 2016 години.

Повећан извоз

Српски извоз повећан је 2,6 пута - са 736,1 милиона у 2006. години на 1,954 милијарди евра у прошлој години.

Преломна година у размени две земље била је 2013, када је захваљујући извозу Фијатових аутомобила укупна робна размена повећана за више од 50, а српски извоз за више од 90 одсто.

Од тада Србија бележи суфицит у робној размени са Италијом. У прошлој години укупна спољнотрговинска размена Србије и Италије била је 3,746 милијарди евра.

Српски извоз у Италију износио је 1,954 милијарди евра, док смо Из Италије увезли робу вредну 1,792 милијарди евра. Са Италијом остварујемо суфицит у размени, који је прошле године износио 162 милиона евра.

Италија је и прошле године била прво извозно тржиште Србије, а извоз у Италију учествује са 14,5 одсто у укупном српском извозу.

По укупној спољнотрговинског размени Италија је други спољнотрговински партнер, после Немачке, и друга земља из које највише увозимо. Увоз из Италије је 10,3 одсто нашег укупног извоза.

За првих пет месеци ове године укупна српско - италијанска робна размена износила је 1,717 милијарди евра. Србија је у Италију извезла 909,4 милиона евра, а од Италије купила робу за 807,4 милиона евра.