Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ СА СТУДЕНТИМА: Улазак у НАТО без воље становништа разорио би наше национално ткиво!

22.05.2017. 12:32
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

- Говорићу и о одбрани и о безбедности ма колико различити појмови били - рекао је на почетку предавања премијер Србије

Председник Владе Србије Александар Вучић посетио је данас Факултет безбедности и том приликом одржати предавање студентима факултета.

Око три хиљаде студената дошло је да чује предавање премијера. На почетку окупљенима се обратио декан Факултета за безбедност говорећи о томе зашто је важно студирати безбедност. 

Стефановић открио: СНС на дан инаугурације Вучића организује велики скуп

Братислав Гашић је нови директор БИА?!

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас

 

Почетак премијеровог излагања поздрављен је аплаузом. 

- Нисам професор и не умем тако да говорим. Помагали су ми професори овог факултета у писању говора....Одлучио сам да говорим о ономе што знам из свакодневног живота. У пракси се грешке из области безбедности скупо плаћају. Две су врсте ризика са којима се суочавамо. Говорићу и о одбрани и о безбедности ма колико различити појмови били -рекао је премијер Вучић на почетку излагања.

Три нивоа безбедности

Премијер је говорио о три нивоа безбедносних изазова са којима се данс свет и Србија суочавају.

- Двадесет и први век није век сукоба и тензија али јесте нересених питања. По војној и политицкој снази истакла се Русија. Европа је економска и политицка глобална сила - рекао је премијер. 

- Задатак свих европских дипломата је да Европу успостављају као економску и политичку глобалну силу, а доћи ће и до даљег развињаја Јункерове идеје о стварању европске војске. Морлани аспект је тај на којима Европа и Немачка инсистирају. То су велике промене...На то додајте и силе попут Јапана, Кине, Велике Британије...Велике су промене и на Филипинима, чији је вођа Дуерте обезбедио највећи раст. Тако се карта мења...", рекао је премијер.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Вучић сматра да се "битка" четири силе води и на територији Африке.

- Инсистираће се на томе да се шеф Европе не зна, иако сви знамо ко је шеф - додао је Вучић.

На реторичко питање шта Србија у тим глобалним променама треба да ради, Вучић је рекао да треба размислити о томе да је увек лако извлачити аргументе које желите и да је потребна анализа свеобухватне ситуације.

- Брже бисмо припали заједници западних народа ако бисмо ушли у Нато, али би се 75 одсто насег становноства побунило. Ако бисмо ушли без воље становниства то би разорипо насе национално ткиво - сматра премијер. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

О Кини

Говорећи о Кини, премијер је између осталог рекао да "Кина више нема најјефтинију радну снагу. Двоструко је скупља радна снага у Кини него што је у Србији"

- Мађарски премијер Виктор Орбан је једном рекао да већ 20 госина слуша о томе како је кинески систем неодржива, а они успевају да држе највећу просечну стопу раста у сету. И не пада им - напоменуо је премијер у свом излагању о економским аспектима који су довели до промена у свету

Премијер је потом говорио о увредама које Србији стижу из земаља региона и трзавицама које из њега стижу. Он је још једном подсетио на став Србије да не одговара на такву ситуацију.

- Ко је поменуо Велику Србију?! То су трикови које ћете ви брже и боље од осталих умети да препознате, оцените и чувате нашу земљу - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Економски фактор

Он је као кључни, истакао економски фактор и то пре свега трговину, када је реч о Србији у односу на регион.

- За нас је регион од пресудног значаја. Извозимо у регион робу и он је за нас од кључног значаја за пласирање наше робе. Зато ћутим и на глупости које чујем из Македоније, Хрватске...Србија има суфицит у трговини с Хрватском. То никада нисмо имали. Успели смо после 100 година да имамо суфицит са Хрватима, али зато морате да платите цену и да ћутите - рекао је Вучић на крају свог обраћања.

Одговарајући на питања студената он се поново дотакао српске економије, односа са Кином и питања Железаре.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

- Србија је најбоље прошла захваљујући Железари. Само да бисмо је довели "до земље" морали бисмо да платимо 100 милиона долара - рекао је Вучић.

- Размишљамо о ауто-путу Чачак - Краљево - Трстеник...И онда нам остају брзе саобраћајнице Од Параћина ка Зајечару и Београда ка Зрењанину. За пола године имаћемо ауто - оутева колико смо их изградили у последњих 60 година. Ми то не бисмо успели да није било нашег дрила и притиска, али и кинеског притиска. За 2,5 године ићи ћете до Будимпеште за само три сата. Значајно брже него аутомобилом! - рекао је Вучић.

Приоритети за безбедносне снаге

Студент Јован Поповић након предавања питао је премијера који це му бити приоритети за безбедносне снаге с обзиром на проблеме с којима се Србија сусреце.

- То је несто на чему доста радимо, нисмо довољно јаки колико је потребно, а то нам је неопходно да бисмо били мирнији. Сматра да це Србија ојачати ваздухопловство. Иако су ми се смејали и нису веровали да це Лазар ући у војну индустрију ипак је ушао. Радицемо на јачању војске, али и на економском јачању земље - одговорио је Вучић. 

- Радиће се на јачању свих унутрашњих капацитета. Нећу куповати ничију политичку подршку. Јачаћемо војску због стабилности, али пре свега треба јачати и знање. Нисам вам случајно рекао да це ваш факултет добити другу зграду - додао је премијер.