Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ И БРНАБИЋ НА ПАЛИЋУ СА НОВАК И ОРБАНОМ "Са пријатељима се заједно смејемо и плачемо, и то је тако у односу на Мађаре и Србе" (ФОТО/ВИДЕО)

20.06.2023. 10:38
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug

Прва седница стратешког савета за сарадњу Републике Србије и Мађарске, којој ће присуствовати председници, премијери и чланови влада двеју земаља, одржава се данас на Палићу.

У 10 часова почео је састанак председника Републике Србије Александра Вучића и председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић са председницом Мађарске Каталин Новак и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.

Обраћање председнице Мађарске

Председница Каталин Новак каже да је одрасла у Сегедину, и да јој је драго што може да буде међу пријатељима у пријатељској земљи.

- Посебно ми је драго што смо радили на томе да наши односи буду још садржајнији. Са пријатељима се заједно смејемо и плачемо, и то је тако у односу на Мађаре и Србе. Имамо много успеха иза себе, и посебно се захваљујем за то - каже она.

Она истиче да су Мађари плакали са Србима, због масовних убистава у школи Рибникар, и рекла је да је у име свих Мађара изразила саучешће.

- Било је тешко преживљавати све. Такође је тешко замислити све што се догађа на Косову. А саосећамо са Србима и због поплава које су се десиле. Али пошто смо пријатељи, ту смо да помогнемо било у добра, било у зла времена. Пружићемо вам помоћ када год то буде било потребно - рекла је председница Мађарске.

Рекла је и да је ово златно доба односа Србије и Мађарске, и да наше земље размишљају дугорочно.

- Желимо да наставимо мађарско-српску сарадњу. Ради се о два народа која су суверена, и који поштују једни друге. Постоји воља и конкретни планови да у будућности имамо конкретне резултате. Формирано је 12 радних група, од којих очекујемо да постигну резултате - казала је она.

Председница Новак каже и да је разговарано о рату у Украјини, и о шансама за мир.

- Наша пажња усмерена према Украјини не сме да нас доведе у ситуацију да занемаримо шта се дешава на Балкану.

Обраћање председника Србије

- Ми смо данас направили један у правом смилсу речи историјски корак. Нисам ја творац ове мисли, већ Виктор Орбан. Рекао је да смо прешли једну линију и границу која је могла да буде очекивана чак и када градите најбоље односе, као што смо градили последњих 10 година са Мађарском. Наши односи су сада најбољи, на историјском максимуму. Политички, економски односи, трговинска размена је 3,65 милијарди евра, готово пет пута више него што је била. Мађарска је данас пети трговински партнер Србије, трећи из ЕУ - рекао је председник Вучић на почетку обраћања.

Председник Вучић истиче да су данас потписани важни споразуми из области безбедности и одбране, иако је Мађарска чланица НАТО, а Србија није.

- Дошли смо до тако добрих односа да и у тако тешкој сфери за сарадњу можемо да будемо најближи. Синоћ сам дуго разговарао са Виктором, данас и са председницом Новак, и причали смо како да заштитимо наше земље, и како да урадимо најбоље ствари за наше народе. То је огроман стратешки искорак - казао је председник.

Он каже да немамо проблем са гасом, и имамо укупно 560 милиона кубних метара ускладиштених у Србији и Мађарској.

- То су огромне количине, чиме гарантујемо сигурност нашим људима. Имамо и резерве нафте и дизела.

- Од изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, до изградње терминала највећег у Европи, да направимо нешто велико што ће да буде другачије, да немамо проблема са чекањем на Хоргошу.

Председник се захвалио званичницима из Мађарске на подршци.

- Имамо од Мађарске подршку на европском путу али и да чувамо независност. Ми нисмо део европског клуба, нисмо ни у НАТО, али смо се трудили да покажемо да једна тако мала земља, као што је Србија, није мала по снази, поносу и зато им хвала на томе што су имали разумевања за такву политику - рекао је председник и захвалио се присутнима на посети.

У току потписивање билатералних докумената

У току је церемонија потписивања билатералних докумената, након које су планиране изјаве за медије.

Потписани су споразуми из сфере миграција, споразум о изградњи гасовода Србија-Мађарска, договор о заштити тајних података, план рада о стручној помоћи за приступање Србије Европској унији, пољопривредни споразуми, споразуми о унапређењу путне инфраструктуре.

"Исписујемо нову историјску страницу"

Пред састанак се огласио председник Србије на свом званичном Инстаграм налогу.

- Стратешко партнерство, разумевање, међусобно уважавање, блискост и пријатељство Србије и Мађарске, данас ће бити поново потврђени и конкретизовани новим споразумима и пројектима, на добробит свих наших грађана. Са @katalin.novak, @orbanviktor и @anabrnabic договарамо велике и важне пројекте који ће дати дугорочан допринос расту и развоју Србије и Мађарске, али и обезбедити сигурност за наше грађане у временима која долазе. Тиме данас отварамо још једно поглавље у сарадњи и исписујемо нову историјску страницу у односима две земље. - објављено је на страници "будуцностсрбијеав".

 

 Прва седница стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске данас на Палићу

У 10.05 биће одржан састанак председника Републике Србије Александра Вучића и председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић са председницом Мађарске Каталин Новак и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном

Прва седница стратешког савета за сарадњу Републике Србије и Мађарске, којој ће присуствовати председници, премијери и чланови влада двеју земаља, биће одржана данас на Палићу.

У 10.05 биће одржан састанак председника Републике Србије Александра Вучића и председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић са председницом Мађарске Каталин Новак и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, саопштено је из Председништва.

За тада су заказани и билатерални састанци чланова влада Републике Србије и Мађарске.

Седница Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске заказана је за 11.05, а затим ће уследити церемонија потписивања билатералних докумената.

Након тога предвиђене су изјаве за медије председника Србије Александра Вучића, председнице Мађарске Каталин Новак, председнице Владе Србије Ане Брнабић и председника Владе Мађарске Виктора Орбан