Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ И БРНАБИЋЕВА СА ТИМОМ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ: Сјајна вест за грађане, почиње масовна имунизација грађана Србије

19.01.2021. 07:25 14:38
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Седница се одржава у Палати Србија.

Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић данас на седници државног врха и Оперативног тима за вакцинацију.

ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ: Познато које мере ће се наћи на дневном реду седнице

ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ: Познато које мере ће се наћи на дневном реду седнице

СРБИЈА ТУГУЈЕ ЗА ВЕЛИКИМ ДОКТОРОМ: Преминуо српски инфектолог Баљошевић

СРБИЈА ТУГУЈЕ ЗА ВЕЛИКИМ ДОКТОРОМ: Преминуо српски инфектолог Баљошевић

УПОЗНАЈТЕ ИВАНА ГУТМАНА, НАЈБОЉЕГ СРПСКОГ НАУЧНИКА: Налази се на светској листи, а његови ученици постају ДОКТОРИ НАУКА!

УПОЗНАЈТЕ ИВАНА ГУТМАНА, НАЈБОЉЕГ СРПСКОГ НАУЧНИКА: Налази се на светској листи, а његови ученици постају ДОКТОРИ НАУКА!

Питања новинара

На питање да ли је ЕУ било како реаговала због вакцина из Кине, као и то зашто смо поклонили Македонији Фајзерове вакцине и како коментарише Харадинејев предлог да се уједине Албанија и Косово, председник одговара.

- Процене вакцинације су разне, 10.000 људи на дневном нивоу би било сасвим довољно, спасили би многе животе, вратили би се у нормалан живот, рад, економски раст, зато гледамо да тај процес вакцинације иде што пре. Морамо да се добро уходамо, али верујем да ће наше организација бити најбоља у Европи - рекао је председник и одговара да нико није никако реаговао низ ЕУ на вакцину из Кине.

- Шта ће да ми кажу? Што сам је узео? Значи треба да ми буде важније да ме похвале у Бриселу у односу на живот грађана Србије. Па један живот грађана Србије важнији ми је од свих похвала. То што ће да ме критикују што спашавам животе људи, само напред! Али нико неће то да уради, ми очекујемо још вакцина и додатну подршку. Паметно смо поступили тиме што осим механизама управе у нашој земљи добро познајем и механизам рада и управљања у Бриселу и свету. Зато смо на време водили све разговоре око вакцине и урадили добар посао за наш народ. Знате шта ће вакцина значити за нашу економију у односу на њихову. Много! Зато сам поносан на наш рад, нашу Владу и наше грађене - рекао је Вучић.

Што се тиче слања помоћи у виду вакцине у Македонију, председник одговара да морамо помоћи кад је тешко, а не када је лако.

- Ја мислим да то није само пријатељски и братски потез нас и Северне Македоније, већ и да се види да размишљамо о нашим комшијама и нашим међусобним односима - рекао је Вучић. 

На питање око уједињења Албаније и Косова Вучић одговара да он то прихвата као политичку чињеницу. 

- Они су ме оптужили да претим када сам рекао да ће се изненадити нашом реакцијом ако буду наставили да крше Вашингтонски споразум. Али мој одговор је да они могу да раде шта хоће, а ми ћемо по правилима и онако како мислимо да треба, а грађани на Косову нема потребе да брину о томе - истакао је Вучић и додаје да он није као неки који ће да се повуку.

Упитан да ли ће се испоштовати план за вакцинацију Срба на Косову, и како коментарише то што је Приштина покушала да заплени вакцину на Косову, председник одговара да ће Србија наћи начин.

- Ми ћемо понудити вакцине и Албанцима, они су били срећни када смо им послали ПЦР тестове, али политика је чудо... Ја само могу да кажем да како су издали црвени налог за хапшење наших људи, и привођење, па смо склањали људе, лекове, вакцине да их не би уништили, као што смо се довијали у време такси, тако ћемо и сада са вакцинама. Посебан део Кризног штаба заједно са Владом Србије бавиће се тиме и бринути о здрављу наших људи на Косову и Метохији - рекао је председник.

На питање да ли смо одустали од Батутовог списка да се вакцинишу медицинари, и да ли се за наставак вакцинације чека дозвола кинеске вакцине пошто је она стигла у највећем броју, председник одговара.

- У масовну вакцинацију можете кренути када имате вакцину за пола од укупуног становништва. Чекамо веће количине вакцине, наравно, чекамо 250.000 руксе вакцине, 200.000 прве дозе и 50.000 друге дозе. Убрзавамо све где се шта може, гледамо да се што пре вакцинишемо. Хвала и Кинезима на брзом дејствовању и вакцинама које су нам послали. Хвала председнику Кине, хвала нашим кинеским пријатељима, ја сам молио за Србију и грађане и неће ме бити срамота никад да молим за оно што ће донети добро нашем народу - истакао је председник.

- Фазе су одређиване на основу количине вакцине коју имамо, то што смо кренули у масовну вакцинацију значи да имамо више вакцина и зато смо прешли на ширу популацију - рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Председник Србије на питање о доношењу одлуке за формирање министарства за изборе на Косову наводи на само чека да измисле министарство за ношење капа.

- Тако су ми причали да ћу признати Косово, а за министарство за изборе знам још у доба Бориса Тадића, али то нас не занима, ми смо марљиви, радни, Србија ће остати упамћена по платама, пензијама, путевима, шта смо све урадила за наш народ. Друго, са господином Николићем имали смо различите ставове много пута и знам колико је пута и шта урадио за Југославију и Србију, са духом и енергијом коју има градили смо и тек ћемо. То је конкретан рад за бољитак грађана Србије, а ово да ли ћу да носим капу, да ли сам се фарбао и које ми је боје каиш... Нећу се тиме бавити, довољно сам матор да не морам да се стидим својих година и одлука, немам шта да кријем - рекао је Вучић и додао:

- Желим да се свима захвалим на пажњи, на помоћи, данас следи вакцинација Стефановића и Лончара, ја ћу за пар дана чим ми буде боље да би људи видели да није ништа страшно и да је добро вакцинисати се - рекао је Вучић и апеловао на грађане да се вакцинишу како би земљу убрзано погурали напред и брже се развијали.

Упитан да прокоментарише јасан пресек које вакцине имају дозволу за употребу у Србију и да се објасни о чему се ради када је реч о кинеској вакцини и њеној регистрацији, председник одговара.

- Ми смо кинеску вакцину тј њену документацију почели да добијамо још раније, али је била потребна и додатна документација на којој ради цео тим. Што се тиче квалитета, могу да вам кажем да према подацима које знамо од нашег тима, јако је квалитетна и на томе можемо да се захвалимо нашем тиму и др Глигић. Веома је добра са најмање нежељених реакција, то ће бити прва вакцина за децу од 3 до 17 година, за сва старосна доба. Реч је о вакцини која се прави од живих вируса који се технички обрађују и постају спремна за употребу, за нас најбоља због услова за одржавање, и најскупља. Скупља је од Модерне, али је најбоља. Све вакцине су изузетно добре, не мислим да је важно коју ћете да примите, мада се људи код нас за вакцину опредељују према политичким уверењима, а не према томе која је и чија вакцина боља - истакао је председник и додаје:

- Ја сам свестан снаге антиваксер лобија, али ја сам спреман да се културно и стрпљиво борим против њих и докажем им да морају да мисле на своје здравље, на здравље својих породица, пријатеља, комшија, и да се због тога треба вакцинисати - рекао је председник.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да је препоносна на Србију и додала да је питање дошло са портала који нема пристојност и одговорност и да очекује извињење од директора портала свим женама у Србији.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Желим да се изборимо за то да Србија поново буде најбоља у Европи, морамо то да поновима, а хоћемо само ако се што пре вакцинишемо - рекао је председник за крај.

Деловање министарстава у Србији у борби против короне

- Људи из МУП-а разумеју потребу да се сада укључе у посао и да помогну, да приме вакцину коју год да лекари да кажу и да наставе да раде као и до сада - истакао је Александар Вулин испед МУП-а.

 - Србија сада коначно има ефикасну заштиту, вакцина је најбоља заштита и показала се као ефикасна, спашавају од давнина милионе живота, а сада смо почели са вакцинацијом, која ће деловати јако брзо кроз становништво те ћемо на тај начин вратити "нормалан" живот што пре. Неким грађанима нисмо могли да помогнемо, али сада је моменат да помогнемо осталима. Вакцине спречавају да дође до обољевања, морамо то да искористимо - рекао је др Горан Стефановић.

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је да припадници војске и свих из министарства захваљују на свему што је Србија и њени челници урадили за њих, да ће примити вакцину и наставити да обављају своје задатке онако како треба.

Након њиховог излагања, председник је још једном апеловао на све грађене да се вакцинишу, а челницима пожелео срећан почетак рада и вакцинисање у Србији.

Како се прати "кретање" вакцине

- Информациони систем пружа могућност да пратимо кретање вакцине од момента када стигне у Србију, са аеродрома до магацина, а из магацина кретање до дома здравља или геронтолошког центра или било које установе где ће се људи вакцинисати - рекао је Михаило из канцеларије за еУправу.

- Можемо посматрати колико грађане се вакцинисало, колико се пријавило за вакцину, ко је све добио поруку са тачним временом, адресом, домом здравља или другој установи где грађани треба да се вакцинишу. На тај начин се завршава јако велики део административног посла - објаснио је Михаило.

- Потврда која се добија уз код омогућава да сваки грађанин сигурно и безбедно може да се вакцинише и да нико не може уместо, пре и после њега - додаје он.

- Сајам је спреман за примање грађана и масовну вакцинацију. Ми имамо дневне извештаје колико се људи пријавило и колико је на дневном нивоу људи вакцинисано на територији читаве Србије - објашњава он.

- Папир, односно потврда да сте вакцинисани, ако сте је случајно изгубили, неће представљати проблем када је у питању ревакцинација из разлога што ће на еУправи бити сви потребни подаци - додале је премијерка.

Председник Вучић захвалио се на раду свима који су учествовали у изради и подизању оваквог дигиталног информативног система, и похвалио Србију као једну од ретких земља у региону и шире која је постигла оволико успеха.

- Важно је да имамо и контакт телефоне, и да ти телефони заиста функционишу и да се људи свакодневно пријављују за вакцину и да се вакцинишу - рекао је председник.

Градоначелник Радојичић објаснио је како ствари функционишу на територији општине Београд рекавши да је Београд као град спреман за нове пунктове за вакцину, да су оспособљени телефини за пријаву и да у овом моменту Београд нема значајнијих проблема.

sednica
седница / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Градоначелник Новог Сада рекао је да је град Нови Сад спреман за вакцинацију, за сутра има 720 пријављених за вакцину, па ће имунизација кренути од сутра, градоначелница града Ниша рекла је да је град спреман за вакцину, синоћ је у овом граду стигло још Фајзерових вакцина, па ће имунизација ићи брже и лакше.

Председник Србије замолио је све челнике општина по Србији који су били на седници, као и представнике министарства здравља да приоритет буду најстарији грађани Србије, да се они вакцинишу и заштите. 

- Важно је и за Ниш, и за Београд, и за Краљево и Крагујевац и за све градове у Србији да ти волонтери иду и позивају најстарије грађане да дођу и да се вакцинишу - рекао је председник.

Градоначелница Ниша рекла је на састанку да ће сутра примити кинеску вакцину сутра.

Градоначелник Крагујевца рекао је да је вакцинисано укупно 810 грађана, остало је да се вакцинишу грађани који су се одлучили за кинеску вакцину и на тај начин ће се покрити употреба свих вакцина које Србија у овом моменту има. 

Што се Суботице тиче, градоначелник наводи да је све спремно за масовну вакцинацију, да су обезбеђени и домови здравља, и пунктови за вакцину, и да ће се вакцинација обавити како треба, што боље и што се више може.

Градоначелник Лесковца рекао је да је и у њиховом граду све спремно за масовну вакцинацију.

Председник Србије упитао је да ли све болнице и сви пунктови имају све услове за одржавање вакцине, да све болнице и сви пунктови имају замрзиваче за чување вакцине, поготову руске вакцине које се чувају под посебним условима.

Председник је упитао да ли су сви разумели свој задатак и да сада сви озбиљно морају да схвате своје обавезе и да из великих градова капиларно делују према осталим општинама и да спроведу и вакцинишу што више људи.

Председник Србије замолио је све људи да се вакцинишу, рекао је да ће стићи и четврта вакцина у Србију, да ће имати избора, да имају сигурност и да се вакцинишу. 

- Хоћу да грађани Србије знају колико смо успешни у овој борби и колико ћемо тек имати успеха. Оно што је за нас од кључног значаја јесте да се грађани убрзано пријављују и да се што пре вакцинишу јер ћемо на тај начин стећи колективни имунитет и сачувати здравље наших грађана. Молим вас све да се вакцинишете и ако могу да вас замолим да ако не морате да бирате, да не бирате вакцину, све су квалитетне и добре и да се не бојите вакцине него ове опаке болести - рекао је председник и додао да ако дође до вакцинације после вакцине, у 95 одсто случајева неће доћи до смрт. 

Обраћање премијерке

- Србија је до овог тренутка има скоро два милиона вакцина. Ми имамо уговор и платили смо, што авансно, што на рате за шест милиона вакцина. Када људи дају вакцину, када оне уђу и изађу из магацина, то је систем који није могуће пратити, зато смо у протекле две недеље направили систем који ће нам помоћи да вакцину од аеродрома до магацина, па до када се вакцина иде из магацина, где иде и ко треба да је запреми, када стигне у дом здравља и када се и који грађанин вакцинисао. Све се прати и све ће се знати у сваком тренутку, све што се дешава у одоносу са вакцинацијом - рекла је премијерка и додала да апелује све грађане да се пријаве за вакцину јер је, како објашњава, путем пријаве најбржи и најлакши начин да се сви грађани Србије што пре вакцинишу.

sednica
седница / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Данас крећемо са масовном вакцинацијом, крећемо са МУП, војском Србије, па онда и остали. Са Фајзером крећемо даље са вакцинацијом најстаријих, зато је и важно да од данас имамо овакав систем, да ступимо у контакт где је и како напредује вакцинисање - рекла је Брнабићева.

Обраћање председника

- Данас или сутра добијамо 250.000 Спутњика В, биће и прва и друга доза. Код руске вакцине различите су прва и друга доза, зато морамо да водимо рачуна о томе. Око 800.000 вакцина морамо да договоримо да добијемо преко Варшаве, наравно, Агенција за лекове мораће да документује и одобри све - рекао је председник Србије.

Председник Србије најавио је данас масовну вакцинацију кинеском вакцином.

- Ја ћу апеловати на сва министарства да покушамо да вакцинишемо све људе, пре свега полиција и просветни радници, лекари, старија група грађане. Зато они морају да буду што пре вакцинисани у највећој мери - рекао је Вучић и додао:

- Немојте да нам вакцине стоје у фрижидеру. Ја ћу после замолити премијерку да вам покаже како функционише систем за пријаву за вакцину, зато, када вакцина дође код вас и Фајзер и руска... Дајте да што пре вакцинишемо људе - апеловао је председник и рекао да нико не треба да брине шта ћемо ако нам вакцине нестану и додао да је то посао државе.

- Вакцинација би требало да брзо иде, после новинара, требало би да се вакцинишу поштари и сви они који су у контакту са људима свакодневно - рекао је Вучић.

- У домовима за старе имали смо 97 одсто од свих корисника који су били за вакцину и имунизацију. У Шапцу смо имали проблем, велика зараза јавила се око Нове године, али вакцином смо за 10 дана успели да створимо антитела код тих људи и ниједан живот нисмо изгубили, свега четворо људи завршило је у болници, снажније се боре са вирусом помоћу вакцине - рекао је председник и замолио је премијерку да прикаже како уз помоћ најмодернијег система прате и имају увид ко је, када и коју вакцину примио.

- У поређењу са земљама из региона, ми имамо најбоље резултате и најбоље услове да што пре стекнемо имунизацију и да почнемо озбиљније да радимо свој посао и да подижемо Србију на прави начин - рекао је председник.

Седница се одржава у Палати Србија, у 8 часова.

Након седнице, обраћа се председник Србије Александар Вучић.