Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Састанак Вучића и Хана у Београду: Дошло је време да доносимо одлуке које деценијама нисмо смели

07.02.2018. 14:03

Важан сусрет за Србију

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у 13:30 у Београду са европским комесаром за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханесом Ханом. 

Председник Вучић рекао је да је захвалан европским званичницима који су помогли евроспки пут Србије - Јоханесу Хану, Федерики Могерни, Доналду Туску, Тајанију. Како је рекао, 2025. година је важна као подстрек да грађани Србије знају да су рађене неке битне ствари. Иначе, не бисмо били на путу да кроз седам година постанемо пуноправни члан ЕУ.

- То је место где нас привлаче вредности. Што се тиче анализе стратегије поверења, не желим данас да говорим о томе. Разуме се да је ЕУ направила своје оквире и да на јединствен начин посматра регију западног Балкана. У овом тренутку би неко рекао да треба да се похвалимо и кажемо: "Србија и Црна Гора су најближи чланству у ЕУ", али желимд а кажем грађанима да су најтежи задаци пред Србијом, али кривица није наша. Дошло је време да доносимо одлуке које деценијама нисмо смели - истакао је председник Вучић.

Aleksandar Vučić i Johanes Han
Александар Вучић и Јоханес Хан / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник је истакао да се наша земља од 2000. године налази на европском путу, а да је тек 2014. године ушла у озбиљне економске реформе, стога је донет Закон о раду који је регулисао флексибилно тржиште рада, чиме се регулисала и незапосленост, смањена испод 13 одсто.

Председник Вучић: Владу чека напорна законодавна активност

- Оно што је важно, а што за нас представља ланац планинских препрека за чланство, јесте да морамо видети хоћемо ли донети храбре одлуке или ћемо да се свађамо међу собом и жалопојкама да се обраћамо свету, како је све неправедно. Поглавље 35 не постоји ни за кога сем за Србију. Шта су те планине препрека које су пред нама, људи морају да разумеју. То је питање односа Београда и Приштине и овде није питање хоћете ли се звати овако или онако, већ је питање много крупније - питање хиљаде километара и питање људи који на том простору живе. Из ове стразтегије је јасно да ћемо морати да решимо питање граница са БиХ, и Хрватском. Границу са Хрватском најбоље да не коментаришем - рекао је председник Србије.

Вучиће је рекао да је неопходно да као друштво кажемо да ћемо пустити да прође време и да овим оптерећујемо децу и унучичће и или да покушамо све да решимо и да до те 2025. заиста уђемо у ЕУ.

Aleksandar Vučić i Johanes Han
Александар Вучић и Јоханес Хан / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ако успемо да решимо техничке проблеме економски ћемо да растемо као ракета. То нису лаке препреке, већ велике као Хималаји, али то је питање наше одлуке, јер не бисмо били први који су се попели на Монт Еверест. Да ли је то праведно према Србима? Па, није, ал' од дурења и плакања нема ништа. Морамо да будемо храбри и да те проблеме решавамо. Хоћу да се захвалим људима из ЕУ, јер знам да им није било лако ни да помену Србију за проширење - рекао је он, истичући захвалност за препознавање напора и труда грађана Србије.

Оценио је да то значи да су пратили помак земље.

- За оне који то не знају, мислим да је господин Хан уложио много труда у све нас на Балкану. Да ли ћемо ми други успети да се међу собом разумети, остаје на нама. Сигуран сам, ипак, да ћемо пробати да искористимо велику прилику која је ре пред нама - рекао је Вучић.

Јоханес Хан: Дуготрајна стабилност захтева добросуседске односе

Након председника Вучића, медијима се обратио европски комесар Јоханес Хан.

- Јуче смо успели да учинимо да Европска комисија усвоји сратегију, тако да само један дан касније нисам овде случајно. Србија је први пут добила индикативан временски оквир о томе како може да искористи ову прилику. То су добре вести за Србију, нарочито за њене грађане. Уз инструменте и стратешки циљ приступања ЕУ који лежи у рукама Србије. То није нешто што треба урадити само на папиру и није ствар у томе да се званичници ЕУ задовоље, већ да се животни услови грађана Србије побољшају, а не само да кажемо да постоји перспектива учлањења. То је добро за грађане, њихову децу и унуке, због чега су напори оправдани. Дуготрајна стабилност захтева помирење и добросуседске односе - истакао је Хан. Србија мора да реши и и примени правнообавезујући споразум са Косовом. Ово треба видети као прилику. Нерешени погранични проблеми нису добри ни за једну земљу и то треба видети као подстрек - рекао је он. 

Aleksandar Vučić i Johanes Han
Александар Вучић и Јоханес Хан / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Захвалио бих се председнику Вучићи да покрене интерни дијалог о Косову, јер се то не тиче само будућности Србије, већ мира и безбедности у целом региону. Није само значајно за политичко руководство, већ за све грађане у Србији. Ја ћу провести и неко време са опозицијом, јер ово мора постати национални пут Србије. То је национални циљ који захтева напоре свих који су посвећени будућности земље и њеној перспективи. Дакле - парламент, влада, цивилно друштво, медији... сви треба да одиграју своју улогу. Из тог разлога стратегија покрива цео регион, не само једну или две земље - истакао је Хан.

Хан: Србија је тренутно једна од предводница у напретку

Након састанка са председником Вучићем, Хан је истако да је Вучић много говорио о обећајвајућим економским и финансијским бројкама, али да постоји још потенцијала који захтевају сарадњу у региону, наравно уз подршку ЕУ.  У последњих 50 година регион је удвостручио размену са ЕУ, али се та размена није повећала унутар региона.

- Већ сам рекао јуче да је на свакој земљи да напредује својом брзином како би могла да постигне резултате. Србија је тренутно једна од предводница и то је важно - треба имати неког ко ће да гура унутар региона. То може да буде снажно охрабрење осталима у региону. Реформе ће бити тешке, а процес је дуг, али ће Комисија бити ту да вас подржи. Ја ћу се вратити већ овог месеца, пратећи председника Јункера који ће обићи регион, како бисмо изразили подршку целом региону. Чињеница да сви делови овог региона имају перспективу изражену у Стратегију, треба да буде мотив за свакога, али треба да буде и позитиван притисак на све политичаре регону како би радили добро за своје грађане - рекао јеХан на новинарско питање додајући да то треба да буде подстрек и за политичаре на Косову - рекао је Хан.

Johanes Han i predsednik Vučić
Јоханес Хан и председник Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Уверен је, како каже, у то да се не треба обавезивати на прецизне датуме, јер је реч пре о квалитету, не о брзини. Било би иделано када би се поклапали, али је решење много битније.

Вучић о односима са Хрватском: То није само наша обавеза, већ и наш интерес

Одговарајући на питања новинара о односу са суседном Хрватском, Вучић је рекао да је то нешто што је не само наша обавеза, већ и наш интерес. 

- Стратегија предвиђа финансијску подршку за проширење, а то је веома важно за нас. Желим да верујем да ће друга страна конструктивно приступити - рекао је о односу са Загребом. Био сам изненађен темом коју је покренуо премијер Пленковић - да сам на његовом месту, то питање не бих покретао, плашим се да по питању ратне одштете Хрватска не би могла ништа да добије, само много да изгуби. А што се тиче ниподаштавања Србије, мој посао је да чувам достојанство Србије - истакао је Вучић.

Хан о односима земаља на Балкану: Понекад је важно прећутати да би дошло до напретка

Одговарајући на питања новинара, Хан је истакао да је неопходно гледати дугорочно, нарочито када је реч о овом региону.

- Понекада је важно прећутати неко питање како бисте напредовали. И управо то ценим као допринос. Мислим да су кокректни добросуседски односи добре вести. Да је то основа на којој може да се граби ка будућности - рекао је Хан.

Време је да се држава захвали: Вулин и Стефановић са припадницима војске (ФОТО)

Такође, Вучић је истакао да решење мора бити резултат компромиса, и да тај филм у којем неко мисли да из неког центра у региону може да понижава Србију, то се неће догодити. 

- Ми деценијама нисмо излазили са предлозима за било какво решавање проблема, без погледа у будућност и без тешких мера. Сматрам да, када вас људи изаберу, посебно са толиком подршком, веома је важно да ћемо изаћи са предлозима, али онда одлука није на нама, већ на грађанима - како виде будућност ове наше земље.

Johanes Han i predsednik Vučić
Јоханес Хан и председник Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Виде ли Србију у Европи, за шта цена није мала или да будемо реп у економском систему... нећу да учествујем у кукавичлуку и да се кријем иза туђих одлука - оценио је да је пред грађанима одлука додајући да у србији постоји и проблем наталитета. Ми ћемо изаћи са предлозима, али ће о тако крупним питањима грађани моћи да се изјасне. Пружа се шанса за другачију будућност, а да ли ћемо то успети да искористимо, ту нам нико не може помоћи.
Ми Срби смо мали, неки други су велики. Не морамо да се правимо да су те одлуке биле дивне - рекао је Вучић.

Подсетимо, Европска комисија усвојила је јуче у Стразбуру коначан текст стратегије о пријему Србије и других земаља Западног Балкана у Унију, о којем ће се потом изјаснити посланици Европског парламента.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан данас са државним врхом о наставку приступања Србије ЕУ

Aleksandar Vučić i Johanes Han
Александар Вучић и Јоханес Хан / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Јуче су шефица дипломатије ЕУ и потпредседница ЕК Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан представили су на конференцији за новинаре тај документ, којим се, према оценама из Брисела, ЕУ снажније обавезује да пружи јасну европску перспективу региону Западног Балкана.