Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић и патријарх Иринеј у Храму Светог Саве: Завршетак радова пре краја октобра, долази и Путин (ВИДЕО)

20.08.2020. 11:03 12:12
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Обилазак храма Светог Саве почео је у 11 сати.

Председник Србије Александар Вучић и патријарх српски Иринеј обишли су радове на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве.

Обраћање председника Александра Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности и најавио да ће комплетни радови на уређењу Храма Светог Саве бити завршени пре краја октобра. 

- Нисам ни сањао да ћу проћи по скелама и да ћу видети колико ће грандиозно изгледати наш Храм. Тренутно је урађено 96 процената мозаика, а 97,5 одсто плочица је ту, а остатак од 2,5 одсто ће бити допремљено и завршено. Направили смо нешто што остаје за вјек и вјекова и за будућа поколења. Ово је један од три највећа храма на свету, а прва два нису ни већа од њега. Ово је урађено за све људе, за сав верни народ, али и за све оне који поштују и друге вере и друге радове. Више од сто година се боримо да урадимо Храм и сви људи су мислили да ми бацамо новац у бунар, али ја данас могу да кажем да ће Храм бити у потпуности завршен пре краја октобра. За мање од два месеца сви ће моћи да виде његову лепоту - рекао је Вучић и додао: 

- Овај Храм не би могао да се заврши без посредства његове светости пратријарха Иринеја, то мора да се зна. Држава је током претходне три године уложила 43 милиона евра у Храм, све су то грађани Србије платили, јер је држава ефикасно реаговала и водила добру политику и обезбедила новац. Не разумем коме смета што дижемо споменик Стефану Немањи, треба да се дичимо онима који су стварали нашу земљу. Свети Сава није само родоначелник српске цркве, он је српски дипломата, он је родио српску духовност, зато је важно да имамо овај Храм, важно је да покажемо своју снагу и кроз градњу, кроз знање. Ово ће бити место у које ће долазити са свих страна, било да су православци или не, сви ће желети да виде ово здање - рекао је председник. 

Обраћање Његове светости патријархја Иринеја

Његова светост патријарх Иринеј обратио се присутнима након обиласка Храма Светог Саве. 

-После доста времена, Храм Светог Саве, идеал наше вере, идеал наше најзначајније личности, Светог Саве, приводимо крају радове. Са оваквим финансијским средствима и да није било невоља које су задесиле и нас и Храм, ово било и раније завршено. Сто и нешто више година траје градња, али то не чуди и у свету има светих објеката који су се градили и више од 150 година. Захвалан сам што је наша држава схватила смисао значаја Светог Саве, али и овог Храма. Надамо се да ће то бити један величанствени Храм, то ће бити понос наш, понос свих нас малих и великих. Видеће се да све оно што смо жртвовали нисмо жрвовали узалуд и посебно желим да се захвалим свим приложницима Храма. Посебно ме је одушевила једна жена из Чикага, која је дала 10.000 долара за Храм, она је читав живот плела и чувала тај новац и онда га је дала за Храм, то је тада био огроман новац за њу, али и за нас. Највећу помоћ смо добили од државе и то је веома важно - рекао је патријарх.  

Председник Србије и патријарх Иринеј обишли радове у унустрашњости Храма

- Ваша светости, изгледаће невероватно. Нисте ми веровали да ће бити новца, али ја сам вам обећао да ћемо посао завршити. Нећемо се намучити и завршићемо, поносан сам на све што је урађено у последње три године - рекао је председник обраћајући се патријарху на почетку обиласка Храма.

Током обиласка Храма Светог Саве председник Србије указао је на чињеницу да се многи противе грађењу и уређењу оваквих монументалних грађевина, али да је тако било и у многим другим земљама и да народ ипак зна да препозна важност оваквих пројеката. Вучић је приметио да ко сања велико, велико и постиже, а ко сања мало - ни то не може да постигне.

-Сва наша дела остају за наредне генерације и овај ће период бити упамћен не само по великом улагању у путеве, пруге и друге инфраструктурне објекте, већ и по завршетку најважнијег верског и културног објекта. Ово ће бити нова Света Софија. Немамо више цркву Свету Софију (у Турској), али имамо Храм Светог Саве. Читав Париз је устао против грађења Ајфелове куле, а она је данас најпосећенија туристичка дестинација. И нас су критиковали да све што радимо, радимо велико и мегаломански. Замислите да имамо мале снове... Али, увек је тако било. Сто година је требало да се ово приведе крају. Кажу ми да када скину скеле, да ће људи долазити да само виде овај мозаик. Сви ће гледати у овај мозаик који је највећи на свету, највећа површина под мозаиком, ово је веома тежак посао. Нема ниједне равне и исте плочице мозаика, веома је тежак рад овде уложен. Ово изгледа велелепно! Улагали смо много више у претходне три године, а не да новац узимају тајкуни - рекао је председник и додао да ће иконостас у Храму бити један од најлепших на свету: 

- Посебно сам поносан што се, после више од сто година, све ово завршава и то у време када сам председник. Једва чекам да нас због тога сви нападну, али иза нас морају да остану дела. Храм је важан, не само за вернике, већ и за свакога од нас. Овде је највећи мозаик у целом свету, који су радили највећи мајстори на свету. Све изгледа предивно и људи ће за два месеца моћи да се радују свом Храму - каже Вучић.

Каже да су нападали раније и Зорана Ђинђића када је обезбедио нека средства за храм, али да је ова власт захваљујући економским реформама из 2014. обезбедила десет пута више новца.

Његова светост патријарх Иринеј истакао ја током обиласка да ће ново рухо Храма Светог Саве бити "врхунац хришћанске уметности". 

-Без значајних средстава државе овај Храм би био грађен још много година - рекао је патријарх Иринеј. 

Вучић је додао да ће негде остати записано да је у време патријарха Иринеја завршен Храм Светог Саве, а да је малу помоћ у томе добио и од државе. Патријарх се захвалио за сваку подршку и помоћ, истичући да помоћ није дошла само у новцу.

-Патријарх ми рекао да су очекивали да добију са других страна финансијску помоћ, али да је држава преузела највећи терет и поносан сам на то - додао је Вучић.

Ново рухо Храма Светог Саве

Председник Србије Александар Вучић и патријарх СПЦ Иринеј обишли су данас радове на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, који би, према плану, требало да буду завршени у октобру, а Храм ће бити један од три највећа у православном свету и моћи ће да прими око 10.000 верника. Према ранијим најавама, централној церемонији поводом завршетка радова у Храму Светог Саве у октобру, требало би да приуствује и председник Русије Владимир Путин.

Русија је и уложила значајна средства у осликавање Храма, руски уметници раде на украшавању куполе, а тимове домаћих и руских мајстора предводи руски академик Николај Мухин, главни аутор и творац мозаика.

Иначе, мозаик од стакла и камена учиниће куполу највећом у православним храмовима, а само још један храм - Пећка патријаршија, има приказ Вазнесења у куполи. Ради се од ломљеног стакла, што ће, уз посебну светлост, стварати утисак да се ликови светаца покрећу. Украшавање унутрашњости Храма импозантан је подухват, као и што је била и сама изградња објекта.

Више од 15.000 квадрата у Храму биће под мозаиком, што није случај ни у једној православној светињи. У изради мозаика коришћени су најквалитетнији малтери, прохромске мрежице и везивна средства, што би требало да гарантује врхунски квалитет и трајност.  Олтарски иконостас биће израђен у камену (карара мермер) са приказима у мозаику. Радови се изводе и на изради чак 300 полијелеја (лустера) за храм, од којих је највећи централни полијелеј пречника 20 метара и тежине скоро 14 тона.

Академик Мухин аутор је и централног полијелеја, који це бити израђен у бронзи, са уграђеним иконама на дрвету. Завршетак свих радова очекује се у октобру, када це Храм Светог Саве бити отворен у оквиру великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Иначе, председник Русије је са Вучићем и патријархом већ посетио Храм Светог Саве у јануару 2019, када су двојица председника и патријарх симболично на икону Исуса Христа поставила по три каменчића - црвени, плави и бели, у бојама српске и руске тробојке и потписали се на макету мозаика.

ДОБРО ДОШЛИ НА БЛЕД, ГОСПОДИНЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ! Топла добродошлица Александру Вучићу (ФОТО)

ДОБРО ДОШЛИ НА БЛЕД, ГОСПОДИНЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ! Топла добродошлица Александру Вучићу (ФОТО)

"Очекује нас веома важан сусрет у Вашингтону" Влада после 7. септембра, након састанака у САД и Бриселу

"Очекује нас веома важан сусрет у Вашингтону" Влада после 7. септембра, након састанака у САД и Бриселу

МЛАДИЋ ОСТАВЉЕН ДА УМРЕ ОД КОРОНЕ: Породица некадашњег генерала Републике Српске забринута за његово здравље

МЛАДИЋ ОСТАВЉЕН ДА УМРЕ ОД КОРОНЕ: Породица некадашњег генерала Републике Српске забринута за његово здравље

"Важно је да институције културе почну са радом" Брнабић: Влада Србије предложила нове мере

"Важно је да институције културе почну са радом" Брнабић: Влада Србије предложила нове мере

Министар одбране обишао кадете Војне академије: Рекордан број уписаних питомаца (ВИДЕО)

Министар одбране обишао кадете Војне академије: Рекордан број уписаних питомаца (ВИДЕО)