Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ИЗБОРИ СУ БИЛИ НАЈПОШТЕНИЈИ У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ" Вучић се обратио грађанима из Давоса, открио детаље разговора са Урсулом фон дер Лајен

18.01.2024. 18:36
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из Давоса.

На самом почетку председник се осврнуо на састанак са председницом европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

- Не постоји важнија особа са којом можете да се састанете у Европи. За нас је био веома добар, одличан састанак. Разговарали смо о свим битним питањима за Србију. Од регионалних односа до плана раста који је предложила Урсула. Наставићемо те разговоре у Скопљу уз присуство других европских званичника и америчких. За оно што ћемо да представимо у суботу имамо и додатну подршку од европских институција кроз различите пројекте и значајан део новца може да се очекује из Брисела, захвалио сам Фон дер Лајен на томе, захвалио сам свим европским партнерима и по свим другим питањима.

Он наводи да је разговор био пријатан и срдачан.

ВУЧИЋ ОБЈАВИО ЕМОТИВАН ВИДЕО: Погледајте шта је председник купио за Данила, Вукана и Милицу (ВИДЕО)sd

ВУЧИЋ ОБЈАВИО ЕМОТИВАН ВИДЕО: Погледајте шта је председник купио за Данила, Вукана и Милицу (ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА УРСУЛОМ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: "Одличан разговор о геополитичким изазовима и важним питањима за Србију" vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА УРСУЛОМ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: "Одличан разговор о геополитичким изазовима и важним питањима за Србију"

ОВАКО СЕ ВУЧИЋ ПРИПРЕМА ЗА САСТАНАК: "После синоћњег раклета, уместо ручка..." (ФОТО)Aleksandar Vučić

ОВАКО СЕ ВУЧИЋ ПРИПРЕМА ЗА САСТАНАК: "После синоћњег раклета, уместо ручка..." (ФОТО)

На питање да ли му је Урсула фон дер Лајен честитала на изборима председник каже:

- Ја нећу да вам кажем, размислите сами. Ја нећу да такве стари користим за унутрашње потребе, ја овде представљам целу земљу. Представљам и оне који воде прљаву кампаљу против мене свакога дана. Зар мислите да би Урсула фон дер Лајен дошла и села самном и срдачно разговарала да не размишља о томе како су се ствари одигравале и како ће се одигравати. Не желим да злоупотребљавам друге људе у нашим унутрашњим борбама. Избори су довољно поштени и били су најпоштенији у историји Србије до сада. Били су најчистији, поносан сам на ту победу - рекао је председник.

Како каже, не жели да се правда никоме нити са чека само да чује шта ће ко да каже против своје земље.

- Вечерас имам још важних састанака, за мене је важно да на пристојан и добар начин представим нашу земљу - рекао је Вучић.

Председник је рекао да то што пристојна већина ћути, не значи да је саткана од незналица. Додаје да ће и сутра шта год да се догоди када Курти буде рушио све споразуме, они ће рећи да држава има право да ради шта хоће.

- Нашли су и своје слуге, чак и медијски у Србији за то. Али то је нешто са чим морамо да се боримо - рекао је Вучић и додао:

- Када видите тако агресивну кампању против некога, да ли се запитате због чега је све то?

- Позивам људе да гледају у суботу оно што ћемо да представимо - рекао је Вучић.

Како каже, када би признао независно Косово, да би му дали Нобелову награду за мир. Додаје, за шта му је то потребно.

- Мени треба поштовање народа Србије, што бих био заинтересован за то што мисле странци? Мене више интересује каква ће фус нота да буде једног дана у књизи у будућности, него ово - рекао је Вучић.

Истиче да сви добро знају да нико није покрао никакве изборе. Додаје да треба да уђе у анале историјске колико појединци из опозиције мрзе своју земљу.

- Решили су да дрвље и камење бацају на своју земљу и да је представе што гором, само зато што их народ није хтео. Хоће да казне народ, кад не могу мене. Али људи могу да буду мирни, српски брод сигурено плови, у сигурну луку - рекао је Вучић.

На питање кога кажњава програмски директор Црте који је био у евроспком делу немачког Бундестага где је требало да прича, каже:

- Кажљава људе са којима разговара јер им одузима време. Њега је посланик најзначајније и највеће партије у Немачкој питао, да је то питао неко у Србији онда би то био прогон. Али је њега питао један истакнути посланик: "Извини, а ко вас плаћа?" И онда је он морао да каже плаћају ме Велика Британија, Америка и Шведска. То је било питање. Сами размислите.

На питање како види то што Хрватска хоће да пошаље борбена возила на границу са Србијом, председник каже:

- Да будемо сасвим фер, не шаље на границу са Србијом. Шаљу их у Бели манастир, то је градић једнако удаљен једнако од границе са Србијом, колико и од границе са Мађарском. Мађарска је НАТО земља, за предпоставити је да им не пада на памет да улазе у сукоб са НАТО земљама, знали смо не намеравају да нападају Аустрију. Али не видим ту неку посебну опасност за нас. Не мислим да ту има опасност за Србију.

Истиче да је важно да Србија снажи и јача војску.

- Сви се наоружавају и снаже своје војне индустрије и ми ћемо. Посебно се радујем улагању у домаћу индустрију. Потребно нам је више знања и мораћемо више да плаћамо нашег инжењера. Такође, улагаћемо у дронове и да кренемо у какву такву серијску производњу дронова до краја године - рекао је Вучић.

Како каже, затражио је да оде на Косово и Метохију да се обрати српском народу.

- Видео сам, како кажу да, мора Свечља да буде пуштен у складу са споразумима који су у време Борка Стефановића потписани, да буде пуштен на територију централне Србије. Не видим у томе превелику опасност.  Он би наравно дошао да провоцира. Али ево и ја сам затражио сам да идем на Косово и Метохију да се обратим нашем народу. И у складу са тим би волео да се поштују споразуми и да ми буде допуштено да се обратим нашим људима на светој српској земљи.

- Плаћао бих онако како морам да платим, али ћемо да плаћамо динарима и то је оно за шта се боримо. Ми немамо атомску бомбу, нисмо веле сила, немојте да очекујете од мене да се понашам неодговорно - рекао је Вучић.

Како каже, мора да буде озбиљан и да доноси одлуке које по некада морају да буду храбре, али још чешће мудре.