Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић из Вргинмоста: Поносан сам на понашање српске делегације током посете Хрватској

13.02.2018. 11:34 13:38
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Димитрије Goll

Мислим да имамо заједничке готово исте проблеме, Срби и Хрвати, рекао је председник

Председник Србије Александар Вучић, који на позив хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровићборави у Хрватској, други дан посете посветио је Србима који живе у тој земљи. За данас је у плану посета Вргинмосту, месту које је 1996. године преименован у Гвозд, месту у коме су Срби тешко страдали током Другог светског рата, али и у акцији "Олуја", а данас у тој, и општини Топуско, живи око 700 српских породица.

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће односи између Србије и Хрватске бити значајно унапређени, као и односи Срба и Хрвата у целини.

13.18 - Провокаторска питања од стране хрватских медија

Једна новинарка хрватских медија осврнула се на чињеницу да је Глина од Вргинмоста удаљена око 20 километара, а он није био тамо овог пута. Питала га је да ли сматра да његов говор из прошлости оптерећује.

Српски председник се осврнуо на извињење које су му поједини Хрвати тражили.

- И мојој породици су спаљене куће, само што тада није било никог у њима, па није имао ко да их брани. Ја нисам дошао по извињење за то. Дошао сам да разговарам о будућности - истакао је Александар Вучић.

13.00 - Председник Вучић сумирао утиске после састанка са мештанима Вргинмоста

Председник Србије Александар Вучић је, по завршетку данашњег састанка са мештанима Вргинмоста, истакао понос што се српска делегација понашала озбиљно и рационално током посете Хрватској и додао да ће позвати хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић позвати да пре лета посети Србију. 

Више о томе читајте ОВДЕ

11.30 - Вучић одговара на питања грађана

Председник Србије разговара са Србима у Вргинмосту, а прва њихова питања председнику односила су се на тежак економски и социјални положај и да би им добродошла помоћ у вези са израдом пројеката и планова како би се искористио потенцијал који тај крај има. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Димитрије Goll

Како су рекли, немају ниједног пројекта, нису осетитли ништа од тога што је Хвратска већ годинама члан ЕУ и ништа нису добили из тих фондова.

За пројекте и планове су им, кажу, потребни стручњаци, па су затражили помоћ у том смислу од председника, али и финансијску, како би се и неки од тих будућих пројекта остварили. 

Додали су и да је земља у већем делу у власништву Срба, да има потенцијала за пољопривредну производњу, рибњаке... те да би желели да се баве савременом пољопривредном производњом. 

Председник Србије је рекао да могу да рачунају на помоћ, да ће видети и са Хрватском државом шта је њима у плану, шта може заједнички да се уради, шта би могла Србија да финансира и како да нешто заједнички ураде.

- Ми ћемо да видимо да помогнемо, неће бити проблем у новцу, а ви видите да пројекти буду одрживи, јер неће се бацати новац у бунар - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Димитрије Goll

Вучић обећао је данас у разговору са Србима у Вргинмосту да ће Србија учинити све да се реши питање исплате њихових пензија за период од 1995. до 1998, упркос непостојању добре воље са хрватске стране.

То је, рекао је Вучић, било једно од питања у разговорима у Загребу.

- Не видим да ће ту бити брзог решења, па чак и да ће га икад бити. Воља хрватске владе је, бар ми се тако чини, да не дође до исплате тих пензија. Али, ми ћемо да их молимо да то учине, па да и ми некако учествујемо у томе - рекао је Вучић. 

Председник СНВ Милорад Пуповац каже да је ово трећа влада са којом покушавају да реше то питање и да не одустају, чако ни пошто им суд у Стразбуру није био наклоњен. 

Формирана је радна група од представника Министарства рада и заступника СДС С и умировљеничких организација и први састанак је одржан прошле недеље, навео је Милкрад Пуповац. 

Таквих људи има око 30.000, данас их је можда и мање, а ради се о пензијама за период од 1995-98. 

- Нећемо давати лака обећања, али ћемо дати све од себе да решимо неке од случајева - поручио је Пуповац. 

Milorad Pupovac
Милорад Пуповац / Извор: Фото: Танјуг/ Димитрије Goll

Вучић је обећао да ће се Србија за то борити, поготово што се број тих људи смањује и то не би био велики финансијски ударац за Хрватску. 

Једно од питања тицало се и даље обнове кућа, а Вучић је рекао да је и о томе јуче разговарао у Загребу. 

- Од 2013. готово никаквих помака није било и надам се да ће то ускоро бити померено са мртве тачке - рекао је он. 

"Што не навијате за "Партизан"?"

Један од Срба са којима у Вргинмосту данас разговара председник Србије Александар Вучић, замолио је за помоћ фудбалском клубу Петрова Гора.

Он је, иначе из Војнића, искористио прилику да председника Србије, осведоченог "звездаша", "пецне" на рачун ривалитета Црвене Звезде и Партизана.

- Било би боље да сте навијач ''Партизана'', колико видим, пише у новинама, навијате за ''Црвену звезду'' - рекао је.

Истовремемо је позвао председника Вучића да сврати у његов Војнић, "на кафу". 

Вуцић је обећао да ће помоћи "Петрову гору", али и рекао да се нада да ће и Црвена Звезда и Партизан у својим утакмицама у Лиги Европе остварити победе. 

Једно од питања тицало се и тржишних цена за откуп станова, а Вучић је нагласио да се може помоћи, али да се то неће чинити за оне који не живе овде. 

Када је реч о проблему откупа станова ради се о око 800 случајева, а Пуповац наглашава да и Срби треба да начине корак са своје стране, а то је да снизе цену. 

"Не обазирите се на увреде"

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Србима у Вргинмосту да се не обазиру на увреде, као што су квалификације да су четници, те указао да се мора чинити све како би се зауставило исељавање. 

Вучић је у разговору са мештанима, Србима из Вргинмоста и околних села, где живи око 700 српских породица, разговарао о њиховим порблемима, а замољен је да Србија помогне око стипендија, како би та деца наставила школовање. 

Он је обећао да ће Србија обезбедити стипендије за 20 -25 младих, ђака одликаша, из српских социјално угрожених породица.  

Жена са пензијом од 900 куна се обратила Вучићу

Једна госпођа јавила се да исприча своје муке. Неки су покушали да је смире, она је истрајала у намери да исприча своју тешку причу. Александар Вучић тражио је да је пусте да исприча шта има.

Vučić u Zagrebu
Вучић у Загребу / Извор: Фото: Танјуг/ Димитрије Goll

Она је оболела у рату, и данас је на психијатријском лечењу. Пореклом је из БиХ, где је њено село потпуно спаљено. Дошла је са мужем у Хрватску, данас су обоје болесни, муж нигде не ради, и једва преживљавају са 931 куну, колико тачно она има пензију. Он не може да се запосли, каже, не дају му, а она доживљава тешке увреде на свој рачун, јер су је неретко називали четником и осталим погрдним именима.

Узнемирила се и почела да плаче. Председник ју је умирио речима да ће добити одређену малу помоћ.

11.15 - Обраћање председника Србије из Вргинмоста

Председник Србије је борави у Вргинмосту где је донео и поклоне за тамошњу школу, а након тога се обратио јавности.

- Много ми је драго да сам овде. Ја сам дошао да пре свега чујем неколико реченица од вас - почео је своје обраћање Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Goll

Он је посетио данас Основну школу "Гвозд" у Вргинмосту, којој је поклонио десет лап топ рачунара, а пошто постоји потреба за још једним, обећао је да ће још током дана и тај један бити испоручен.

У информатичком одељењу, Вучић је разговарао са ученицима који су му помоћу микробита написали: "Хвала на донацији".

Како каже, посетио је породицу Предрага Лапчевића у Подгорју са троје деце и додао да је су то једина деца у месту, као и да је у школи Гвозд такође тренд смањивања броја малишана. 

Телефон прекинуо обраћање

У једном тренутку док се Вучић обраћао некоме од присутних је зазвонио мобилни телефон. Звоњава се чула дуже, јер неко није могао да пронађе мобилни у торби. Тада се председник Србије нашалио речима:

- Нема везе, тако и мени некад звони, па не могу да га нађем сат времена. Ови клинци данас нађу за час.

Сви су се насмејали, што је само допринело пријатној атмосфери.

- Треба да има више деце - поручио је Вучић.

Председник Србије изјавио је да је за сада задовољан и да очекује да много тога променимо у будућности.

- Могу за сада рећи да сам задовољан и да очекујем да много тога променимо у будућности. Нисам дошао да се јуначим овде. Да долазим да се јуначим и да изговарам неке велике речи мени би било лако, али ја се враћам у Београд, а ви остајете овде и зато хоћу да будем одговоран према вама и како можемо да помогнемо - истакао је он и додао да му зато није јасно зашто нападају Колинду, када и Срби и Хрвати имају исте проблеме и потребно их је решавати.

Објаснио је како жели да сви Срби који живе у Хрватској треба да живе слободно и у миру, и да могу да са поносом кажу своје име и презиме. Исто жели и за Хрвате у Србији.

- Веома брзо ћу упутити позив председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић да посети Србију и види како људи хрватске националности живе у Србији - нагласио је Вучић.

Председник Србије Вучић рекао је да је Србија спремна да све што тражи за Србе у Хрватској да и Хрватима у Србији - "без икаквих проблема, истог секунда". 

- Да не причамо да то мора да да агенцја, комисија, свети Петар... не. Све што тражимо за вас, ми смо спремни истог секунда да учинимо за Хрвате, не само по мери реципроцитета, већ смо спремни да урадимо и више. Желимо да се сви грађани осећају у Србији као код куће - рекао је Вучић у Вргинмосту током разговора са мештанима.

Напомињући да је видео трагове ратних разарања и да мали број људи живи у том крају, председник Србије је захвалио спрском живљу што под тешким околностима живи тамо и остаје заједно са својим породицама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Димитрије Goll

- Ви нам реците шта мислите да ми својом политиком пре свега можемо да учинимо да вама помогнемо и да вам олакшамо живот - навео је Вучић и пожелео мештнаима да живе боље и да буду сигурни и безбедни.

- Желим вам да своје име, презиме и спрске славе чувате и да то ваше комшије Хрвати такође желе и да вам помажу у томе, да вас бодре, а исто ћете и ви њих у очувању њихових траидицја и њихових вредности - навео је Вучић.

Срби из Вргинмоста и околних села, који су се данас окупили у Дому културе како би разговарали са председником Србије Александром Вучићем, истичу да им та посета пуно значи у смислу подршке у политичком и сваком другом облику, али наглашавају да се тешко живи, те да би њима највише значило ако би посета омогућила помаке на економском плану.