Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић на аеродрому у Батајници: "МАЛИ МИЛОШ" одушевио све, за октобар најављено БОЈЕВО ГАЂАЊЕ (ВИДЕО)

21.08.2020. 10:13 11:44
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Приказу способности присуствује и министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Републике Александар Вучић присуствује приказу способности дела јединица Војске Србије на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Приказу способности присуствује и министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

На приказу учествује део јединица Ратног ваздухопловства и ПВО, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.

Питања новинара

Одговарајући на питање о најави приштинских медија да се помера време састанка у Вашингтону Вучић је рекао да је то најављено, али да није донета коначна одлука. 

- Морам тачно да видим о чему се ради, па ћу дати целокупан одговор. Најављено је да су тражили померање састанка, чини ми се да је реч о нека два дана, али није донета коначна одлука о томе. Притисака таквих увек има. Не мислим да ће бити лако. Да ли лично осећам велики терет поводом тог питања - да, али могу да гарантујем да ћу се борити за интересе Србије, а они који маштају да ће тамо бити потписано признање Косова, то не постоји шансе да се деси, ни под којим условима - рекао је председник. 

Вучић је одговарајући на питање о темама у Вашингтону рекао да је обавештен да ће се говорити о економским темама, а да не зна да ли ће неко додати и неку нову.

-Разговараћемо о економским темама, али не могу да гарантујем да се неће говорити и о нечему другом. Народ ћу одмах обавестити о свим темама и о чему смо разговарали. Што се тиче изградње пута у заштићеној зони манастира Дечани разговарао сам са директором КиМ Марком Ђурићем и та тема ће сигурно бити отворена у Бриселу - рекао је Вучић. 

Каже и да прати шта пишу приштински медији и да се зна с ким Приштина има контакте и у америчкој и у бриселској администрацији, те да Београд није дошао до посебних закључака, сем онога што је и премијер привремених институција Авдулах Хоти већ потврдио, а то је да ће се разговарати о унапређењу економских односа на конкретан начин.

-Ако буде било шта друго, бићете одмах обавештени, реаговаћу и обавестићу вас о томе - рекао је Вучић.

Председник се осврнуо и на изјаве челника Странке слободе и правде да је споменик Стефану Немањи оличење кича и шунда, али и на то због чега није направљен филм о Јасеновцу. 

-Не желим да одговарам на партијски начин тим људима, али је веома интересантно што то изговарају људи који су увели "Великог брата". Они те ријалитије виде као културу, а сад им је један споменик кич и шунд. Дижемо споменик родоначелнику наше државе, никада нећу дизати споменик "Великом брату". То су били први ријалитији у Србији који су уништавали свест нашег народа. Филм није направљен јер наше политичке елите нису хтеле неком да се замере. Нећу да будем тај који ће да се стиди српских жртава и нећу да се стидим Немањића. Не можете да наметнете "Великог брата" уместо Стефана Немање- истакао је Вучић. 

-Увек сам се питао ко су људи који су у стању да тако лако доносе оцене - рекао је Вучић и истакао да је тај споменик радио један од највећих живих руских уметника, Рукавишњиков.

Одговарајући на питања о документу који су добили Милорад Додик и Жељка Цвијановић, Вучић је рекао да ће им упутити позив да дођу у Београд да разговарају о томе. Председник Србије је истакао да је много политичких компликација пред Србијом, а да се притом све време боримо са короном, што нам иде боље него другима.

- Све што смо показали, пушке, гранате, ракете све је то да се запосле људи у Крушику, Крагујевцу... У наредним данима о томе очекујте више - казао је Вучић.

Поводом платформе Двери да се уведе обавезно гласање, Вучић је рекао да нема коментар, да сами говоре најбоље о себи. 

Представљање система наоружања и обраћање председника Србије

Председник Вучић је, након вежбе обишао тактичко – технички збор и најмодернија средства којима су опремљене јединице Војске Србије, као и средства из развоја домаће индустрије.

-Хеликоптери Ми-35 су изузетни, човека страх ухвати кад их види. Поносан сам на целу Војску Србије, а 3. и 4. бригада посебан понос. Желим да кажем свима овде, јер ја нисам посебно стручан, али трудио сам се да научим. Све што је данас приказано на војној вежби јесте оружје које ми производимо у Србији, све је наше. Све је то наша памет створила - рекао је Вучић након приказа способности дела јединица Војске Србије и додао: 

- Све што је испред мене је "Застава оружје" и можете да видите и бацаче граната и све пушке и петолетку. И "Мали Милош" се на овој вежби показао изузетно... Ово је наша памет, наше знање. Србија још заостаје за западним и источним системима, али све мање. Све више смањујемо ту разлику, а пре смо заостајали у светлосним годинама. Изгледали сте као најбоља војска света. Мојсиловићу, ово је заиста било изузетно. Данас сте били изузетни - рекао је врховни командант Вучић. 

Председник Србије је након показне вежбе објаснио да је српска војска много напредовала и да је то данас јасно показано. 

-Желим да честитам и министру одбране и начелнику Генералштаба, али и свим војницима, који су данас приказали колико је српска војска напредовала, колико су наши војници опремљенији, способнији. До сада нисам никада видео колико су брзи наши војници, скачу из хеликоптера без грешке, без пада, без клизања, али и изузетна прецизност момака из 63. падобранске бригаде, могли сте да видите и наше "мигове", добре нападаче бомбардере, који су нечујни приликом доласка, а изузетно бучни при одласку. Видели смо и "Милоша" у акцији, али и малог "Милоша". Први пут сте видели робота на нашој вежби. Наш циљ је да заштитимо животе људи и зато смо укључили роботе у нашу војску - рекао је Вучић и додао: 

-Не правимо војску да бисмо било коме претили, већ да, уколико, не дај боже, буде потребе, буду у стању да заштите небо и земљу и да заштите земљу од сваког агресора. Веома сам задовољан ониме што је приказано у Батајници, посебно бих похвалио и 72. бригаду за специјалне операције - рекао је председник. 

Вучић је најавио да ће у октобру грађани Србије имати прилике да виде нешто што до сада нису имали прилике. 

- У октобру месецу најављујем нешто досад невиђено. Видећете бојево гађање, трешће се земља од оног што ћете моћи да видите - најавио је председник.

Приказ војних способности дела јединица Војске Србије

Током приказа, авиони и хеликоптери Војске Србије налетаће и симулирати борбе, евакуацију, десант... Након, тога, председник Вучић обићи ће тактичко – технички збор и најмодернија средства којима су опремљене јединице Војске Србије, као и средства из развоја домаће индустрије.

У приказу способности учествовало је више од 100 припадника Војске Србије у пет секвенци. Током вежбе приказан је и део новог наоружања Републике Србије, али и средства која су у развоју. Приказана су нова оклопна возила, ПВО системи, панцир и беспилотна летилица Врабац у статичном приказу. 

Током прве вежбе приказана је повреда ваздушног простора наше земље и задатак Војске Србије да неутралише напад из ваздуха. Војска Србије је посебно поносна на "Панцир" који уништава најсавременије борбене претње из ваздуха. Приказ на аеродрому "Пуковник – пилот Миленко Павловић" почео је налетом два авиона МиГ 29, који су симулирали ваздушну борбу ради остварења превласти у ваздушном простору и стварању услова за дејство ловачко – бомбардерске авијације.

Ловци су неутралисали претњу, а затим су прешли на другу секвенцу у којој се неутралисао објекат дејства. Након налета МиГ-ова, налетали су и авиони типа "Орао" који су у бришућем лету извршили дејство по изабраним циљевима на земљи, док су у зони операције осматрање и заштиту ваздушног простора вршила борбена возила артиљеријско-ракетног система "ПАНЦИР С 1".

У трећој секвенци Војска Србије је одрадила задатак спасавања. Током приказа извршена је и евакуација хеликоптером X-145, док су обезбеђење рејона извршила два тима специјалних снага који су десентирани из хеликоптера Ми17Б5.

У четвртој секвенци Војска Србије је неутрализовала терористичку групу, брзо дествујући у непознатој ситуацији. Синхронизованим упадом специјалних снага неутралисани су терористи, а један тим десантиран је из хеликоптера Ми-8, техником брзог спуштања, док су два тима вршила десантирање из два хеликоптера Ми-35.

Ватрену подршку специјалних снага извршиле су две даљински контролисане безпосадне платформе "Мали Милош" које су десантиране из хеликоптера Ми – 17, док је блокаду рејона извршио укрцани тим из борбено оклопног возила "ЛАЗАР".

Приказ је завршен десантом падобранаца из авиона Ан-26 у једном налету са висине од 1.500 метара, а падобране су отворили на висини од 1.200 метара.

По завршетку приказа способности, председник Вучић и министар одбране Вулин обишли су тактичко – технички збор, кроз који су приказана најмодернија средства којима су опремљене јединице Војске Србије, као и средства из развоја домаће индустрије. Посебну пажњу током обиласка је посветио и борбеном возилу Милош.

БИЋЕ НАЈЛЕПШЕ МЕСТО У ГРАДУ "Мале душе имају проблем са великим сновима и људима" Вучић одговорио на критике

БИЋЕ НАЈЛЕПШЕ МЕСТО У ГРАДУ "Мале душе имају проблем са великим сновима и људима" Вучић одговорио на критике

"Патријарх каже да бих могао чешће да долазим у цркву" Иринеј уручио председнику Вучићу јединствен поклон (ФОТО)

"Патријарх каже да бих могао чешће да долазим у цркву" Иринеј уручио председнику Вучићу јединствен поклон (ФОТО)

Тај филм неће гледати! Вучић послао јединствену поруку: Харадинај нек не троши керозин до Америке

Тај филм неће гледати! Вучић послао јединствену поруку: Харадинај нек не троши керозин до Америке

Интервју председника Вучића: Велике промене у Влади, стижу нови људи на власт! Приштина нек не долази по признање!

Интервју председника Вучића: Велике промене у Влади, стижу нови људи на власт! Приштина нек не долази по признање!

"ВЕЛИЧАНСТВЕН ХРАМ НА ПОНОС СРБИМА И СРБИЈИ" Патријарх Иринеј: Свети Сава дао дух и живот нашој црвки

"ВЕЛИЧАНСТВЕН ХРАМ НА ПОНОС СРБИМА И СРБИЈИ" Патријарх Иринеј: Свети Сава дао дух и живот нашој црвки