Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕДСЕДНИК У ДОМУ ГАРДЕ НА ТОПЧИДЕРУ "Ако немате снажну војску, немате ни земљу, ни државу... " (ФОТО/ВИДЕО)

30.01.2024. 09:03 13:07
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Председник Србије у Дому гарде на Топчидеру данас је присуствовао представљању резултата анализе способности Војске Србије.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је јутрос састанку на ком су представљени резултати анализе стања оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину.

 

Обраћање након обиласка средстава наоружања и војне опреме

 "Ако немате снажну војску, немате ни земљу, ни државу..."

Обилазећи наоружање после састанка на Топчидеру, Вучић је казао да је то најважнији састанак у вези с Војском у току године где се разматрају планови и за наредну годину.

- Данас ако немате снажну војску, немате ни земљу, ни државу, а онај ко то не може да разуме, ја то не могу ни да му објасним, данас смо имали детаљан приказ ко се данас и чиме наоружава... Ми смо једина војно неутрална земља у региону, никог не угожавамо, нама су угрозили територијални интегиртет... У савременом свету лудило се наставља из дана у дан, а лудило се наставља и не знам кад ће да стане а овим одвраћамо потенцијалног агресора...

О враћању обавезног војног рока

- Наш концепт одбране је концепт тоталне одбране и морамо да будемо потпуно спремни, морамо да снажимо и јачамо... То је доктрина и концепт да је цео народ укључен у одбрану, где је војска народ и да смо сви укључени у одбрану, ускоро ће бити и нових доктринарних промена, а разговарали смо данас и о враћању војног рока а да ли ће то бити 90, 100 или 110 дана... До маја морају да ми доставе све предлоге а онда ћемо да седнемо са ГШ и владом а онда пред Скупштину... - казао је председник додавши да је начелник ГШ и врх војске изнео данас изузетно убедљиве аргументе за враћање обавезног војног рока.

- Читав Генералштаб је изнео убедљиву аргументацију да је потребно, колико ће дана бити и када, потребна је и финансијска и логистичка претпоставка, али до 1. маја морају да ми доставе све предлоге и после ћемо видети да донесемо коначну одлуку, па би се онда ишло пред Скупштину - казао је Вучић.

- Главне наше адуте видећете за Дан државности у Нишу, нисмо ми све данас донели овде, и руски систем за електронско ометање репелент... - казао је Вучић и додао да је потражња за муницијом огромна и да не можемо да произведемо колико се тражи. Он је нагласио и да је издао наређење да се опет стопира извоз на неко време док се наша потреба за муницијом не попуни. Рекао је и да очекује до краја године 1.000 дронова убица, те разгледао фамилију дронова "комарац".

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би до краја године Војска Србије требало да буде опремљена великим бројем дронова-самоубица оцењујући да ће то допринети предности Србије у односу на друге у региону.

Вучић је, након састанка на којем су представљени резултати анализе стања оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину, а током статичког приказа средстава наоружања и војне опреме у касарни Топчидер, казао да из буџета опредељеног за војску највише новца оде на повећање плата.

- Огроман новац иде и на оруђе и оружје, морамо страховито да убрзавамо даље наоружавање, страховито да снажимо домаћу индустрију, морамо да имамо бољу допуну јер ново оружје захтева нове војнике. Верујем да ћемо у сарадњи са приватницима успети да до краја године прикажемо помак и велики број дронова убица, све ће бити домаће производње и чиниће предност у односу на друге у региону - казао је Вучић.

Председник је казао и да би за Србију велика шанса могла да буде хаубица "нора", коју су већ купили Кипар и Азербејџан.

- За нас би ово могла да буде једна од кључних предности уколико успемо да обезбедимо производњу - казао је Вучић и додао да Србија пратимо све што се збива у Украјини те да је из тог компликованог ратишта очигледно јесте да онај ко има више муниције и артиљерије има предност.

Такође, како каже, прати се и анализира и оно што се дешава у Гази где једна страна има техничко - технолошку предност. "Припремамо своје јединице за то", казао је.

- Обезбеђена су средства за 701 систем наоружања и остаје да се нађу средства за још 853 система из домаће индустрије. Убрзавамо наоружање што није лако финансијски, близу смо да га комплетирамо, завршавамо још неке ствари. Заостајемо за точкашима у односу на суседе, са гусеничарима имамо огромну предност, надокнађујемо - рекао је Вучић.

 

Вучић на приказу средстава наоружања и воне опреме Војске Србије

Са начелником ГШ и официрима разговарао је о тенковима, новим комбинезонима за тенкисте и новим аутоматима па упитао где су људи из СДПР Југоимпорта...

- Цело руководство хоћу да видим овде! Где су људи из Југоимпорта, доведите их одмах, рекао је Вучић после чега је поручио да се случајно не деси да не добијемо оно што је плаћено. У току приказа опет их је поменуо па рекао да "могу руководиоци да изађу да се и они мало смрзну кад се ми смрзавамо овде..."

Додао је и да сви странци траже Лазара 3 па питао што је боља "тројка" на шта му је један официр одговорио да је боље опремљен и да има најсавременије компоненте и системе хлађења.

Председник Вучић је рекао да смо наручили 80 "лазара 3", а "милоша" 112, те да смо за комшијама у региону заостајали у точкашима али да то више није случај. Поновио је и да смо тенковска велесила у региону.

Приказ је настављен уз стручна објашњења официра па се председник распитивао и за ново аутоматско оружје. Разговарао је са војницима и о новим црним стрелама, питао за прецизност и да ли стварно могу да погоде с километар и по...

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Додао је и да уз "нору" и "огњеви" који могу да униште све и да где погоде ту трава више не расте чине окосницу наше одбране.

Истакао је и да је сада највећа потражња за муницијом 150 mm а да ми имамо и совјетски и НАТО калибар.

Додао је и да ће за предстојећи празник не само у Нишу него и у другим градовима Србије грађани моћи да виде нешто ново што смо добили али и где иду њихове паре, па додао да ћемо морати да убрзамо кад је реч о наоружавању, развоју наше индустрије, те попуњавању наших јединица иако имамо већи број војника него претходних година.

На питање да ли се може рећи да је Србија војна сила, Вучић каже да не воли да говори да смо војна сила.

- Ми смо мали, нејаки, али сувише смо одговорни и озбиљни и увек способни да своју територију сачувамо. Мали смо у односу на велике, моћне, нама је најважнији проблем људство, али морал у војсци је бољи него икада", казао је председник. Када је реч о ситуацији у региону, Вучић каже да нема много снажнијих. "Снажнија је Румунија, снажнија је Мађарска, а ово друго нема снажнијих, нити једнако снажних - наводи председник.

Химна и почасна гарда

Састанак се одржава Дому гарде на Топчидеру где је распоређена гарда и црвени тепих за долазак врховног команданта.

Председник је извршио смотру почасне гарде, поздравио официре, подофицире и војнике који су му громко одговорили "здраво".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

По завршетку састанка, председник Вучић присуствоваће тактичком приказу средстава наоружања и војне опреме Војске Србије.

Међу првима стигли Брнабић, Вучевић и Додик

Међу првима у Дом гарде стигли су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, као и председник Републике Српске Милорад Додик.

 

Важан догађај за Министарство одбране

Председник Вучић је раније најавио да ће 2024. бити година у којој ће се највише до сада улагати у војну опрему која би требало да стигне до краја 2026. године, као и да се припрема нови пакет финансијских средстава за ту намену.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је раније да ће 30. јануар бити веома важан догађај за Министарство одбране. 

- Тога дана имаћемо приказ наоружања и војне опреме и аргументовано ћемо председнику образложити зашто сматрамо да треба укинути суспензију обавезног служења војног рока, као и то колико предлажемо да он траје - рекао је Вучевић.

Министар је нагласио да враћање обавезног служења војног рока није припрема за рат, већ је то припрема да се сачува држава и да постоје генерације које знају да бране своју државу.

Генералштаб Војске Србије покренуо је почетком јануара ове године иницијативу и предложио председнику поновно увођење обавезе служења војног рока, у трајању до четири месеца.

У Србији је обавезни војни рок укинут 1. јануара 2011. године, од када у војску иду само они који то добровољно желе.