Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић на РТС: Надлежни органи ће донети одлуку да ли ће негде бити понављања избора

18.12.2023. 19:58
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Вучић гост Дневника РТС.

Председник Србије, Александар Вучић, гостује у Дневнику РТС, дан после избора у Србији.

"ЉУДИ СУ НАША СНАГА, СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ!" Вучић послао СНАЖНУ поруку нацији након убедљиве победе! (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

"ЉУДИ СУ НАША СНАГА, СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ!" Вучић послао СНАЖНУ поруку нацији након убедљиве победе! (ВИДЕО)

ВУЧИЋ О НАПАДИМА НА СРБЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: "То је нешто застрашујуће, посебно ме боле овакве увреде"Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О НАПАДИМА НА СРБЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: "То је нешто застрашујуће, посебно ме боле овакве увреде"

ВУЧИЋ ОБЈАВИО КАДА ЋЕ СРБИЈА ПОНОВО НА ИЗБОРЕ: Тада ће се одржати председнички, парламентарни, београдски и покрајински избориAleksandar Vučić

ВУЧИЋ ОБЈАВИО КАДА ЋЕ СРБИЈА ПОНОВО НА ИЗБОРЕ: Тада ће се одржати председнички, парламентарни, београдски и покрајински избори

- Освојили смо мало мање од два милиона гласова. Бесмислено ми је да било шта говорим, али је чудно да има много више вести о свима другима, него о онима који су добили поверење народа - каже председник.

Људима хоћу да кажем да не брину због неодговорног понашања појединаца, каже Вучић.

- Србија је озбиљна земља, владаће мир, ред и закони. Имали смо поштене изборе, и они су резултат и кампање и претходног рада. Када ви овде пустите човека који каже да је против њега вођена кампања, а он емитује спотове у којима противника назива издајницима, па после има скрупула да говори о негативној кампањи - каже он.

Председник истиче да људи из Српске имају право да гласају у Србији, и то по законима које је донела претходна власт.

- А онда иду у хајку против нашег народа због њиховог политичког опредељења. Да објасним, да бисте добили народно поверење, морате да покажете одговорност и озбиљност у раду. После тешких 11 година, са многим кризама, повећали смо број запослених и успели да развијемо земљу - каже Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Он каже да политички противници немају политику, и да су грађани то препознали.

- Ово је велики одзив и за европске прилике, и хвала грађанима. Ми смо већ данас кренули да радимо, обилазићемо наредних дана инфраструктурне пројекте, да виде грађани оно што није део кампање - рекао је председник.

Наставићемо да подижемо Србију, додаје Вучић, и подсећа да од 1. јануара стиже повећања плата и пензија.

- Биће много мука око КиМ, али то је оно што људи знају. Борићемо се и чуваћемо наше интересе. Неће бити лака свака одлука, али рекли смо које су наше црвене линије - истакао је председник.

Он се посебно извинио свим Србима који имају право да гласају, а вређани су.

- На 98 одсто места који су избројани, листа Србија не сме да стане је на свим местима добила већи број гласова. Дакле није било џакова, већ је виђен јасан раст листе Србија не сме да стане - рекао је Вучић.

Каже да су грађани јасно показали да желе сигурност и стабилност, и да ће то и имати.

- Желим да укажем на нешто где имамо један проблем. Уколико, ја сам свакако неко ко је ветеран у политици, СНС има ново руководство, али морате да погледате неким чињеницама у очи. Листа "Србија не сме да стане", ја сам данас анализирао део резултата, и наставићу то да радим у наредном периоду, када видите одређене градове, видећете да је локална листа добила по 5 или 6 индексних поена мање него републичка листа - истиче он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Вучић каже да то спушта ниво парламентарне листе, и да би максимум гласова у овом тренутку био 100 хиљада већи да није било локалних избора.

- У Београду доводе у питање резултат они који изгубе сваки пут. Ја то разумем, али политичари морају да буду мало одговорнији. Ја сам и током кампање рекао да се догодила промена, и да СНС води у Београду. Људи не можете да критикујете Зимску бајку и Београд на води, када то људи воле - каже председник.

Он истиче да је он рођен у овом граду, и да то није предност у односу на идентитет Пироћанца или Крушевљанина.

- Они су имали предност, а видите да смо ми имали једини озбиљна истраживања. Дошло је до промене, и ми смо пред изборе видели да побеђујемо са пет одсто гласова, и то је тачно - казао је Вучић.

Председник додаје да листа Србија не сме да стане са листом СПС има 54 мандата у Београду, и да један недостаје за пата карте.

- Ако Несторовић не подржи никога, имаћете поновљене изборе. Ако он неће да гласа за било кога, имаћете поновљене изборе, само се плашим да неки погрешно процењују какве ће резултате имати. Данас смо чули од Поноша да су они људи из Рогатице његови статисти - додаје он.

Истакао је да би 40.000 људи доведених са стране значило 1.000 аутобуса, што је немогуће сакрити.

- И могу да гласају само они грађани који имају бирачко право. Ми свуда имамо константан раст, између 8, 9 и 12 одсто. На сваком бирачком месту у Београду. Па шта су на свако место долазили људи са стране? Њима је неко увек други крив - каже председник.

Вучић је рекао да насиље и окупљање 2.000 људи неће ништа променити, и да морамо да се вратимо послу и редовном животу.

- Надлежни органи ће донети одлуку да ли ће негде бити понављања избора. На нивоу републике чекамо да се заврши цео процес, и свакако ће бити места на којима ће бити понављања избора - рекао је он.

Додаје да он као председник републике мора да саслуша парламентарну већину пре формирања владе.

- Било је мање нерегуларности него у земљама западне Европе. Главни разлог зашто су овакви резултати је улога председника, то су рекли страни посматрачи. Нису питали за ту улогу када су Тадић или Коштуница били председници. Ја сам поносан на ту улогу, пошто су неки људи хтели да сруше све што је стварано - каже Вучић.

Он је додао да је кампању обележила прљава игра опозиције и вређање породице.

- Питали су ме страни посматрачи да ли признајем да сам учествовао у кампањи. Ја то не негирам уопште. Борићу се још јаче и снажније, то сам им и рекао пре избора. Говорили су за мене да сам убица или криминалац, па зар није најлакше таквог победити - запитао је председник.

Вучић истиче да је листа Србија не сме да стане водила потпуно чисту кампању, и да није било никаквих напада.

- Ад хоминем напада није било, и људи то умеју да цене. Пред нама је не лака година, у политичком смислу пре свега због КиМ, али и година страховито убрзаног развоја Србије. Ми морамо дочекати спремни 1. децембар 2026. када предајемо кључеве ЕКСПО-а - каже он.

Додаје да су пред нама огромне промене и огромни пројекти, и да други људи морају схватити да кампања не може да се базира само на мржњи.