Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ТИРАНЕ: Председник Србије после пленарног састанка Украјина - Југоисточна Европа (ФОТО/ВИДЕО)

28.02.2024. 11:39 17:18
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Председник Србије Александар Вучић учествује на првом самиту Украјина - Југоисточна Европа, који се одржава у Тирани.

У Тирани се данас одржава први самит Украјина - Југоисточна Европа, на којем ће учествовати и председник Србије Александар Вучић.

Обраћање председника

Након једног дела састанака, председник се обратио медијима.

- Не знам колико сте могли да видите, али имали смо састанак, цео дан, целу ноћ и јутрос, трајали су разговори око декларације. Прихваћени су предлози да се избаци тачка 11 о Руској Федерацији. Упркос жељи да подржимо међународно право, нисмо могли. Нема санкција, не помињу се санкције, што је за нас важно, не помиње се руски малигни утицај. Ми смо једина земља овде која неће у НАТО, наш народ зна због чега. Украјини данас није лако, и Украјини ми немамо шта да замеримо. - рекао је председник.

- Рекао сам да је Украјина једна од ретких земаља која може да говори о територијалном интегритету. Османи је рекла како се залаже за очување територијалног интегритета и онда се питате да ли је могућа таква врта лицемерја. Нама је важно да са Украјином имамо добре односе, Украјина није признала Косово - додао је председник.

О формирању власти у Београду

- Видим да су од јуче страначки пријатељи навалили да се формира влас, кажу да имају већину. Нисам мењао став, али сам обећао да ћемо да разговарамо у петак. У петак имам много обавеза, у петак поподне можемо да разговарамо о томе. До сада нисам видео разлог за промену става. Они имају власт у странци, они доносе одлуке. Хвала што су питали, рекли су да ће да сачекају моје мишљење.

О избаченим тачкама из декларације

- Када смо све договорили да не буде, Османи је тражила да се поново гласа о томе, али јој није прошло. То је та врста приступа у којем сваки пут мора да се врши жесток притисак на нашу земљу. Када бих вам рекао чији је предлог био први за санкције, најмоћнији људи су то тражили - објаснио је председник.

- Или имате политику, или немате политику, нисте ви херој нити било чији послушник. Једино што можете да радите је да се борите за своју политику. Данас имамо много посла. Од седам сати, иде нам Западни Балкан, ЕУ самит. Оне приче које су реалне. Има оних што сањају снове да ће прекосутра ући у ЕУ. Ја да се правим глуп и блесав пред нашим народом не могу. Ако доведемо произвођача аутомобила, а не можемо јер не може 55 одсто делова да прави у Србији, а ми нисмо у ЕУ, онда када изводи иде 10 одсто дажбина. Бавимо се тим стварима, јер онда можемо да привучемо и Јапанце и Немце. Ако то успемо да урадимо до краја године, то су велики резултати.

О разговору са Зеленским

- Имао сам и посебан разговор са њим. Ми, као људи чије су земље прошле кроз тешке периоде разумемо једни друге. Нисам од оних који воле да скачу у небо и да се некоме на Западу додворава. Ми хуманитарно помажемо, и верујем да од Украјинаца нећете чути лошу реч о Србији. Ми водимо своју политику и поносан сам на то. Сви су слушали шта сам ја говорио.

Заједничка производња оружја?

- Србија мора да направи сопствену платформу. Да будемо фер, у БиХ кажу да су највећи у регији, слушате такве глупости сваког дана. Сви смо ми мали, а ми смо мало мање мали од других, иза нас су Хрвати па сви остали, када причамо о производњи. Покушавамо да од јуна, јула, калибри 122, 128, 152 и 155 mm, имате разлику, другачији су калибри, али ми све то производимо. Покушавамо да од следеће године произведемо од ових калибара око 94.000 комада, такве артиљеријске муниције. Ако сагледате податке, Шолц је најавио да би Немачка требало да производи такве муниције око 200.000 комада, замислите онда шта би то могло да значи за нас ако упола производимо - објаснио је председник.

- Разумем Зеленског, бори се за своју земљу. Најсмешније ми је када кажу да се на ратишту појавила граната из Слободе. Када купе од нас, ко год, а где ће да се појави? Негде на ратишту. Ако хоћете да уништимо фабрике, и 30.000 људи оставимо без посла? Наше тенкове, оружје, норе, лазаре, и нашу ракетну артиљерију не дамо никоме, то чувамо за нашу Србију.

О Западном Балкану

- Имаћемо времена да о томе говоримо. То су од животног значаја теме. Јединствено тржиште, има ту проблема, они траже од нас да престанемо са субвенцијама за стране инвеститоре, хоћемо да привлачимо највећи број инвеститора. Јединствени платни проблем је тема исто од кључног значаја. Биће интересантно, то су велики циљеви за нас. То што радимо са ЕУ то је битно и за нас и за њих. Могу да замислим како је људима, ратују, слушају овде говоре...

Душко Лопандић и изјава о санкцијама Русији

- Душко Лопандић, један од лидера. Знам да би одмах признао Косово и увео санкције Русији. Како би мучена Русија пропала када би се појавили такви лидери, он, Мариника Тепић... Срби су, има у Србији увек таквих, увек их је било, од Лазара и пре тога. Српски народ и грађани Србије су у целини и највећој мери поносит народ и достојанствен, неће да се понижава. А он, он је увек мислио да сам ја луд док сам се борио за Косово. Док је био у Бриселу, замислите како се борио наш амбасадор. Сваки пут се изненадите када то видите јер их откријете кроз стране разоговре. Они себе препоручују и брига их за своју земљу. У Србији ће да одлучује народ о својој будућности.

О Отвореном Балкану и радној снази

- Велика ствар, посебно јер имамо недостатак радне снаге. То је добро и за кретање. Ако неко хоће да заради више из Тиране, добро дошли су и обрнуто. То је све супер. Гледамо са другим земљама, одакле да потпишете раднике. Не може све са Филипина. Наши људи неће то да раде, да буду менаџери, директори, неће нико да буде бравар, заваривач.

О новим изборима

- После извештаја ОДХИР-а, наша обавеза је да поступамо у складу са тим препорукама. Верујем да ће надлежни органи добро то разумети и почети да раде по тим препорукама. Они ништа не разумеју, као открили су Америку, Вучић спрема изборе у априлу. Истиче рок 3. марта, ако нема власти, ти дани могу да буду само у два датума. Може да буде у мају ако се формира већина за председника скупштине града, онда ти избори могу да буду до крјаа маја. Али ако нема, онда избори могу да буду у два датума, 21. или 28. априла. И то нема везе ни са ЕУ, ни са Светим Петром, ни са Мариником, већ само са законом, а Србија мора да се држи закона и устава.

Председник на пленарном састанку 

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се на пленарном састанку у оквиру Самита Украјине и Југоисточне Европе.

- Верујемо да само конструктивни дијалог и дипломатска решења могу довести до мира. Република Србија ће, као и до сада, наставити да пружа, у оквиру својих могућности, хуманитарну помоћ угроженом становништву Украјине, остајући посвећена поштовању међународног хуманитарног права - истакао је председник Вучић у свом обраћању. 

"Напоран дан је пред нама"

- Напоран дан је пред нама, озбиљне и важне поруке, требало би да разговарамо сутра и о програму раста и о јединственом европксом тржишту, данас да раговарам са председником Зеленским. За нас веома важне и не увек лаке теме. Нису ствари тако једноставне као што вама изгледају. А да ли ћу срести Пленковића и шта ћу да разговарам, сигурно нећу да разговарам о томе каквог је квалитета смоки или крем бананице. Имамо више предлога декларације, целу ноћ то већ траје. Видећемо. Ја могу само да кажем да ћу се држати начела и принципа које је Савет за националну безбедност усвојио пре две године - рекао је Вучић.

Председник Србије стигао на Самит

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас на самит Украјина-Југоисточна Европа где су га сачекали премијер Албаније Еди рама и председник Украјине Володимир Зеленски.

Према објављеном дневном реду самита, очекује се да ће Рама и Зеленски одржати уводне говоре, а потом и састанак иза затворених врата.

Самит ће бити закључен њиховом заједничком конференцијом за новинаре.

У престоници Албаније су поводом самита окачене заставе Украјине на централним улицама, а на самом платоу Конгресне Палате постављен је натпис ''Samit Украјина-Југоисточна Европа''.

Због доласка Зеленског бројне улице су затворене за саобраћај, а на централним улицама је пруисутан велики број безбедносних снага.