Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НАРЕДНА ДВА ДАНА У БРИСЕЛУ: Следе важни разговори, да ли ће Запад успети да уразуми побеснелог Куртија

16.08.2022. 12:24
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Вучић ће најпре сутра разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који ће се затим одвојено састати и са Куртијем.

Председник Србије Александар Вучић боравиће наредна два дана у Бриселу, где ће, разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а потом у дијалогу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем уз посредовање ЕУ, покушати да нађе решење за ситуацију на КиМ, изазвану одлуком Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, али и сва остала отворена питања која су подигла тензије у јужној покрајини и запретила безбедности Срба на КиМ.

ИМАТЕ ЛИ БЛАМА? Вук Јеремић и Борко Стефановић нападају Вучића због политике према КиМ, а њих Албанци славили што су Косову дали независност (ВИДЕО)

ИМАТЕ ЛИ БЛАМА? Вук Јеремић и Борко Стефановић нападају Вучића због политике према КиМ, а њих Албанци славили што су Косову дали независност (ВИДЕО)

"ЖИВЕЛА ВОЈСКА СРБИЈЕ" Вучић упутио важну поруку припадницима оружаних снага

"ЖИВЕЛА ВОЈСКА СРБИЈЕ" Вучић упутио важну поруку припадницима оружаних снага

НОВА ПРОВОКАЦИЈА КУРТИЈА УОЧИ САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ У БРИСЕЛУ! Лажни премијер опет лупета, споменуо и Путина и Милошевића

НОВА ПРОВОКАЦИЈА КУРТИЈА УОЧИ САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ У БРИСЕЛУ! Лажни премијер опет лупета, споменуо и Путина и Милошевића

Вучић ће најпре сутра разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који ће се затим одвојено састати и са Куртијем.

Вучић је, најављујући састанак са Столтенбергом, у изјави за новинаре, рекао да је тај састанак јако важан, да ће разговарати и са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, и многим другима у Бриселу и нагласио да не зна шта се може очекивати од тих разговора.

Напоменуо је да је у више наврата имао телефонске резговоре са Столтенбергом и да је договорено да се лично састану у Бриселу, истичући да је КФОР једини који има мандат за очување сигурности и мира на КиМ, посебно на северу покрајине.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

У четвртак ће, како је најављено, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарати са Вучићем и Куртијем и покушати да оствари напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Према досадашњој пракси, Лајчак ће најпре имати одвојене састанке са Вучићем и Куртијем, да би потом уследио заједнички састанак, али је неизвесно да ли ће га бити.

Разговори у Бриселу следе након што су, почетком месеца, одлуком Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, поново подигнуте тензије, јер су Срби са севера КиМ на тај потез Куртија одговорили блокадама путева, уз захтев упућен и Приштини и међународној заједници да се мора приметити одлука о формирању Заједнице српских општина договорена Бриселским споразумом пре више од девет година.

На молбу пре свега САД, Куртијева влада одложила је примену одлуке о регистарским таблицама и личним документима до 1. септембра, а председник Србије, најављујући одлазак на разговор у Брисел, отворено је поручио да је скептичан и да не очекује постизање било каквог договора.

Вучић је у понедељак поручио да у Брисел иде како би покушао да очува мир и стабилност, јер је то његов једини циљ, истичући да Србија никоме и ничим не прети, већ жели само да обезбеди поштовање међунардних правила и правних норми, од Резолуције УН 1244 до Бриселског споразума, који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примењивани.

Aleksandar-Vučić
Александар-Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Желимо и о ЗСО да причамо, али не тако што ће Приштина да каже да ЗСО може само да купује самолепљиве сличице, да их лепи у албум, да купује жваке и да нам неко говори да она мора да буде у складу са тзв. косовским уставом, јер је то бесмислео. Онда нам и не треба, и сваки грађанин може такву заједницу на дневном нивоу да оснива - рекао је Вучић и додао да је јасно предвиђено Бриселским споразумом да овлашћења ЗСО буду много шира него што их има невладина организација.

Упркос порукама високог представника ЕУ за спољну политику Жозеп Бореља и Габријела Ескобара да се у Бришелу очекује даљи напредак у разговорима Београда и Приштине, аргументе за скепсу председника Србије да ће до било каквог помака у дијалогу доћи, дају тврдње приштинске владе да је одлука о реципроцитету са Србијом договорена ранијим Бриселским споразумом и да се о томе неће разговарати на састанку 18. августа, као и Куртијеве "запаљиве" изјаве дате у међувремену.

Курти поручује да дијалог у Бриселу треба да води правно обавезујућем споразуму за пуну нормализацију уз обострано признање, уз низ оптужби на рачун Србије које је изнео последњих дана, између осталог и страним медијима, понављајући тврдњу да је утицај Русије на Београд велики и да прети могуцност "напада" на КиМ.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

И саопштење Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) неколико дана пред почетак разговора у којем се позивају "обе стране" да одмах прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа у контексту дијалога Београда и Приштине, коме посредује ЕУ, захтева климу која доприноси враћању поверења, помирењу и добрим односима, упућује на то да Београд не може да очекује од ЕУ ништа осим "поделе одговорности".

Питање је да ли ће и разговор председника Вучића са Ескобаром показати да су САД које су "издејствовале" одлагање одлуке Приштине о пререгистрацији возила, спремне да уваже српки став и "притисну" Куртија да примени одлуку о формирању Заједнице српских општина, с обзиром на Ескобарову поруку да ЗСО треба да буде формирана у складу са косовским уставом.

Без обзира на исход ових сусрета у Бриселу председник Вучић је и овај пут поновио да је увек спреман да разговара, на све теме, јер су му сигурност и мир на КиМ, посебно на северу покрајине најважнији.

Зато ће вероватно и разговор са генералним секретааром НАТО у Бриселу бити овај пут и значајнији од исхода предстојећег дијалога Београда и Приштине.