Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ О ПОСЕТИ КАЗАХСТАНУ: Наши домаћини широм отварају врата српским грађевинским компанијама!

16.11.2016. 21:59
Пише:
Србија Данас/РТС
Vučić
Вучић / Извор: Профимедиа

Наши казахстански домаћини отворили су врата и за наше грађевинске компаније, али се плашим да их немамо довољно квалитетних, рекао је премијер Александар Вучић.

За Србију је питање "Фијата" психолошко и симболично и верујем да ћемо то решити, истакао је Вучић на крају посете Казахстастиције, ну.

Последњег дана посете, премијер Вучић је присуствовао отварању улице Николе Тесле у Астани и оценио да је велика част што је једна улица у пријатељској земљи добила назив по нашем највећем научнику.

Вучић је током посете Казахстану рекао да ће српски извоз у Казахстан идуће године бити и 60 одсто већи него ове године.

aleksandar vučić
александар вучић / Извор: Фото: Танјуг/Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије/ бк

Премијер је рекао да се нада и да верује да је на основу политичких односа то могуће.

- Наравно, то зависи од ангажмана наших привредника. Ове године имамо шест одсто раст нашег извоза. Верујем да то можемо да искористимо. Али тај потенцијал имамо да ли у години или две сасвим сигурно, могуће је чак и више од тога- рекао је Вучић.

Да су врата отворена могло се видети и на бизнис форуму и на сваком дугом месту, истакао је Вучић. Имајући у виду мале бројеве наше трговинске размене, мислим да је то могуће и сасвим реално, рекао је Вучић.

- Видели сте и задовољство српских привредника, чини ми се да, и када сам с њима синоћ и неформално разговарао, сви су били задовољни и да су им казахстански домаћини отворили сва врата за наше грађевинске компаније.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Канцеларија за сарадњу са медијима

Плашим се да их немамо довољно квалитетних. Оне које имамо могу да раде и да направе добар посао. Али ми, када је то у питању, морамо да радимо. Не може нама да служи Казахстан: да вам платимо нешто па ћемо ми тиме плаћати своје заостале обавезе, а да ли ћемо и урадити, то не знамо- рекао је Вучић

Истакао је да ми на себи морамо да радимо, да будемо неко ко испоручује најбољу услугу, то је "Енергопројект" показао.

- Верујем да је показала компанија 'Јанковић' из Новог Сада. Верујем да ћемо то радити и убудуће и онда за нас овде нема зиме- каже Вучић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Према његовим речима, наш посао је да отворимо и нова тржишта, али и путеве доласка инвеститора из различитих земаља тамо, где је раст већи него на западу Европе.

- То успевамо са нашим кинеским пријатељима и са Казахстаном, остаје нам да још озбиљније отворимо Иран, Турску, Русију- каже Вучић.

Вучић наводи да за Србије неће бити проблема без обзира на тешку кризу која је погодила Европу, а где са свим упумпавањем новца из Европске централне банке, не могу да пређу 1,2 односно 1,3 одсто раста и то пре свега захваљујући централној Европи, односно Вишеградској групи плус Румунији.

СНС примљен у ЕПП

Говорећи о пријему СНС-а у Европску народну партију, Вучић каже да је важно и за државу да је странка примљена у блок народњачких партија, који окупља најмоћније и најважније партије у Европи: од немачког ЦДУ-а Ангеле Меркел и француских републиканаца, за које очекује да победе на следећим изборима, до Виктора Орбана и многих других партија.

- Готово у 80 до 90 одсто земаља Европе владају европски народњаци и важно је за Србију да има свог великог и важног представника на том пољу, биће многе одлуке за Србију и у њену корист лакше доносити, одлуке против Србије мало теже доносити, и захвалан сам свима који су то подржали. Можда ће неки који ме наследе у СНС-у умети то да поштују и биће им бар за нијансу лакше- закључио је Вучић.

Ми ћемо и догодине имати преко 3,5 одсто раста, каже Вучић и додаје да ми нисмо земља од милион или два милиона становника, где је то релативно лако направити. "Верујем да ће тај раст значити убрзано приближавање стандарду Европе, али и много бољи живот обичних људи", рекао је Вучић.

Током боравка у Астани, премијер је рекао да од Казахстана очекује да буде већи пријатељ када је реч о наклоности Евроазијске уније Србији, а посебно је ту важно питање "Фијата".

- За нас је питање 'Фијата', да људи не мисле да је у питању велики новац, рекао бих, психолошко, симболично, јер сам сигуран да ће наши италијански пријатељи много лакше и много брже донети одлуку о другом моделу у крагујевачкој фабрици уколико буду знали да могу да извозе своја возила на евроазијско тржиште", рекао је Вучић.

Према његовим речима, поставља се неколико питања: колико тога су наши делови, колико у томе ми учествујемо, да ли је то до 30 одсто. Истакао је да је то политичка одлука.

- Ми смо имали ту врсту реченица, да не кажем обећања, изразе надања и очекивања руског председника Путина и премијера Медведева и сада недвосмислено обећање Нурсултана Назарбајева и премијера Сагинтајева, и верујем да ћемо то решити- каже Вучић.

За Србију су важни одређени млечни производи да можемо да извозимо на тржиште Евроазијске уније, каже премијер уз уверавање да ћемо то и постићи.

Како каже, шта год ко говорио о Србији, она је једина земља у Европи која никаве санкције није увела Русији и која се није саглашавала са нападима на Руску Федерацију, чак ни у последњим догађајима од синоћ у СБ УН.

- Мислим да смо такву политику, ма колико је било тешко такву политику да одржите, успевали да одржимо и успеваћемо и убудуће да чувамо своју независност, свој суверенитет, понашамо се као свој на своме, али никоме не подилазимо, не мислим да ће нам нешто пасти с неба зато што смо ближи једној или другој страни- рекао је Вучић.

- Ми морамо да радимо, ми морамо да видимо свој пут, а то је пут Србије једини могућ и исправан, једини који доноси добар резултат и успех- истакао је Вучић.

Казахстан је девета по величини земља на свету, има 17 милиона становника и чини се да ће од ове посете бити знатно ближа Србији.