Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Због геополитичке ситуације ПЛАЋАМО високу цену, велики је притисак на Србију!

30.03.2024. 08:36
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Председник Србије се синоћ обратио грађанима Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија због свеукупне геополитичке ситуације плаћа високу цену, због чега је у изузетно тешкој ситуацији, не својом кривицом.

 

Вучић је у обраћању јавности синоћ навео да је реч о свеукупном притиску на Србију и српски народ, пре свега због наше војне неутралности, односа према сукобу у Украјини и позицији Србије да осуђује напад на суверену земљу, али да се не придружује санкцијама Русији. 

 - Трећи разлог, а везан је за оба претходна је да западне земље осећају велики притисак због напредовања руских снага и несигурности како ће се завршити рат, а притиснути могућим будућим политикама из Москве које ће се базирати на ономе што се неретко назива косовски преседан - рекао је Вучић.

Говорећи о КиМ, Вучић је истакао да је од доласка Аљбина Куртија на власт 2021. године Приштина непрестано предузимала ескалаторне потезе и да је од тада било 494 етнички мотивисана напада на Србе и српску цркву, а да је у претходном периоду од девет година, када Курти није био на власти, било свега 170 напада више.

Навео је да ће Србија наставити да разговара о питању Косова и Метохије и да ће доносити одлуке и око питања Савета Европе, додајући да је спреман да саслуша мишљење не само Владе Србије, скупштинске већине, већ и свих представника политичких странака у Србији о томе каква би реакција Србије требало да буде по том питању.

Вучић је навео да сматра да реакција Србије треба да буде снажна, озбиљна и одговорна када је реч о том питању, али да не жели да прецизира о каквој реакцији је реч.

 - Позивам и владу, а и сам сам спреман да чујем мишљење и представника свих политичких странака у Србији, и парламентарних и ванпарламентарних. Не желим да говорим шта је то у коначном смислу, шта мислим да би требало да буде наша реакција 11. маја, јер остаје време да се за то припремимо. Такође и не желим да ограничавам маневарски простор Србији у наредних месец и по дана, јер ја ћу имати неколико важних састанака и сусрета - рекао је Вучић.

Додао је да је добио званичан позив од председника Француске Емануела Макрона и да ће његова посета бити од великог значаја за  Србију.

 - Молићу председника Макрона да узме у обзир све оно о чему смо разговарали, али да узме у обзир и међународно-јавноправне норме, посебно обавезу формирања заједнице српских општина. Ја знам да Француска подржава независност Косова, али је моје да молим - рекао је Вучић. Председник је позвао грађане да буду јединствени у одбрани наших виталних државних, националних интереса. 

 - Ускоро очекујем и надам се сусрету са председником НР Кине Си Ђинпингом - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је прогон Срба са севера Косова и Метохије брутално припремљен, да Приштина чини све да услови за изборе у четири општине на северу не могу да се испуне, док се, са друге стране, на све чује само "организовано ћутање". 

Истакао је да је на делу и рушење међународних споразума о трговини и да ембарго на српску робу траје девет месеци, а да сви ћуте. 
Споразум се крши и када је реч о нелегалном одузимању лиценце МТС-у, забранама српским званичницима да уђу на КиМ, да радна група за нестале настави рад, а не дозвољавају се ни посете утамниченим Србима којих има 58, указао је Вучић.

Председник је нагласио да је ту и проблем око локалих избора и навео да је, кад су Срби рекли да ће учествовати на изборима, онда тражена петиција, а да је онда речено да мора да се иде на референдум где морате да имате више од 50 одсто уписаних.

Он је оценио да је то немогуће и да они не желе референдум, те да то није крај мукама за косовске Србе, већ тек почетак.

 - Дакле, за гласање је потребна излазност 50 одсто плус један гласач - рекао је он и додао да не треба заборавити да је после свега, и пре и после Бањске, када је кренуо прави прогон, прави терор над српским становништвом, више од 12 одсто Срба са севера напустило своја огњишта.

 - Истовремено са тим смањењем броја Срба, бирачки исписак је за само 2,5 месеца повећан за 824 гласача, што је три пута више него у периоду претходном од годину дана до 2023. године - рекао је и додао да је све урађено тако да услови не би могли да се испуне. 

Томе у прилог иде и то што Пришитна брани гласање Срба ван КиМ, а што је дозвољено свуда у западној Европи и Америци.

 - Рокови за изборне радње су максимално компликовани, прекратки, регистрација траје шест дана до 3. априла - указао је Вучић и нагласио да ће и то гласање за опозив, према најавама, бити оспорено.

Вучић је подсетио да тај опозив и не подразумева смену одборника који имају фактичку власт у општинама и указао да су у изборним комисијама Албанци већина и да могу сваку одлуку да изгласају.

Вучић је рекао да се од Србије захтева да прода огранак Поштанске штедионице на КиМ Рајфајзен банци или некој другој банци, јер не желе српске банке на КиМ и додао да то никада неће прихватити.

 - Ми ћемо огранке своје банке или идеалне власничке уделе да продајемо када хоћемо и како год хоћемо. Они једноставно нису нормални. Они своје захтеве постављају онако успут. Рећи ће, није то наш захтев, него успут ако можете то да прихватите. Ни успут, ни не успут, не можемо и нећемо да прихватимо укидање динара. И у томе се променио однос Србије. Нећете нас натерати да прихватамо нешто зато што смо много добри и фини. Доста сте нас лагали и обмањивали - рекао је Вучић у обраћању јавности из Палате Србија.

Истакао је да је известилац Европског парламента за пријем Косова у Савет Европе Дора Бакојани променила мишљење о чланству тзв. Косова у Савету Европе на основу једног телефонског позива и одустала од тога да Приштина мора прво да примени Заједницу српских општина. Вучић је рекао да зна ко је тај позив упутио.

 - Нагло се покајала што је била врло чврста и снажна. Онда се сетила да није важна ЗСО. А онда се сетила да није важна ни експропријација. Добро знам ко је издао налог да одустанете од принципа и да се тако понашате. Срам вас било. Само неки људи имају кичму у међународној арени, а неки људи немају ништа - рекао је Вучић говорећи о Бакојани. 

Председник је указао да се Србија суочава и са другим проблемима, те да се 27. априла, по подацима које држава добија из Генералне скупштине Уједињених нација, очекује да се на дневном реду нађе резолуција о геноциду у Сребреници, чији су копредседавајући те групе пријатељства Немачка и Руанда.

- А чланови су још Лихтенштајн, Америка, Велика Британија, Француска, Холандија, Ирска, Словенија, Нови Зеланд, Чиле, Албанија, Турска, Јордан, Пакистан и Малезија - навео је Вучић.

Вучић је рекао да је пре два дана, када је требало да се на седници Савета безбедности расправља о ситуацији која је произведена противправном агресијом на Србију, коментар двојице западних амбасадора био "Зашто се ви Срби враћате у прошлост? Дајте да гледамо у будућност. Зашто се враћате 25 година уназад?", а да су решили да 27. априла врате Србију 29 година уназад.

Навео је да је ће се о тој Резолуцији разматрати из два разлога, те да је један од њих да српски народ буде кажњен због своје слободарске и независне политике.

 - То је тешка ситуација за нас, јер ћете имати колективни запад против себе, плус значајан број исламских земаља. Они ће рећи, није то уперено ни против кога, ја вам одмах кажем, лажу. И знају да лажу. Ма колику цену ја лично због овога што говорим истину морао да платим у будућности, не бринем за то ни најмање. Јер нема ствари која вас чини поноснијим и која вам доноси више достојанства на кугли земаљској од тога да на суверени, слободарски начин водите једну дивну земљу као што је Србија. Дакле ми ћемо се борити, мали смо. Све ове силе су, као што видите, против нас. Борићемо се - истакао је Вучић.

Одговарајући на питање о ситуацији у Републици Српској, Вучић је рекао да ће покушати да разговара са председником Републике Српске Милорадом Додиком да води политику мира, али и политику спуштања тензија.

Он је на питање новинара како види последње изјаве Додика да ће кренути у нову политичку борбу, рекао да нема право да му говори како да се понаша, али да ће покушати.

 - Ситуација је компликована, политички узаврела и када говоре о Дејтонском споразуму, реците ми шта је и који члан прекршила РС око имовине. Покажите ми члан Дејтонског споразума који је Додик прекршио, то ћу да питам и (високог представника Кристијана) Шмита, а знам шта сам га и прошли пут питао. Само ми покажите где то пише - рекао је Вучић.

Подсетио је да Србији предстоји Васкршњи сабор са Републиком Српском и поручио да ће то бити највеће окупљање икада.

 - Позивам грађане да будемо јединствени у одбрани наших виталних државних и националних интереса - рекао је Вучић. Вучић је навео да је процена фебруарског бруто друштвеног производа раст од 5,9 одсто што је, према његовој оцени, боље од очекиваног.

 - Наша флеш процена фебруарског БДП-а је раст од 5,9 одсто што је 0,8 процентних поена боље од онога што смо очекивали. То значи да је у прва два месеца просечан раст 4,9 до 5 одсто - рекао је Вучић.

Додао је да је посебно срећан због раста индустријске производње који износи 8,4 одсто, као и прерађивачке индустрије који износи 10,4 одсто. Вучић је рекао да нема тог истраживања које ће рећи да опозиција има бољи рејтинг од листе окупљене око СНС и поручио да Београђани не желе политику опозиције.

 - Они (опозиција) имају своје лимите у Београду. Они мисле да је довољно да воде антисрпску политику, да ће да тиме добију подршку Београђана. Променио се Београд - рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Он је то рекао одговарајући на питање новинара да прокоментарише наводе да опозиција планира да бојкотује београдске изборе, након истраживања јавног мњења које је спровео амерички институт НДИ, а према коме опозиција губи београдске изборе.

Додао је да је по свим истраживањима рејтинг опозиције пао и истакао да Београђани не желе политику опозиције и да је разлика тренутно, како је навео, двоцифрена у корист листе СНС.

Вучић је рекао да ће, иако све најгоре мисли о свакој речи и изјави ванредног професора Филозофског факултета у Новом Саду Динка Грухоњића, свом својом снагом и ауторитетом председника штитити Грухоњићев физички интегритет и право на другачије мишљење.

 - Позивам све да нико никоме не прети. Позивам оне професоре да не говоре новинаркама да су ружне. То је срамота за те професоре, не личе баш на професоре. То су ови што подржавају Динка Грухоњића. За ове друге, молим да не прете Динку Грухоњићу и неком другом - рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише дешавања у Новом Саду везана за професора Грухоњића.

Додао је да то што је Грухоњић имао изјаве у којима је поредио своје име са именом усташког зликовца Динка Шакића не значи да ико сме да угрожава његов физички интегритет или да не сме да му се дозволи да он одговори на то. 

 

Извор: Танјуг