Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА МИЛОШУ ВЕЛИКОМ: Отварање до 31. марта, настављамо да радимо и градимо упркос кризи (ВИДЕО)

11.01.2023. 11:55
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Председник Србије Александар Вучић обилази радове на изградњи деонице Нови Београд - Сурчин, на ауто-путу Милош Велики.

Деоница је дугачка 7,9 километара и главна је веза Београда са поменутим ауто-путем.

БРУТАЛНО УГРОЗИЛИ БЕЗБЕДНОСТ ДАНИЛА ВУЧИЋА: На дан када се враћа из Републике Српске, објавили му детаљне личне податке (ФОТО)

БРУТАЛНО УГРОЗИЛИ БЕЗБЕДНОСТ ДАНИЛА ВУЧИЋА: На дан када се враћа из Републике Српске, објавили му детаљне личне податке (ФОТО)

ПАРТНЕРСТВО ЋЕ ДОПРИНЕТИ РАСТУ НАШЕ ПРИВРЕДЕ: Вучић са амбасадорком Немачке Конрад потписао заједнички споразум

ПАРТНЕРСТВО ЋЕ ДОПРИНЕТИ РАСТУ НАШЕ ПРИВРЕДЕ: Вучић са амбасадорком Немачке Конрад потписао заједнички споразум

"МИЛИОН ПУТА ЛАЖИТЕ, МИЛИОН ПУТА ЋЕМО ОДГОВОРИТИ" Брнабић одговорила на срамну кампању против Данила Вучића

"МИЛИОН ПУТА ЛАЖИТЕ, МИЛИОН ПУТА ЋЕМО ОДГОВОРИТИ" Брнабић одговорила на срамну кампању против Данила Вучића

Обраћање председника Вучића

Председник се на почетку обраћања захвалио амбасадорки Чен Бо, као и кинеским и српским радницима.

- Ово је важна деоница ауто-пута, то ће спасити време људима и скратити им пут до Чачка, Ужица, Пожеге, Уба, Лазаревца, многих других места. Као што видите ово је скоро па готово, остало је још 500 метара - казао је Вучић.

Он каже да ове године очекује велике резултате, и да Србија изгледа потпуно другачије.

- Само идите на аеродром, видите стари и нови контролни торањ. Погледајте нову железничку станицу коју радимо, воз "Соко", нашу авио компанију, да видите разлику између неуспешне и успешне Србије - додао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Он је рекао да ћемо морати да радимо много више, и да испоручују резултате људима.

- Ми смо изабрани од људи да радимо у њихово име, да радимо што више, боримо се и нашој деци оставимо бољу будућност и вратимо их из дијаспоре - рекао је Вучић.

Председник је, на питање о Куртијевим тврдњама да ће до краја марта бити постигнут споразум, и да Србија мора да се сложи са њим, истакао да Приштина нема начина да ради такве ствари.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Мислим да или није читао споразум, или нам спремају нову акцију. Немају начина да раде то. Они да су могли склонили би барикаде. Немају начина за то, ту су неке друге озбиљније и теже ствари. То је тактика у којој ми треба да будемо срећни и ћутимо, а да неко постане члан УН. Али не би више причао о томе, док не угостим господина Шолеа - рекао је он.

Председник је, на питање зашто нису хапшени шпијуни који су били у Србији, истакао да постоје људи који то обављају легално.

- Постоје људи по ДКП-овима који тај посао раде. Ја могу чак и да вам кажем које су то позиције које се заузимају у појединим дипломатским представништвима. Шта да избаците из земље њих 200 или 300. Модерна су времена, другачије је то. Ја нисам говорио о бројкама, али је било много њих, из свих делова света. И то није био податак БИА, пошто сам видео да су неки лагали по новинама, то је био податак неких других служби - рекао је Вучић.

Он додаје да наше агенције раде одлично свој посао, да чувају грађане и сачувају све што је витално и важно.

- Успели смо да у последње две године немамо готово ниједно мафијашко убиство. А то сам рекао да би људи видели да постоји судар интересних сила на западном Балкану. А Београд је центар западног Балкана - казао је председник.

Вучић на питање о годишњици убиства у кафићу Панда рекао да када буде имао доказе изаћи ће пред јавност.

- Што се тиче породица жртава, до краја јануара ћу примити породице. Ја сам народни председник, и одговарам на сва питања, а не оно што је лепо и лако - додаје он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Председник је, поводом кампање која се у Хрватској, али и у одређеним српским медијима води против његовог сина Данила, рекао да је то интересантна прича и да не види никакав смисао.

- Шта је била грешка, то што сте рекли да је био део неке делегације. Па то сте лагали. Писали медији овде, а онда преносили тамо медији. Сада ћете да видите нешто, докле иде безобразлук, и неких домаћих и других медија. За мене је невероватан непрофесионализам босанскохерцеговачких служби. То је типски документ, то се уобичајено ради. Борис Тадић је вадио исте такве документе. Све логично, у чему је био проблем. Проблем је изгледа био у томе што је у питању мој син. Ево документа, за мог сина, а ево за Тадића и чланове његовог обезбеђења. То показује поштовање према некој другој земљи. Ви сте објавили бројеве мобилних телефона и пиштоља чланова обезбеђења мог сина. Што сте то радили, јесте ли хтели да га убијете? У чему је проблем ту - запитао је Вучић.

Он каже да ће све ово и друга документа показати у понедељак у "Ћирилици".

- Што се Хрвата тиче, немам ја проблем са њиховом мржњом. Они су мислили да је Србија готова и нестала, да су ту њихови послушници. Да нећемо смети да поменемо Јасеновац и Олују. Али када кажу да се дружим са ратним злочинцима и криминалцима, ја бих одговорио да се не дружим нисаким из хрватског руководства, али нећу ићи даље - додаје председник.

Вучић је још једном питао шта је проблем са Даниловом посетом Републици Српској.

- Наравно да ћу да се гризем и једем за моје двоје старије деце, од родитеља имају само мене. Наставите ви то да радите, а ја ћу да наставим да доказујем колики сте лажови - казао је он.

Он је израчунао пред новинарима и доказао чињеницу да је у последњих 10 година изграђено више путева него у време Тита, Милошевића и ДОС-а, додавши да је мртва трка у питању.

- И то у време пандемије корона вируса, рата у Украјини, кризе. Ево да одговорим, није готово све што су људи имали проблема са експропријацијом. Али када ме вучете за језик, ти које подржавате за 12 година власти нису изградили 30 километара ауто-путе. Три пута сам гледао отварање код Фекетића. Једном Милошевић, па онда ДОС-овци. Зашто сада касне неки радови. Па гради се више него икада и више него било где другде у Европи. И Београд на води бисмо завршили две године раније да није било ометања и хајке - казао је председник.

Вучић истиче да сваки пут када се нешто гради, почну хајке и замерке.

- Ја сам поносан, и хвала вам на овом питању, да покажем разлику. Не заборавите ауто-пут Пожаревац-Градиште-Голубовац. Тамо идемо за три дана, па ћу ја све да израчунам и лепо да вам доставим детаљно. Каже један сељак, испод Радан планине: "Лепо је ово Вучићу, само касните 70 година". Шта ћемо, каснимо. Али за путеве су потребне паре, и упркос рату, кризи и поскупљењима, ми настављамо да градимо - рекао је он.

Председник је додао да су могли и неки други од 2000 године могли да замене контролни торањ на аеродрому, али нису то урадили.

- Сада би исти ти стручњаци да растурају ову земљу. Неће моћи, земљу ћемо да гурамо напред, путеве ћемо да градимо. И колико проблема смо имали, разне мафије, какво је мучење изградити било који ауто-пут и пругу. Нека вам кажу кинески пријатељи. Проблеми са археологијом, па са експропријацијом. На сваком месту проблеми. А за вас имамо молбу. Да нешто позитивно напишете и кажете за своју земљу. Цела Црна Гора има 40 километара ауто-путева. Хрватска нам је бежала три пута, а престићи ћемо их ускоро - закључио је Вучић.

Обраћање амбасадорке Чен Бо

- Драго ми је да данас видим да овај пројекат успешно напредује. Уверена сам да ће инфраструктура и ове године остати главна област наше сарадње. Имаћемо више прилика за сарадњу у свим другим областима. Кинеска предузећа гаје пуно поверења у Србији - изјавила је амбасадорка.

Кинески инвеститори допринели развоју Србије

Председник је стигао на деоницу ауто-пута Милош Велики у изградњи Нови Београд-Сурчин. 

- Кинески инвеститори су нам много помогли и допринели развоју Србије, хајмо и то до Пожеге да убрзамо - рекао је председник Вучић у неформалном разговору са амбасадорком Кине Чен Бо.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је недавно представљајући саобраћајну инфраструктуру на којој се ради широм Србије да је спреман да се већ наредне године упореди оно што је учињено за последњих 11 година и онога што је урађено за време СФРЈ, Слободана Милошевића и ДОС-а.

autoput
аутопут / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Председник је упитао раднике да ли ће радови бити готови до 31. марта, на шта су они одговорили потврдно.

- Надам се да ћемо ускоро отворити и Иришки венац, страшно важан пут. Из Новог Сада ћете имати директну везу и са ауто-путем према Загребу, и са ауто-путем према Нишу, али и према Шапцу и Лозници, чиме смо скратили много пут и очистили од издувних гасова Фрушку гору, посебно због тунела од три и по километра. То су велики објекти. Очекујемо до лета да отворимо и обилазницу око Београда, пре великих гужви, да заштитимо ваздух у граду, али и да привучемо више саобраћаја и камиона - казао је председник Вучић.

putari
путари / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Вучић додаје да је обилазница око Београда саобраћајница од кључног значаја, и да се размишља и о проширењу тог пута.

- Тек када имате пуни круг, пуни прстен, тек тада сте завршили посао, и измештате камионски саобраћај из центра града. Тада постајете метропола, уз наравно метро. Људи мисле да је далеко 2028. година, а то је само пет година, ми тада добијамо прву линију - истиче он.

Председник је говорио и о другим путевима - Лајковац-Ваљево, Рума-Шабац, и истакао да је ова друга од кључног значаја за западну Србију.

- Када погледате шта све радимо, и шта још планирамо да потпишемо и радимо. Имаћемо "смајли" деоницу. Креће пруга Ниш-Димитровград, то са Кинезима радимо и имамо проблема. То мора да се убрза, да се види и за археологију. Људи морају да знају и да је воз "Соко" на линији Београд-Нови Сад превезао чак 1.300.000 путника до сада. Он има попуњеност преко 90 посто, то је невероватан успех. Али имамо неразвијену железницу, морамо да размишљамо и о ширењу пута Београд-Нови Сад, та два града практично постају спојена - истакао је Вучић.

Он је указао и на огромне промене и посао који је урађен на модернизацији инфраструктуре, и као пример навео аеродром и нови контролни торањ.

- Желим да се захвалим и амбасадорки Чен Бо. Она се показала као велики пријатељ наше земље, увек је ту за нас, било да су у питању овакви послови, било да је политичка или културна сарадња. Огромно вам хвала, ваша екселенцијо - казао је председник.

Miloš Veliki
Милош Велики / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Вучић је рекао да ће подизањем националног стадиона, са новим путевима, практично нићи нови град на том простору.

- Имате ли проблема са експропријацијом? Шест кућа. Видите завршите то молим вас, да не каснимо и све буде готово на време - казао је председник.

- Ауто-пут Сурчин Нови Београд отварамо у марту, тих десетак километара, као и Ниш-Мерошина првих 5,5 километара, настављамо ка Прокупљу, отварамо деоницу до Крушевца, деоница аутропута за два и по три месеца, отварамо Рума-Шабац 23 км у року од седам месеци до краја августа, нема више проласка кроз Лаћарак, Платичево ... остаје 52 километра до Лознице, што завшавамо до краја 2024", рекао је председник у недавном обраћању.

 

Паралелно с тим послом, интензивни су радови и на завршетку деонице обилазнице око Београда код Бубањ потока.

На деоници Нови Београд - Сурчин средином октобра урађени су први и други слој асфлата, као и завршни слојеви испод пешачких и бициклистичких стаза.

Према ранијим најавама, радови би требало да буду готови до марта ове године.