Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗВАНИЧНО ПОЧЕО СА РАДОМ ГАСНИ ИНТЕРКОНЕКТОР У НИШУ! Вучић домаћин Алијеву и Радеву: "Данас мењамо енергетску мапу Европе" (ФОТО/ВИДЕО)

10.12.2023. 07:29
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Србија је потписала уговор о интерконекцији са Булгартрансгасом и комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја 2024. године.

Председник Србије Александар Вучић, поводом обележавања почетка рада Гасног интерконектора Србија-Бугарска, у Нишу је домаћин председнику Азербејџана Илхаму Алијеву, председнику Бугарске Румену Радеву и шефу Делегације ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу.

Изјаве за медије

Вучић је рекао да је данас важан дан за Србију.

- Ово су велике ствари за нашу земљу. До пре три године нисмо имали гасовод у Србији. Изградили смо Балкански ток (Турски ток). Сада смо изградили интерконектор између Србије и Бугарске - казао је Вучић и рекао да је то добро за цену гаса у будућности.

 Одговарајући на питање "Новости" "које ће интерконекције даље бити грађење и какав положај Србија осигурава на енергетском тржишту њиховом изградњом, у односу на друге земље региона", Вучић каже да ћемо у будућности градити гасну интерконекцију према Северној Македонији, а да се нада да ће бити договора у БиХ да би се исто урадило ка Републици Српској и БиХ.

- Знате да морамо да градимо нафтовод између Мађарске и Србије - казао је Вучић, имајући у виду потребе диверсификације и јефтиније цене нафте.

Најавио је почетак радова на изградњи нафтовода следеће године.

Каже да је више урађено у претходне 4 године за гасне интерконекције него у претходних 70 година.

Истакао је и да неке земље у региону немају ни метар гасовода, попут Црне Горе.

- За нас је то важно због индустрије. Ако желимо да проводимо реиндустријализацију земље, мораћемо по том питању добро да напредујемо - казао је Вучић.

На питање "Новости" да ли је са Радевим разговарао о транзитним таксама за гас и ако јесте до каквог је договора дошло, Вучић каже да је са њим разговарао о свим отвореним питањима. Постигнут је договор, каже, да у случају потребе свакодневно буде на телефонској вези са Радевим како би се смањивале било какве политичке инцидентне ситуације између две земље.

На питање "Новости" да ли је добио неку реакцију Међународне заједнице на то што Србима на Космету поново није дозвољено да гласају", Вучић каже да није и да ће у ЕУ наћи неки разлог да Србе оптуже за нешто.

- За нас је важно да чувамо своју позицију и да размишљамо како земљу да гурамо напред - казао је он.

Истиче да је стопа раста предвиђена 3,6 од стране ММФ-а, каже да морамо да дамо све од себе да стопа расте буде 4 одсто јер ће то значити много, много веће повећање плата и пензија за грађане.

Рекао је и да је срећан што види да је глумац Мики Манојловић задовољан што је видео прилику да ћемо кроз ЕКСПО 2027. моћи да уредимо целу нашу земљу, да израдимо још много ауто-путева, пруга, фабрика.

- Да уредимо тај један потпуно нови простор у Београду који ће да значи још један град у граду, али и готово завршетак изградње прве линије метроа, пруге између аеродрома и центра града, Обреновца и других места у околини Београда. То ће да значи једно ново лице Србије. Увек ћете да имате људе који су против промена на боље. Исти људи су демонстрирали против Београда на води, а данас много више времена проводе у "Галерији" него ја. Одједном као да се никад нису борили против тога, већ као да су они мене спречавали да их ометам у изградњи Београда на води - рекао је Вучић. Додаје да је то лицемерно и глупо.

Када је у питању Ниш, Вучић каже да је недавно примио људе из Брзог Брода да би решавао проблеме око далековода.

Почео рад интерконектора

Председници Србије, Бугарске, Азербејџана и шеф делегације ЕУ пустили су у рад интерконектор. 

Жиофре: Данас обележавамо важну прекретницу у јачању српске енергетске безбедности

Шеф делегације ЕУ казао је да данас обележавамо важну прекретницу у јачању српске енергетске безбедности диверсификацијом енергетског снабдевања.

Каже да је ЕУ снажно подржала овај пројекат како би "окончала зависност Србије од руског гаса".

- Србија постаје отпорнија - тврди он.

Žiofre
Жиофре / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug

 

Председник Радев: Плодоносна сарадња између Србије, Бугарске и Азербејџана

Председник Бугарске каже да је ово много више од инфраструктурног пројекта, да је симбол успешне и плодоносне сарадње између Србије, Бугарске и Азербејџана и симбол растућих технолошких капацитета.

Каже да та сарадња води одрживом економском расту региона и израза воље да заједно градимо нашу "европску будућност".

Честитао је Вучићу и рекао да он и председник Алијев могу да кажу из свег срца да у свакој посети Србије види напредак и вољу за модеран развој Србије.

Истиче да види пажњу да се побољша инфрастуктура и мрежа путева у Србији, а да свака модернизација Србије значи и Бугарској.

- Хвала вам господине председниче на вашим залагањима - рекао је он Вучићу и додао да данас мењамо енергетску мапу Европе.

Radev
Радев / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug

Председник Алијев: Србија и Азербејџан су стратешки партнери

Алијев се захвалио "драгом пријатељу Александру" на позиву, а за Србију је рекао да је "прелепа земља".

Каже да су Србија и Азербејџан стратешки партнери и да две земље брзо развијају своје односе.

 - Мој лични однос и пријатељство са Александром су допринели развоју сарадње. Под његовим руководством Србија се развија, следи независну политику, а то је политика која служи интересима српског народа. Одушевљени смо његовим постигнућима - казао је Алијев.

Истиче и да је данашња церемонија "церемонија пријатељства и партнерства".

- Овај догађај ће допринети енергетској безбедности и Србије и Бугарске, али и Европе - казао је он.

Србија је девета земља у коју Азербејџан извози гас, нагласио је он.

- Уверен сам да ће овај интерконектор допринети индустријском развоју Србије. Азербејџан ће до 2027. удвостручити свој извоз гаса у Европу, с фокусом на више од 8 милијарди кубних метара који су извезени до сада и са намером да се ове године постигне циљ од 12 милијарди кубних метара, што је 50% укупног извоза ове земље - казао је.

Alijev
Алијев / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug

Дубравка Ђедовић: Важан, велики пројекат

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић истакла је да смо успели да за само годину дана отпочнемо, а потом и завршимо радове на пројекту.

- Можемо овај пројекат симултано да завршимо са обе стране границе, гасовод је важан за позиционирање Србије за снабдевање гасом централне и источне Европе.

Министарка је истакла да је ово важан и велики пројекат.

- Овај гасовод ће нам омогућити и повезивање на ЛНГ терминал у Грчкој - рекла је она и додала да изградња гасне интерконекције са Бугарском, која ће данас бити пуштена у рад, важна и за грађане и привреду. Како каже, захваљујући гасној интерконекцији, и Ниш добити додатне количине гаса.

 

Dubravka Đedović
Дубравка Ђедовић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug
Вучић: Решићемо ситне проблеме које имамо са Бугарском

Вучић је казао да ово доноси бољу будућност, те истакао важност енергетске безбедности Србије.

- Разговарали смо о односима наших земаља, гледаћемо да те ситније проблеме решавамо, када људи желе да разговарају ситни проблеми се реше.

- Уважени сви, данас не могу да говорим. Имамо глупа правила која смо усвојили да кад нешто урадите за своју земљу, месец дана пред изборе не можете да се похвалите тиме. Замолићу министарку енергетике, јер није члан ниједне странке, да нам се обрати. Без обзира на све на шта смо натерани, ми ћемо свакако да победимо, а и ово је једна велика победа - истакао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Стигао и председник Азербејџана Алијев

У Ниш је стигао и председник Азербејџана Илхам Алијев. 

Вучић и Радев крећу у обилазак

Вучић је рекао да ово доноси бољу будућност, те истакао важност енергетске безбедности Србије. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Стигли министри и Мојсиловић

У Ниш су стигли министри Дубравка Ђедовић, Милош Вучевић и Никола Селаковић, као и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић. 

Вучић се састао са Радевим

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Нишу са председником Републике Бугарске Руменом Радевим.

- Срдачан дочек и изузетан повод за поновни сусрет! Заједно дочекујемо почетак рада гасног интерконектора, на којем смо неуморно радили и који доноси енергетску сигурност за наше грађане. Добро нам дошао, драги пријатељу! - написао је председник на Инстаграму.

После радног доручка, Вучић и Радев ће обићи контролну собу гасне станице у Нишу, а потом ће, заједно са председником Азербејџана Илхамом Алијевим присуствовати церемонији обележавања пуштања у рад Гасног интерконектора Србија- Бугарска.

Предвиђен је и приказ опреме и способности јединица Војске Србије - противдронских ПВО система, беспилотних и управљаних ваздухопловних и земаљских борбених платформи, као и способности падобранских и специјалних јединица, додаје се у саопштењу.

Завршетком радова на гасоводу до Бугарске омогући ће се сигурније и стабилније снабдевање Србије гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана. Изградња новог гасовода у дужини од 109 километара од Ниша до Димитровграда трајала је 12 месеци. Укупна дужина двосмерног гасовода Србија-Бугарска је 170 километара, од Новог Искара, у близини Софије, до Ниша.

Србија је потписала уговор о интерконекцији са Булгартрансгасом и комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја 2024. године. Укупна вредност гасног интерконектора Ниш - Димитровград - Бугарска, износи 85,5 милиона евра.

Пројекат је финансиран делом кроз бесповратну помоћ ЕУ, у висини од 49,6 милиона евра, као и 25 милиона евра повољног кредита Европске инвестиционе банке који ће Србија плаћати за део гасовода који пролази кроз Србију.

Република Србија је за овај пројекат издвојила 15 милиона евра и 7,5 милиона евра за припремне радове и пројектовање. Гас чини 13 одсто потрошње примарне енергије у Србији и до сада је могао да се добије само са две улазне тачке, преко гасовода Балкански ток и из Мађарске.