Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ ИЗ ПАРИЗА КОМЕНТАРИСАО НАЈНОВИЈЕ НАПАДЕ НА ЊЕГА: "Све им се своди на мржњу према мајкама и очевима, и према СОПСТВЕНОЈ ЗЕМЉИ"

10.11.2023. 13:17
vučić
вучић / Извор: Фото: Printscreen Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обраћа се медијима из Париза.

Париски мировни форум, који ће окупити представнике међународних организација и лидере држава, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, почео је данас у Паризу, у палати Броњар.

Овогодишње, шесто издање, под називом "Тражење заједничког основа у свету супарништва", посвећено је највећим изазовима данашњице и тражењу ефикасних одговора на најхитније светске изазове.

ОТЕТ РОЂАК АМБАСАДОРА МАРКА ЂУРИЋА У ИЗРАЕЛУ: "Јако нам недостаје и желимо да се врати одмах"alon

ОТЕТ РОЂАК АМБАСАДОРА МАРКА ЂУРИЋА У ИЗРАЕЛУ: "Јако нам недостаје и желимо да се врати одмах"

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА МАКРОНОМ У ПАРИЗУ: Председник разговарао и са лидерима из региона (ФОТО/ВИДЕО)vučić

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА МАКРОНОМ У ПАРИЗУ: Председник разговарао и са лидерима из региона (ФОТО/ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК У ПАРИЗУ СА БЕЛГИЈСКИМ ПРЕМИЈЕРОМ: Добар разговор о убрзању процеса евроинтеграција СрбијеAleksandar Vučić i Aleksandar de Kroom

ПРЕДСЕДНИК У ПАРИЗУ СА БЕЛГИЈСКИМ ПРЕМИЈЕРОМ: Добар разговор о убрзању процеса евроинтеграција Србије

Председник Вучић каже да је са белгијским премијером разговарао о извештају Европске комисије, и да су констатовали напредак Србије у скоро свим областима.

- Дуго смо причали о Косову и Метохији, о свему што се збива у јужној покрајини. Причали смо о билатералним односима, о доласцима белгијских компанија у Србију - рекао је председник.

Председник Вучића је казао да је разговарао и са представницима Гане и Бахреина, као и са регионалним лидерима.

- Вечерас у Јелисејској палати највероватније имамо састанак са Емануелом Макроном. Билатерала, један на један. То је у 8 и 15 вечерас. Много важних ствари за Србију - казао је он.

Фокус света полако клизи ка Гази, тачније израелско-палестинском сукобу, каже председник.

- Две важне ствари само. Када афричким земљама кажу да ће морати да одустану од експлоатације својих ресурса због климатских промена, сазнали смо да ће морати да се обезбеде финансијски инструменти не више од 15 година, него до 30 и 40 година - казао је Вучић.

Он додаје да је покренута прича и о томе како да се појединим земљама дозволи нешто виша стопа дефицита.

- То би за Србију било чудесно, значило би много бржи раст животног стандарда. Ми данас имамо 24 милијарде у девизним резервама. То ојачава нашу валуту и економију. Али људи то не виде директно у свом џепу. Али ви не можете плате и пензије да исплаћујете у већем проценту од 9 и 11. Али да не потрошите динар из тога, него да гомилате девизне резерве, ајде да видимо да то искористимо на неки начин - казао је председник.

Вучић додаје да то не бисмо радили на своју руку, и да је то изузетно важно за нашу земљу.

Он истиче да је Курти сам бирао са којим представницима БиХ ће се састати, и да то показује лицемерје.

- Ми знамо где смо и са ким имамо посла. Ја мислим да је свима на Западу јасно да Курти неће ЗСО и напредак у дијалогу. А све остало су били балкански трикови који упале једанпут или двапут, али дугорочно не - истакао је председник.

Вучић је додао да ће он имати дуг састанак са Макроном вечерас.

- И велико му хвала на томе. Знате ли колико је он заузет, овде је велики број председника и премијера данас, од Кариба, Африке, Европе... Он је показао огромно поштовање Србији и свим нашим грађанима. Вечерас у ударном термину причамо о свим важним темама - казао је он.

Председник каже да се јавно мњење у свету, после првобитне осуде Хамаса, сада полако прелази на потпуно другу страну.

- Компликације због сукоба у Израелу избијају у први план, а ми смо некако пали у запећак - казао је Вучић.

Коментаришући окупљање "патриотске" опозиције, он истиче да се баш у њихово време Косово нелегално одвојило.

- Док је народ на Косову гледао како живу главу да извуче, Двери извлачиле паре из Колубаре и стављале у своје џепове. У време ДСС, у то њихово време, су стизала признања КиМ, а од када сам ја председник велики број земаља је повукао признање - каже он.

На памет ми не пада да признам независност Косова, то никада нећу урадити, каже Вучић.

- Они су ми држали придике око санкција Русији, лагали да ћу 3. априла да уведем санкције Русији. А 4. априла су рекли да сам зликовац и да морам да уведем санкције. Ево прође још један 3. април, и још нисам увео санкције. Толико о томе коме можете да верујете - казао је председник.

Он је запитао зашто смета представницима опозиције, пошто је он "непоменик, Шешељев и Хитлеров син".

- Па ваљда је најлакше такве кретене и лудаке победити. Па замислите да дође неко паметан уместо мене. Ево ја им кажем, мене ћете најгорег ваљда најлакше да победите - казао је Вучић.

Коментаришући карикатуру из магазина НиН, Вучић каже да му је прво отац био Фахри Муслиу, и да они најбоље знају ко му је отац.

- Толико о њиховој пристојности, нормалности и аргументацији. Све им се своди на то да не могу да ме победе, ма колико ме мрзели. Њихова политика је само мржња, мржња према мајкама и очевима. То нема везе са мном, већ са њиховом мржњом према сопственој земљи - закључио је он.