Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПОДИЖЕМО ЖИВОТНИ СТАНДАРД ПЕНЗИОНЕРА, УЗ ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА" Председник на обележавању 100 година од оснивања пензијског система (ВИДЕО)

10.02.2023. 12:09
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Свечани скуп је организован са почетком у 12 часова.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовује скупу поводом обележавања 100 година пензијског система у Србији у Палати Србија.

Скуп се одржава у сали "Југославија", испред које су постављени промотивни штандови Фонда ПИО, Републичког фонда за здравствено осигурање, ЈП "Пошта Србије", банке Поштанска штедионица, Службеног гласника, Дунав осигурања, Туристичке организације Србије и Удружења бања Србије.

"ПОНОСНИ СМО НА 120 ГОДИНА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА" Вучић примио у опроштајну посету кубанског амбасадора (ФОТО)

"ПОНОСНИ СМО НА 120 ГОДИНА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА" Вучић примио у опроштајну посету кубанског амбасадора (ФОТО)

ВУЧИЋ РАСКРИНКАО ОПОЗИЦИЈУ: Када неко мени и мојој деци прети Гадафијевим сценариом, шта више да очекујете од таквих људи (ВИДЕО)

ВУЧИЋ РАСКРИНКАО ОПОЗИЦИЈУ: Када неко мени и мојој деци прети Гадафијевим сценариом, шта више да очекујете од таквих људи (ВИДЕО)

"ПОБЕДИЋУ ИХ СВАКИ ПУТ" Вучић: Неће ме скоро звати у Скупштину, да опет не би прошли као боси по трњу (ВИДЕО)

"ПОБЕДИЋУ ИХ СВАКИ ПУТ" Вучић: Неће ме скоро звати у Скупштину, да опет не би прошли као боси по трњу (ВИДЕО)

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић је, обраћајући се окупљенима, рекао да још много тога имамо да научимо од пензионера, додаје да је питање само колико смо ми тога у претходних деценијама успели да уништимо.

- Политичари се обично додворавају пензионерима, само да би дошли до власти, а то никада не пролази код њих. Ми их не ретко потцењујемо, а заборављамо да су и искуснији и озбиљнији и одговорнији од нас. Желим да вам се захвалим што сте били уз државу у временима које су биле тешке за нас - рекао је Вучић.

Такође, захвалио се што су разумели и када је држава морала да смањује пензије, јер су, како каже, добро знали како се "болест лечи".

- Са пензионерима нема преваре. То су људи који су увек на страни државе, непогрешиво - рекао је председник.

Председник се захвалио пензионерима што су веровали у рад, што нису веровали само у пароле, већ су знали да се само иза тешког рада крију резултати.

- Оно што је важно убудуће, пензије ће да прате плате. Имаћете значајније повећање пензија сваке године него што сте имали до сада - рекао је Вучић.

Како каже, Србија данас има нижу стопу јавног дуга од готово свих од којих је некада имала већу стопу. Додаје да показујемо бригу за себе, јер ћемо ускоро бити пензионери, али и за вас.

- Важно је да увек држимо ниво стопе јавног дуга испод 60 посто како би могли да гарантујемо сигурност у исплати - рекао је Вучић и додао да је такође битно да се сачува стабилност и мир, што најбоље знају они који су ратове преживели.

Председник је рекао да је битно сачувати слободу као најважнију заставу ове земље.

- Спремили смо неколико изненађења за вас. Раније су постојале сениорске картице у Београд, а сада од 15. марта крећете да аплицирате за Пензионерску картицу, и сада преговарамо о томе да од 1. октобра она буде у примени. Када уђете у неки од ланаца трговинских, осим попуста на одређену робу, имаћете и на укупну куповину. Такође, када плаћате неку услугу, такође да имате попуст, као и на ауто-путу, било где да идете - рекао је Вучић.

Како каже, држава ће да обезбеди добар део фирми да на све што се плаћа пензионерском картицом да добијете попуст.

- Радићемо на превенцији болести, замолио бих вас да, када вам је тешко да идете у домове здравља. Ја разумем то. Код старијих људи постоји отпор према томе. Поставићемо у 50 наших градова велике пунктове, у којима ћете моћи да обављате дијагностичке прегледе и да вам одреде терапију и то потпуно бесплатно - рекао је Вучић.

Како каже, све ово што је рекао, односи се на целу Србију.

- Дужан сам вам огромну захвалност и без ваше озбиљности и одговорности, без вас и вашег разумевања, ми ништа у Србији не бисмо могли да произведемо - рекао је Вучић и додао:

- Без вас ни војска не би имала плате какве има. Ви сте разумели шта је то што смо радили 2014. године.

- Наш је циљ да за две године просечна пензија у Србији буде 450 евра, а да већ у 2026. години идемо на 600 евра. Бескрајно вам хвала на љубави према отаџбини, ми од вас очекујемо велику подршку и помоћ. Знамо ко за нас има увек да ради, а то сте ви –  завршио је Вучић.

Програм свечаног скупа

Програм је кренуо са дечијим хором Колибири који су отпевали песму. Након тога у име пензионера се обратила пензионерка Љиљана Стаменковић у име свих пензионера:

– Ја сам поносна грађанка Републике Србије. Није тешко говорити лоше о њој. Наша земља Србија. У њиој смо сазревали, борили се за њу, и она за нас. Стварали породице, радовали се унуцима. Године су нас стигле, од наше државе добијамо погодности за бољи животни стандард… Изражавамо захвалност за све што чините за нас – истиче Стаменковић.

Након ње обратила се Јелена Букарац, студенткиња на докторским студијама медицинског факултета која се обраћа у име међугенерацијске сарадње. 

Ljiljana Stamenković
Љиљана Стаменковић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Дочек у Палати Србије

Скуп поводом обележавања 100 година пензијског система у Србији почео је данас у Палати Србија, у присуству председника Александра Вучића. Такође, присуствују министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, градоначелник Београда Александар Шапић и други.

- Добар дан свима. Ово до сада нисам видео, ово ми спакујте да могу да понесем - рекао је председник док је гледао брошуре по уласку у Палату Србија и свима пожелео срећан рад.

Вучић је рекао да ће неко рећи да угрожавамо туђу конкуренцију, али додао да су ово наше фирме, банке, осигурања и логично је да њих промовишемо.

- Ићи ћемо да повећамо број ваучера, као и животни стандард уз повећање пензија - рекао је Вучић.

- О местима где ћемо моћи да одржимо бесплатене прегледе, као и најбољу максималну заштиту и меру. Као и да имају посебне погодности и у трговинским радњама. Да знају да имају на пуну корпу, да ће да плате ниже цене - рекао је Вучић.

Како је рекао то све може да почне од 1. октобра.

- Као држава идемо у жестоку акцију да пронађемо што је могуће више фирми које ће учествовати у тој акцији - рекао је Вучић.

Како каже, некада се то радило за Београда, а да ће сада да се ради и у целој Србији.

– Уз значајно повећање пензија, данас је последњи дан за исплату оних који су радили… Тежимо повећању стандарда пензионера. Да знају да имају на пуну корпу, на пример на 10.000 динара имаће 200, 300 динара мање –  рекао је председник говорећи о пензионерској картици која ће ускоро бити у употреби.

– Сад то радимо за целу Србију. Лепо изгледа, има QR код, ово је тек изашло из машине. Ово су озбиљне ствари. Добра ствар за пензионере – истиче Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Успостављање пензијског система

Пензијско осигурање успостављено је 1922. године усвајањем Закона о осигурању радника чиме се Србија придружила земљама које су се одлучиле за модел који је успоставио тадашњи немачки канцелар Ото фон Бизмарк, а у коме држава помаже радницима да задрже стандард након одласка у пензију.

То је у већини европских земаља и сада једини модел државних пензија. Деведесетих је на подручју бивше Југославије доживео кризу, а почетком 2.000-их урађена је велика реформа пензијског система која је, између осталог, подразумевала увођење добровољног пензијског осигурања.