Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: Морамо да урадимо све што можемо да наш народ прође са што мање последица

21.05.2022. 15:27
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан присуствовали су свечаном отварању 89. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

У разговору за ТВ Пинк Вучић каже како нам је од суштинског значаја пријатељство са Мађарском, као и да нема разлога да ове две земље брину за храну. Председник је у наставку казао и како лудилу нема краја, и да неће бити лако.

Председник подсећа да је цена угља скочила за три или четири пута, и да постаје проблем све што утиче на цену струје.

ВУЛИНОВ ОДГОВОР ВОЛКЕРУ: Биће да су, ипак, опаснији пријатељи који су нас бомбардовали

ВУЛИНОВ ОДГОВОР ВОЛКЕРУ: Биће да су, ипак, опаснији пријатељи који су нас бомбардовали

ПОЛИТИКОЛОГ РАСКРИНКАО ОПОЗИЦИЈУ: "Већина се крила од те теме пре избора!" (ВИДЕО)

ПОЛИТИКОЛОГ РАСКРИНКАО ОПОЗИЦИЈУ: "Већина се крила од те теме пре избора!" (ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОНОСАН НА СРБИЈУ: "Нема шта нема" (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОНОСАН НА СРБИЈУ: "Нема шта нема" (ФОТО)

- За нас је од суштинског значаја пријатељство са Мађарском. Србија и Мађарска немају разлога да брину за храну. Волео бих да има кише, али кише нема. Важно је да се држимо заједно, јер лудилу краја нема и то људи треба да знају. Да ће бити лако, неће бити лако. Мађарска је искрени пријатељ Србији, Мађарска је увек на нашој страни и хвала њима - рекао је Вучић.

- Наше је да се боримо за нашу земљу, колико можемо и докле можемо. Код нас је тај навијачи приступ готово невероватан - додао је Вучић.

Председник је прокоментарисао и речи бившег америчког амбасадора Курта Волкера, који је поручио Србији да сада мора да схвати да је опасно бити руски пријатељ.

- Знате постоји једна друга изрека, која каже другачије. Али ја не верујем у приче о великим пријатељствима, већ у интерес. Како је Хенри Кисинџер једном рекао: "Постоји једна ствар опаснија од тога да будете непријатељ Америке. А то је да будете пријатељ Америке". Ја се не бих сложио са тим, ценим наше пријатељство. Ми смо мали, и не желимо непријатељства са великим силама. Ми ћемо да чувамо наше реке и земљу, а они нека раде шта хоће са својим интересима - казао је председник Србије.

Вучић каже да је наше да се боримо за своју земљу и да се држимо одлука Савета за националну безбедност.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- Код нас је навијачки приступ невероватан. Прекјуче је Румунија изашла на тржиште доларских обвезница. Чланица НАТО, ЕУ, увела санкције Русији. Тражили су три милијарде, добили су понуду за милијарду и 700. Сви се сналазе сада. И Виктор ми је причао о томе, али није на мени да ја говорим о томе. У оваквим условима не можете да немате дефицит. Ми радимо заједнички и трудимо се. Верујем да ћемо успети да пронађемо решење - рекао је Вучић.

Говорећи о разговору који га очекује са председником Русије Владимиром Путином, Вучић каже како ће се то десити највероватније у среду или четвртак. Истиче да очекује добар разговор, а председник Србије је додао и које су три ствари најважније када је реч о гасном аранжману.

- Три су аспекта тог разговора. Најважније за нас су количине, цена и сигурност снабдевања. Прва два аспекта су кључна, а трећи не зависи само од Руса и од нас, већ и од Бугара. Са Мађарима сам причао о томе, ми смо за сада сигурни. Али када све то имате морате да напуните своја складишта, и ово што смо закупили у Мађарској. Морамо да водимо рачуна о томе, посебно због децембра и јануара. Немамо више довољно угља и хидропотенцијала - додао је Вучић.

Вучић је у наставку разговора за ТВ Пинк рекао и како имамо најјефтинију струју у целој Европи, као и да ће гледати да се задржи изузетно ниска цена. Ипак, у једном моменту ће струја, како додаје Вучић, морати да поскупи.

- Морате имати у виду да је струја најјефтинија у целој Европи. Гледаћемо да задржимо да буде изузетно ниска, али мораће да се повећа у неком тренутку. Ми морамо да чувамо финансијску стабилност. Морамо да имамо велика улагања у ЕПС - казао је Вучић за Пинк.
Председник је изјавио да санкције БиХ немају везе са Републиком Српском, а да се Србија није придружила ниједној од 23 декларације. 

- Они су се у 23 од 23 декларације прикључили санкцијама. Једини смо у Европи, али не треба да се јуначимо. Ипак, реаговали смо у складу са интересима. Да ли се наше одлуке свима свиђају, верујем да не. Очекујем много притисака и сами нећете моћи да верујете шта ћемо имати у Београду у наредних месец дана - рекао је Вучић.

Србија се, каже, неће одрећи својих предака, борбе против нацизма и фашизма, да би се додворила било коме. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

- То се неће ускоро догодити. Можда када победе неки њихови, али за то ће морати да чекају барем четири године - рекао је Вучић за Пинк.

Са Хрватима, додаје, морамо да имамо најбоље могуће односе, али не по цену одрицања наше историје.

- Србија себи не сме да дозволи злочине какви су се догодили над њеним народом. У будућности то више неће бити могуће - каже председник.

Каже да му не сметају напади по питању његових изјава о неизвесној јесени.

- Сваки дан ме нападају, говоре како претим "биће тешко на јесен", а онда се о томе огласе сви светски медији и стручњаци. Најлакше је нападати некога ко говори истину - рекао је Вучић.

Истиче да су му напади глупи, али да народ верује одговорним политичарима. Они од којих зависи све, морају да буду одговорни, а они од којих ништа не зависи, могу да причају шта хоће.

После састанка са мађарским премијером, како каже, они су привенствено два пријатеља, а Мађарска нам је други партнер у ЕУ.

- Само је Немачка пре Мађарске, толико нам је Мађарска важна. Договорили смо данас важне ствари и не знате шта значи да похранимо гас. Наћи ћемо новац, неће бити лако и Синиша је мало нервозан, али наћи ћемо новац - рекао је председник.

Председник додаје да Србија мора да обезбеди зиму за народ. 

- Морамо да обезбедимо топле куће, али и фабрике да раде. Морамо да обезбедимо прихватљиве цене и за привреду и за људе и знам да грађани виде да се трудимо. Крећем од понедељка у обилазак свих већих инфраструктурних радова - најављује председник.

Морамо, каже, да одржимо стопу раста која нам обезбеђује напредак, веће плате и пензије. 

- Неће бити лако, али уз народ који је одговоран и заједно са њим сигуран сам да ћемо успети да обезбедимо просперитет за Србију - рекао је председник.