Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ РАСКРИНКАО ПРЉАВИ ПЛАН БИВШЕГ РЕЖИМА: Коначно откривено - овако је Јеремић запечатио судбину Косова

07.05.2022. 09:44
Пише:
Србија Данас/Политика
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Наиме, Вучић је подсетио на оно што је Путин 26. априла у разговору са генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом изјавио.

Председник Србије Александар Вучић је у јучерашњем обраћању јавности цитирао мишљење Међународног суда правде око Косова и Метохије на које се позвао председник Русије Владимир Путин, а које је Албанцима дало и правно покриће за "независност" Косова.

Смајловић: Не знам никога ко би знао да одржи конференцију као Вучић!

Смајловић: Не знам никога ко би знао да одржи конференцију као Вучић!

"БОЖЕ, ЧИМЕ СЕ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ БАВЕ" Милан Антонијевић реаговао на скандалозне наводе Вука Јеремића

"БОЖЕ, ЧИМЕ СЕ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ БАВЕ" Милан Антонијевић реаговао на скандалозне наводе Вука Јеремића

"РАДИМО СВЕ КАКО БИСМО СПРЕМНО ДОЧЕКАЛИ ЗИМУ" Председник послао још једну снажну поруку грађанима

"РАДИМО СВЕ КАКО БИСМО СПРЕМНО ДОЧЕКАЛИ ЗИМУ" Председник послао још једну снажну поруку грађанима

Важно је подсетити да се све то догодило захваљујући Вуку Јеремићу, сада лидеру Народне странке, а пре 12 година министру спољних послова, који је погрешно постављеним питањем помогао лажној држави у њиховој намери!

Наиме, Вучић је подсетио на оно што је Путин 26. априла у разговору са генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом изјавио и цитирао тај разговор.

- Господине генерални скеретару, што се тиче инвазије добро сам упућен у документе међународног суда о ситуацији на Косову. У ствари и сам сам их читао. Добро се сећам одлуке Међународног суда у којој се каже да када испуњава своје право на самоопредељење територија у оквиру било које државе не мора да тражи дозволу од централне владе државе да би прогласила свој суверенитет. То је била пресуда о Косову, тако је одлучио Међународни суд и сви су то подржали - цитирао је Вучић Путинове речи упућене Гутерешу.

Додао је да је руски председник рекао како је лично прочитао све коментаре политичких, правосудних и административних органа у Сједињеним државама и Европи и да су сви подржали ту одлуку суда.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ако је тако, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република могу да уживају исто право, без тражења дозволе централне владе Украјине и да прогласе свој суверенитет, пошто је преседан створен. Да ли је то тако? Да ли се слажете са овим - цитирао је Вучић Путина.

Председник је навео да је 8. октобра 2008. године Генерална скупштина УН на предлог Србије усвојила резолуцију А-РИС-63-3 којим је од Међународног суда правде затражила да да саветодавно мишљење.

- Питање које је Генерална скупштина поставила Међународном суду на предлог Србије гласи "Да ли је једнострана декларација о независности привремених институција самоуправе Косова у складу са Међународним правом?" - цитирао је Вучић.

Додао је да је Међународни суд већином гласова од 10 према четири стао на становиште да "једнострана декларација о независности није противна међународном праву".

Прецизирао је да је то одлука на коју се позивају Путин, Аљбин Курти, сви Албанци и многе Западне земље.

Вучићевим речима је још једном потврђено да је Јеремић покопао позицију Србије погрешно постављеним питањем, које је заправо требало да гласи: "Да ли је сецесија дела територије по међународном праву?"

Последица погрешно постављеног питања је катастрофална, јер је овај потез суштински разорио позицију Београда и нашу борбу за Косово и Метохију. Највећа одговорност је свакако на Јеремићу, који је тада био министар спољних послова. Албанци су га славили као хероја, што доказује насловна страна листа "Експрес" из 2010. године, на којој су уз фотографију Вука Јеремића, на српском језику, написали: "Хвала, Вуче".

Подсетимо, захтев упућен од Генералне скупштине УН био је да Међународни суд да мишљење о једнострано проглашеној независности Косова.

Председник Међународног суда правде Хисаши Овада рекао је да се суд изјаснио да је надлежан за то питање. То, према његовим речима, није значило да суд треба да се бави питањем последица, посебно не тиме да ли је Косово постигло државност.

Међународни суд правде је утврдио да једнострана декларација о независности Косова није повредила међународно право, зато што то право не садржи забрану таквих декларација, саопштио је председник суда Хисаши Овада.

Овада је, износећи саветодавно мишљење, саопштио да расправа о праву на самопредељење или "нужну сецесију" од постојеће државе нису у домену расправе пред Међународним судом правде, јер излазе изван оквира питања које је поставила Генерална скупштина УН.

Американци потврдили да је Вук помогао косовским Албанцима

Пре две године, часопис Нешенел интерест писао да је Београд погрешио код формулације захтева пред Међународним судом правде.

Београд је начинио стратешку грешку када је, после самопроглашења косовске независности, затражио од Међународног суда правде (МСП) да донесе пресуду о легалности те унилатералне одлуке, уместо да од суда затражи да разматра да ли је легално то што се Косово отцепило од Србије, пише Нешенел интерест.

Да је МСП одлучио да је Косово сецесијом од Србије прекршило међународни закон, велике европске силе нашле би се у екстремно незгодном положају да морају да бране поступак који је недвосмислено проглашен нелегалним по међународном праву, писао је тада амерички магазин.

С друге стране, да је суд прогласио косовску сецесију легалном, то би "срушило бране" за многе друге сецесије земаља у свету, додаје амерички лист.

Тако је, како наводи Нешенел интерест, грешка Србије довела до тога да је избегнуто да се суд изјашњава о кључном питању легалности сецесије, већ је заузео најобазривији могући став, тврдећи да нема кршења међународног права у самом декларисању независности, осим ако га експлицитно забрањује Савет безбедности УН.

Ову Јеремићеву грешку плаћамо и данас, док се председник Вучић свим силама бори за очување српских интереса.