Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић после састанка са Пенсом: САД нису непријатељ Србије!

18.07.2017. 00:00 08:23
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić i Majk Pens
Александар Вучић и Мајк Пенс / Извор: Фото: Танјуг / Служба за сарадњу са медијима председника Републике Србије

Вучић и Пенс разговарали о превазилажењу проблема који нас муче већ 100 година

Вучић је у САД дочекан као кључни актер стабилности у региону. Председник Србије Александар Вучић почео је данас посету САД, прву у својству шефа државе, а према проценама експерата, свакако једну од најтежих.

ВЕЛИКА ЧАСТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ У САД: Пенс Вучића ЛИЧНО испратио након састанка у Белој кући!

Историјски сусрет двојице државника: Председник Вучић са потпредседником Пенсом у Белој кући

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Председник Александар Вучић изјавио је после састанка у Белој кући са америчким потпредседником Мајком Пенсом, да је веома задовољан садржајем разговора, тоном и начином комуникације, темама и сагласјем о већем броју тема о којима су разговарали. 

- Србија не може да одговори свачијим захтевима. Ми имамо независну политику и не можемо на сва питања да одговоримо како домаћин жели. Пенс је био веома коректан и није ме ниједног момента ставио у незгодну ситуацију - истакао је Вучић ноћас у укључењу у програм Пинк телевизије.

- САД нису непријатељ Србије - истакао је и додао да морамо да радимо на томе да имамо другачији став САД према Србији.

- Нећемо се по свему усагласати, то није реално и могуће, али те разлике не треба да наше односе чине лошијим. Србија мора да има стабилну позицију И не сме да буде угрожена. Србија чува слободу за њене грађане и слободу у доношењу одлука. Нисмо ничији љубимци, сви нас поштују - закључио је Вучић.

Вучићу здравство и деца испред свега! Држава је потрошила 14 милиона евра на лечење најмлађих

Bela kuća
Бела кућа / Извор: Профимедиа

Пред Вучићев сусрет са потпредседником САД Мајком Пенсом у првом плану је, према прогнозама аналитичара о томе шта ће бити кључна тема разговора, питање руско-српских односа и утицај Русије у региону.

- Први ниво разговора су односи у региону, на другом месту смо причали о нашим билатералним односима и како да привучемо што већи број америчких инвеститора. Трећи ниво разговора је глобални проблем са тероризмом и наравно тема је била и однос са Русијом. Ја сам био веома отворен, говорио сам без рукавица - рекао је искрено Вучић.

Вучић је рекао и да су разговарали о односима у региону, о миру и стабилности у региону и на који начин да пронађемо решење за стоогодшње проблеме који нас муче, да те проблеме ова наша генерација реши, да не оставимо будућим генерацијама. Истакао је и да  је Пенс учинио велику част српској делегацији тиме што га је испратио после разговора до капија Беле куће.

- Пенс је показао велику част српској делегацији, хвала му на томе. Ја сам веома задовољан тоном нашег разговора, и пре свега темама и сагласја о већем броју тему. Честитао сам предеседнику Трампу и Пенсу на победи и рекао да је Србија то дочекала са одушевљењем као и да Србија нема анитамерички однос.

Председник Србије у посети Вашингтону: Ево са ким ће се све састати данас!

Majkl Pens
Мајкл Пенс / Извор: Реутерс

Срби, пренео је Пенсу, суштински виде напредак, прогрес, просперитет. 

- Говорили смо о томе колико је важно да се сачува мир и какав утицај треба да има Србија у региону - истакао је Вучић.

Кад је реч о билатералним односима, говорило се, каже Вучић, о томе шта треба да урадимо да повећамо трговинску размену.

- Пенс је био добро припремљен, очекујем значајнији прилив америчких инвестиција - констатовао је српски председник.

У трећем нивоу разговора, о глобалним проблемима, тероризму, и учешћу Србије као земље са највише војника које се налази под заставом УН, Вучић је исказао спремност да тај број увећамо, јер је то добро искуство и начин да унапредимо борбену готовост, те да покажемо пријатељство И према другим земљама, западном свету И САД. 

Вучић је рекао да је америчком потпредседнику изнео јасан став и позицију Србије кад је реч о односима са Русијом, како Србија гледа на одређене ствари у региону и где и на којим питањима има подршку Руске Федерације, коју од других земаља нема.

- Био сам веома отворен. Говорио сам нешто другачије, без рукавица, и у једном тренутку је Пенс рекао да му се допада то што говорим отворено - одговорио је Вучић на питање како је на то реаговао Пенс.

Aleksandar Vučić i Majk Pens
Александар Вучић и Мајк Пенс / Извор: Фото: Танјуг / Служба за сарадњу са медијима председника Републике Србије

Вучић није изнео детаље тог дела разговора, али је истакао, позивајући се на присутне том сусрету, да су могли да буду поносни начином на који је разговарао са Пенсом.

- Нисте ви овде да одговарате како неко жели. Мој посао је да Србија не буде супротстављена САД. Србија има своју независну политику и ми ћемо се трудити не само да чувамо, већ и да градимо пријатељство са САД - рекао је Вучић.

Није, каже, на све што је тражено одговарао на позитиван начин, али јесте на рационалан начин. Пенс је, истиче, добро разумео о чему је причао. 

- Говорио сам шта је то што Срби осећају и колико се осећају запостављено, понекад и понижено и да то сви заједно морамо некако да променимо. Јер, мислим да је то уравнотежавање, да тежимо да будемо сви помало задовољни у регион, а не да Срби увек буду тужни и незадовољни, понижени, а други задовољни - рекао је Вучић. 

Говорећи о делу разговора који се тицао убиства браће Битићи, Пенс је био коректан: 

- Није хтео да ме доведе у тешку позицију. Ми знамо шта су наше обавезе, нисам хтео да бежим од одговорности Србије за тај зочин, али ћу бранити земљу од увреда нашег народа - рекао је председник. 

Разговорима с Пенсом претходили су сусрети председника Србије у Конгресу, који су протекли у охрабрујућој атмосфери, судећи по коментарима америчких сенатора после састанка.

Сенатор Кристофер Марфи из Конектиката, демократа, рекао је да у Сенату постоје неслагања демократа и републиканаца око многих питања, али не постоји неслагање око жеље за снажним и добрим односима САД и Србије.

Aleksandar Vučić i senatori Ron Džonsonom i Kris Marfi
Александар Вучић и сенатори Рон Џонсоном и Крис Марфи / Извор: Фото: Танјуг / Служба за сарадњу са медијима председника Републике Србије

Председник Србије у посети САД: Вучића Америка види као кључног за мир на Балкану

- Спознајемо да сва отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда. Вучић је у позицији да може бити тај лидер, а ми демократе и републиканци можемо да то подржимо - нагласио је Марфи.

Вучић је на почетку посете рекао да у Вашингтону очекује важне разговоре о важним темама за Србију, те да ће покушати да обезбеди вашингтонске администрације за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану.