Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић се обратио нацији: Од 1. јануара минималац 47.000 динара, избора неће бити до 2027. године, (ВИДЕО)

24.12.2023. 11:00
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић се јавности обратио из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Председник Србије, Александар Вучић, обратио се нацији из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Вучић: Настављамо да се боримо да Војска Србије добије статус који заслужујеFoto: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav

Вучић: Настављамо да се боримо да Војска Србије добије статус који заслужује

ЈЕДНА СТРАНА ДРЖАВА СЕ МЕШАЛА У ИЗБОРЕ! Вучић спрема "писмено" после кога ће СВЕ бити јасноAleksandar-Vučić

ЈЕДНА СТРАНА ДРЖАВА СЕ МЕШАЛА У ИЗБОРЕ! Вучић спрема "писмено" после кога ће СВЕ бити јасно

Вучић најавио долазак Си Ђинпинга у СрбијуAleksandar Vučić i Si Đinping

Вучић најавио долазак Си Ђинпинга у Србију

Председник је најавио да ће данас да представи све оно што сматра да је важно за Србију у наредне четири године, али и да ће анализирати ситуацију на Косову и Метохији, као и да ће говорити о изборном циклусу.

- Желим пре свега да честитам Божић верницима који славе данас. Мир здравље, весеље у кући и добру годину - рекао је председник на почетку свог обраћања.

Вучић је најавио да се од 1. јануара 10 посто увећавају плате, 47.000 минималац, што значи да нико у Србији не може да прими мање од 47.000 динара.

За пензионере следи повећање од 14,8 одсто и истакао да имамо стабилне јавне финансије.

Председник каже да ће нам стопа дефицита бити 2,3 одсто, а да стопа јавног дуга ниједног тренутка неће прећи 52,5 одсто у односу на БДП.

- Немамо никаквих проблема са јавним финансијама и желим да положим рачуне пред грађане за претходна три месеца. Од ребаланса у септембру имамо 300 милиона евра веће приходе. Ребалансом смо повећали приходе. Посебно сам поносан на чињеницу да последњи резултати показују да ће нам стопа дефицита бити 2,3-2,4 одсто - изјавио је Вучић.

Вучић је најавио да ћемо уложити више него икада новца у образовање и здравство.

- У здравство у које смо много улагали, мораћемо да улажемо и у људе. Посебно у оне који су током ковида били спремни да ризикују животе, а нису добили посао, добиће посао. Морамо да покажемо бригу према људима. Не можемо само да изградимо зидовима, а да у њима немаа мамографа, скенера или ултразвука. Почињемо изградњу БИО4 кампуса на Торлаку. То ће бити страшна предност Србије. Морамо да радимо око научно-технолошких паркова - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић је најавио да ћемо уложити више него икада новца у образовање.

- Уложићемо више новца него до сада, поготову у школство и науку. То се не односи само на повећање примања просветних радника, што ће свакако бити случај у значајнијој меру него у другим деловима јавног сектора, али осим тога ћемо да радимо на улагању у дуално образовање које се показало као значајна предност Србије у односу на земље у региону. Довешћемо најеминентније универзитете. Део младих одлази јер сматрају да универзитети овде нису довољно добри - нагласио је председник.

Јавности се потом обратила и премијерка Србије, Ана Брнабић, и рекла да почињу припремни радови на БИО4 кампусу, где ће бити 1.400 професора и издавача, више од 1.000 доктора наука у 300 лабораторија.

- Кампус ће бити изграђен до 2026. године. То значи да ћемо уложити у истраживање у области здравства да бисмо развијали најмодерније терапије, да сваки наш грађанин може да добије персонализовани лек и на најбољи могући начин заштитимо здравље наших људи и продужимо животни век. Већ се ради на иновативним терапијама, на пример на најиновативнијој терапији за лечење мултипла склерозе. Пре него што изградимо зграде већ радимо на ономе што значи живот за нађе људе. Улажемо и у вештачку интелигенцију, то на најбољи начин може да помогне привреди, здравству и енергетици. Задовољство ми је што видим све већу заступљеност наших научних института. Ми ћемо градити и НТ парк у Крушевцу и Крагујевцу. Очекујем да 2027. Србија буде једна од најнапреднијих европских земаља - рекла је Брнабић.

Брнабићева је рекла да се мамографски снимци очитавају управо уз помоћ вештачке интелигенције. Истакла је да ће ускоро да се граде научно-технолошке паркове у Краљеву, Крушевцу, Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку.

Вучић је истакао да су то ствари које ће да праве разлику.

- Завршили смо 99,91 одсто радова на костолачкој термоелектрани. Наши противпожарци су довољно мудри да не дозвољавају да се пређе преко свега, већ кинеска компанија мора да писпуни све услове. Очекујем да то буде најкасније почетком априла. Имаћемо много већу снагу за инсталисање електричне енергије. То је први велики енергетски објекат у последњих 40 година. Планирамо да радимо гасовод Мокрин - Београд. Ту долази румунска интерконекција и мораћемо да проширујемо капацитете нашег гаса, јер га много трошимо. Спуштају се челик и пластика до Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Турин је ускоро готов, а идемо и до Ваљева, без обзира за кашњења. Морамо да извршимо реконструкцију власинских хидроелектрана и треба да се уради конекција ка Северној Македонији. Посебне разговоре ћемо имати о плану да се тек 2026. крене у изградњу нафтогода ка Мађарској, то мора да се убрза и мора да се крене 2024. године јер им за пројектовање три године није потребно. Изградићемо нафтовод што пре, јер данас имамо само једну могућност дотока нафте, преко Хрватске - најавио је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник је напоменуо да су резерве злата на рекордном нивоу, на 40 тона, уз рекордне вредности злата, а да су на рекорду и девизне резерве.

- Две милијарде евра ћемо потрошити, али ће нам спојити Собмор и Кикинду. Градимо ауто-пут пуног профила Београд - Зрењанин и Зрењанин - Нови Сад, који ће да се спушта до Руме. Настављао саобраћајницу ка Лозници. СВе су потписани уговори. Имамо и 19 км Кузмин - Сремска Рача. То су огромни новци. То је потпуно нови крвоток Србије што се тиче ауто-путева. За неколико месеци ће бити готова беза саобраћајница до Пожаревца и настављамо даље ка Градишту и Голупцу. Велики пројекат је обилазница око Крагујевца, која ће да споји са моравским коридором који спаја Чачак и Краљево. Завршавамо до Пожеге. Тунел испод Јелице нам прави проблеме, засад је најдужи. ретећи ће га фрушкогорски. Ради се пут до Бољара и Дуга Пољана - Нова Варош ће бити брза саобраћајница која ће да спаја пут ка Пријепољу и пут ка Црној Гори, да не бисмо одсекли Пријепоље. Завршава се и брза саобраћајница Краљево - Нови Пазар што би требало да омогући људима из Новог Пазара да дођу до Београда за нешто више од два сата. Постоје три путне водоравне линије које ће спајати исток и запад Србије. У плану су регуонални и локални путеви. Уложићемо у наредне три године две милијарде евра за локалне и регионалне путеве. Има много старих путева, хоћемо све да их обновимо. Ауто-путеве користимо сви, али ти људи морају да имају боље путеве поред својих кућа. Када је у питању железничка инфраструктура, убрзано радимо брзу пругу Боград-Ниш. Возови се враћају на бизнис мапу Србије. Више од три милиона смо имали већ на возу Соко. Појачава се и саобраћај ка Ваљеву, за то нисам сигурна да ћемо имати новац, зависи од стопе раста - рекао је Вучић.

Вучић је говорио и планираним електропуњачима. Он је рекао да се очекује раст продаје електричних аутомобила у Србији, нарочито када у Крагујевцу почне да се производи "Панда".

- За мене је посебно важно да истакнем EXPO 2027 који ће од нас да захтева додатне инвестиције. Мораћемо да уложимо много у инфраструктуру. Ту ће бити 1.500 станова за учеснике EXPA. Ту ће бити нови сајам, осим старе халекојој ћемо дати ново рухо. Подићи ћемо национални стадион, али и велики стадион за пливање и модерне спортове, као и пристан на Сави који ћемо касније користити као део речне инфраструктуре. Изградиће се брза пруга од аеродрома до Експа, али и од аеродрома до центра града - истакао је Вучић.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, председник је рекао:

Протекла су три месеца, а породице и адвокати страдалих Срба нису добили налазе обдукције Стефана Недељковића, Игора Миленковића, Бојана Мијаиловића. Говорили су да је обдукција извршена, али не и ко ју је извршио. Рекли су да ће доћи на време, а породице нису добиле налаз. Зашто? Курти је критиковао специјалце да ништа нису урадили у Бањској и да су убили три Србина из снајпера из даљине, баш како смо упозоравали европску и светску јавност. То су људи и тражићемо да се испита како су и зашто хладнокрвно побијени. Говорили су да су 114 пута нападнути на северу. Не постоји ниједан законски основ по ком они могу као снаге безбедности да бораву на северу КиМ. По Бриселском споразому регионалну полицију чине Срби и они предлажу директора. Ништа од тога није био случај. Упркос прогону становништва, број новорођених беба ће бити већи него прошле године. Курти не жели да спроведее ниједан споразум. Србија ће да спроведе све што је рекла, али ће да чека и формирање ЗСО. Урадили смо личне карте, таблице, увек смо се трудили да постигнемо компромис.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић нагласио да Србија не признаје независност Косова и да га неће признати.

- Србија не прихвата било какве документе за чланство Косова у УН. Очекујем око тога широку полемику у јануару. О томе ћемо имати тешку ситуацију. Све ово што се тиче слободе кретање робе, људи и услуга, то је требало да завршимо, да покажемо да они не желе ништа од тога - рекао је председник.

О недавно одржаним парламентарним изборима, Вучић каже:

- Избори су протекли мирно, били су најмирнији у новијој историји Србије. Веома сам поносан на ту чињеницу. Била су два мања инцидента - током кампање није био ниједан инцидент. Постојао је мањи физички инцидент где је један од директора из јавног сектора напао даму која је радила кампању од врата до врата и један лажни инцидент у Пироту. Имали сте 83 приговора 2022. године, а 2023. - 48. Жалбе РИК-у - 53 - 2022. године, а свега девет ове године. Сећам се што је РИК упутио МУП-у захтев. У РИК је донето 500 позвиа за гласање за које се тврдило да су фантомски бирачи. РИК је јуче упутио захтев МУП да провере све то што је достављено, сваког човека поименце. Тамо је било 496 позива, иако су они небитна ствар и не значе ништа. МУП је прегледао све позиве, од 496 позива сви су постојећи људи, који су уписани у бирачки списак. Од тих 496, 487 је много раније било уписано на истом бирачком месту, најмање четири године раније. Свега деветоро је уписано 2022. године, али шесторо од њих су мењали пребивалиште унутар Беоргада. Где им се деде тих 49.000 гласача из Републике Српске? Није проблем што нападате Вучића или Додика већ зато што нападате наш народ из РС, ни крив ни дужан.

Подсетио је да су страни посматрачи сами пријавили да нису видели ниједну неправилност на њиховим бирачким местима.

Вучић је рекао да ће институције Србије да окончају изборни процес, а да ће да се види где ће избори да буду поновљени, као и да ће многи покушавати да уруше Србију, као што је Курти изјавио да су "избори покрадени".

Истиче да многи желе да Србија буде лутак кога ће покретати својим конопчићима.

- Избора неће бити до 2027. године, осим ако институције не одлуче другачије. Оне ће да ураде свој посао, имаће нашу подршку да у складу са заоном и демократским нормама ураде свој посао. Сви од којих зависи вечина имају право да кажу да од те већине неће ништа бити. Верујем да ћемо у јануару да имамо конституисање Скупштине, а надам се да ћемо да до краја фебруара завршимо формирање Владе.

На питање како види превелику случајност у томе да су Аљбин Курти и опозиција у Београду сагласни око свега од избора у Србији председник каже да би био нефер кад би рекао да ту постоји координација.

- Постоје заједнички интереси, али они су више случајни него намерни. Могуће је да грешим.

Истиче да свуда покушавају да оцрне представнике нашег народа на КиМ и у РС.

- Кампању против Срба су водили и Курти и његови медији и представници бившег режима и њихови медији.

Вучић каже да постоје и напади на његову породицу, како из Приштине, тако и од представника бившег режима.

- И Курти и њихови медији и опозиција овде и њихови медији водили су исту кампању. Сви имају за кључну мету, а то је Вучић и његова породица. Поносан сам јер Данило није хтео да скине мајицу кад су му уперили пушку. Срећан сам што сам му отац, надам се да ће ми и Вукан бити тако храбар, а сигуран сам да би и Милица била тако храбра.

Председник се осврнуо и на изјаве опозиције након избора.

- А замислите тек колика би разлика била на изборима да не мора да ме прегледа неуропсихијатар? Психијатријски случај вас бије 2:1. Шта год покушавали, неће бити насилне смене нити било чега. Власт се мења на изборима, Србија је демократска земља.

Одговарајући на питање о изјави Бранимира Несторовића који је указао на речи Марије Захарове да "Запад жели да направи неред на Западном Балкану и спроведе Мајдан у Србији", Вучић је узвратио питањем - "Шта је друго циљ, ако није Мајдан?"

- Србија је демократска земља и тако ће бити увек. Спремите се, господо, за изборе. Четири године нису дуг период. То се тиче штрајка глађу, нећу да говорим шта су говорили о Томи Николићу. Штрајкују глађу сад и посланици власти. Угљеша Гргур је дошао да штрајкује где и Мариника Тепић. Молим га да прекине, он неће да чује. Није члан наше странке. Видео сам и Веселиновића, све њих ја лепо да замолим да престану да штрајкују глађу.