Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СРПСКА РЕЧ ЗНАЧИ ВИШЕ НЕГО НЕЧИЈИ ПОТПИСИ" Вучић се обратио грађанима из Париза - открио детаље састанка са Макроном (ФОТО)

10.11.2022. 16:21
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Француске Емануелом Макроном у Јелисејској палати.

Макрон је Вучића дочекао испред Јелисејске палате уз присуство гарде Републике Француске, а потом је уследио тет-а-тет састанак. Вучић се након састанка обратио грађанима Србије. 

"ТАДА МИ НИЈЕ БИЛО ЈАСНО..." Шапић објавио заједничку фотографију са Вучићем и пружио подршку председнику

"ТАДА МИ НИЈЕ БИЛО ЈАСНО..." Шапић објавио заједничку фотографију са Вучићем и пружио подршку председнику

КРЕЋУ ЖЕСТОКИ ПРИСТИСЦИ НА СРБИЈУ НАКОН РУСКОГ НАПУШТАЊА ХЕРСОНА: Шта ће Вучић успети да уради у Паризу?

КРЕЋУ ЖЕСТОКИ ПРИСТИСЦИ НА СРБИЈУ НАКОН РУСКОГ НАПУШТАЊА ХЕРСОНА: Шта ће Вучић успети да уради у Паризу?

ПРЕМИЈЕРКА НА НОВОМ САСТАНКУ: Брнабић данас са Саразином

ПРЕМИЈЕРКА НА НОВОМ САСТАНКУ: Брнабић данас са Саразином

Обраћање Вучића

- Разговарали смо дуго. Разговарали смо и о КиМ. Понео сам сва документа који потврђују ставове Србије, предао их, говорио о озбиљности нашег приступа, жељу да се ситуација стабилизује, али и фрустрацији нашег народа. Српска реч значи много више него нечији потписи - рекао је Вучић. - Говорили смо и о европској перспективи. О сарадњи. Задовољан сам разговорима.

Председник је рекао да очекује посету Макрона Београду почетком следеће године, те додао да француског председника доживљава као искреног пријатеља наше земље, наводећи да је сигуран у то, да и Макрон Србију изузетно поштује и цени.

- Он је председник велике земље, ја сам председник једне поносите, за мене најлепше земље, али ипак мале. Ја Макрона доживљавам као пријатеља. 

Говорећи о дешавањима на КиМ, Вучић истиче да је увек спреман за компромис, истичући да не верује да ће га бити, због приштинске стране.

- Рекли смо шта су услови за повратак у институције, али не знамо шта ће се десити даље. Ми смо имали добар стастанак због наших билатералних односа, и других, а што се Приштине тиче, нисам оптимистичан. Донео сам данас документ за таблице, и показао их Макрону. Они неће то да дају, јер су то једнострано укинули 2020. године. Ја само тражим оно што пише - рекао је Вучић.

Вучић о повлачењу Руса из Херсона: Шта то значи за Србију?

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је шта значи повлачење Русије из Херсона за нашу земљу.

- Могу да говорим шта то значи за нас, не могу о њиховим односима да говорим. Очигледно је да постоје неки разговори које више не негирају ни Американци ни Руси. То је добра ствар да постоје неки разговори. Неком ће се решењу приближавати када постоје неки разговори. Нисам веровао да је то могуће. Драго ми је да је могуће и што је моја процена по том питању била погрешна. Мислио сам да ће Руси пружити жешћи отпор око Херсона, очигледно сам погрешио - рекао је Вучић и додао:

- Нама то показује колико морамо сами да креирамо и бринемо о нашој будућности. Морамо сами о себи да бринемо, ако хоћемо и желимо да бранимо нашу војну неутралност. Нама је свима јасно колико је наша позиција тешка. 

На питање да ли ће сада бити додатних притисака Вучић каже: - Сада могу да нам кажу: "Погледајте како су прошли Руси, а како ћете проћи ви мали Срби". Увек то могу да извуку из фиоке. Али добро, ми знамо како да се понашамо. Неке лекције смо научили, а бринућемо о себи и војно, чувајући своју војну неутралност.

Вучић: Пустите да водимо земљу, на одговоран и озбиљан начин, резултати све показују

 На питање да ли ћемо увести санкције Русији председник је подсетио да је Србија изнела став о рату у Украјини четврти дан након почетка. 

- Открићу вам тајну. Било је нас седморо или осморо у кабинету. Није писала моја секретарица, лично сам својом руком писао закључке. Сам сам их писао. Ти закључци су политика коју водим, мој живот и живот Србије. Ти закључци су издржали 270 дана најгорих притисака у савременој српској историји. Зато што су они наша суштина и срж. Да чувамо Међународно право, да осудимо оне који крше то право, али и да не водимо политику санкција. Можемо можда од тога да се одрекнемо у случају да имамо мач над главом, и то не бих крио од народа. Немамо мач над главом, и ја то знам, није лако, није једноставно, а то нико не зна боље од мене - рекао је председник.

- Никакав проблем у Србији нико није имао, као што имају овде са повећањем цена гаса и електричне енергије. Пустите да водимо земљу, на одговоран и озбиљан начин, резултати све показују. Србија је озбиљна и независна земља. Боримо се за независност своје Србије. За снагу своје Србије и поштовање нашег става. Није то писано да бисмо држали конкеренцију за новинаре, него да би ушло у историју, како је једна мала слободарска земља рекла нешто другачије од осталих, и издржала све. Пробу пријатељства, поштовања и одговорности. Кад будем морао, ја ћу то нацији да кажем, али смао онда кад будем морао

Свечани дочек

Последњи пут Вучић и Макрон, који су до сада имали 15 сусрета, разговарали су почетком октобра у оквиру самита о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице, када је одржан трилатерални састанак у Прагу којем је приствовао и немачки канцелар Олаф Шолц.

Вучић је стигао у дводневну посету Паризу где ће сутра, подсетимо, учествовати на петом Париском форуму о миру, а сутра га очекује и радни ручак са представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Vučić i Makron
Вучић и Макрон / Извор: Фото: Tanjug/AP/Michel Еулер

Сусрет долази у моменту кад је Београду представљен немачко-француски план за решавање спора између Београда и Приштине.

Долазак у Париз најавио је и премијер лажне државе Косова Аљбин Курти који је на свом Фејсбук профилу навео је да је могуће да ће се на Мировном форуму састати са Вучићем.