Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ СА СТИВОМ ВОЗНИЈАКОМ "Никад нисам чуо да је неко толика звезда - поносан и пресрећан што је Вознијак у нашој земљи" (ФОТО/ВИДЕО)

06.12.2023. 12:13
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је Стива Вознијака, инжењера рачунарства и суоснивача компаније "Apple". Састанку су присуствовали Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији и Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније Епл Стивом Вознијаком.

Вознијак: Желим да будем део тога да промовишем Србију

 Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније Епл Стивом Вознијаком који је изјавио да жели да буде део тога да промовише Србију и њене интересе до краја свог живота.

- Толико сам срећан и захвалан. Путујем светом, упознајем доста људи и Јанко Типсаревић је видео да смо моја супруга и ја заинтересовани за овај део света, директно и за Србију и он је помогао да се организује да будемо позвани овде, чак и да постанем држављанин Србије, односно да добијем пасош - рекао је Вознијак.

Додао је да он сад пријатељима говори да је он Србин који живи у Америци и да жели да учи историју.

- За компаније попут Епл, корпоративни имиџ, шта је то што компанија представља, колико је вредан њен бренд, тако ја мислим о Србији сада - рекао је Вознијак.

Stiv Voznijak
Стив Вознијак / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Навео је да ће велики део изложбе EXPO 2027 бити усмеравање пажње света на Србију и додао да ће радити на томе да доста више пажње и утицаја буде усмерено на саму Србију.

- Мени је драго што сам овде, а моја супруга и ја смо узели одмор, ми смо кренули из Америке како бисмо путовали по градовима који се налазе на Дунаву, у источној Европи. Ми смо се заљубили у те градове и, из неког разлога, никад пре овога нисмо стигли до Београда, свиђају нам се и сви други градови - рекао је Вознијак.

Истакао је да је ово заиста најсмисленије од свих путовања које је имао и од свих почасти које је имао са свим председницима и премијерима.

- Видео сам како се град планира, како се земља планира од министра финансија и заиста сам чуо невероватне приче које можете да испричате о овој земљи. Тако да је заиста време да идете ка врху, а ја желим да будем део тога да промовишем Србију и интересе Србије до краја свог живота - истакао је он. 

Обраћање Вучића

Председник Александар Вучић изјавио је данас после састанка са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније Епл Стивом Вознијаком да је са њим разговарао како да додатно унапреди образовање у Србији.

Вучић је на заједничкој конференцији за медије са Вознијаком истакао да је реч о проналазачу и једном од оснивача Епла, за кога кажу и да је геније.

Председник Србије је додао да је поносан и пресрећан што је Вознијак у нашој земљи и што је имао прилику да га угости.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вознијак је био укључен у бројне филантропске подухвате и обучавао децу, посебно старости између 11 и 13 година, додао је Вучић. Каже да је Вознијак у Србији заједно са супругом.

- Покренули смо много тога што бисмо у народном периоду могли да урадимо у Србији и направимо да будемо много привлачнији за клинце, за младу генерацију, за оне који би у нашој земљи могли да пронађу и најбоље могуће универзитете, најбоље могуће школе због којих неретко одлазе у иностранство. Тиме бисмо у потпуности смањили одлазак људи из ове земље, а привлачили огроман број људи из целог региона и не само из региона већ и шире, јер мислимо да је Србија по неким другим критеријумима људима веома привлачна - рекао је Вучић.

Каже да је за нас од кључног значаја био разговор са Вознијаком о образовању, високом али и о средњем, и како да се промени свест свих људи да је образовање најважнија карика. 

- Наравно и кроз побољшање материјалног положаја радника у просвети, али и кроз њихов још значајнији и већи ангажман и тежак рад да дођемо до много бољих резултата - навео је Вучић.

Он је додао да је сусрет са Вознијаком била јединствена прилика да му представи и пројекат EXPO, јер се и у њему ради о младим људима.

- Кроз изградњу кључних инфраструктурних објеката даћемо све од себе да градимо и нову мрежу образовних институција, да наши радници у просвети и образовању имају не плате на ивици просека или нешто испод просека, али ћемо од њих и да тражимо веће резултате него што смо их имали до данас - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Он је најавио да ће покушати да добије америчку саветничку подршку у образовању.

- Јер то је оно што земљу може да нам чува у будућности и то је оно што може да направи разлику у односу на многе друге који за то нису спремни и који гледају како да прође дан за даном, а нису спремни за велике промене. Ми јесмо и сигуран сам да уколико будемо имали довољно енергије и снаге да ћемо у томе успети - рекао је Вучић.

Додао је да ћемо, како је рекао, од Вознијака и његове супруге покушати да научимо што је могуће више, посебно у едукацији наше деце. Такође, рекао је да је Вознијак највећа звезда коју је до сада упознао.

- Овде су долазили сви, највећи амерички глумци. Највеће холивудске звезде. Никад нисам чуо да је неко толика звезда као господин Вознијак. То је таква помама у Србији. Само да га виде, да се рукују с њим, да се сликају с њим - рекао је Вучић.

 

Информатичар и проналазач Вознијак је током година био укључен у различите пословне и филантропске подухвате, фокусирајући се првенствено на обучавање деце узраста од 11 до 13 година у школама, компјутерским вештинама.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Последњих година помогао је у финансирању предузетничких подухвата у различитим областима као што су развоји глобалног навигационог сателитског система (ГПС) и телекомуникација, флеш меморија, техничког образовања, свести о екологији, сателита и још много тога другог.

Вознијак је основао и платформу за образовање и обуку након средњег образовања фокусирану на софтверско инжењерство и развој технологије, а од недавно је и суоснивач платформе за трговину и уштеду енергије засноване на блокчејн технологији.

Stiv Voznijak
Стив Вознијак / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Добитник је 10 почасних доктората инжењерских наука.

Вознијак се јуче састао са председницом Владе Србије Аном Брнабић.