Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић: Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и себи најближих

26.05.2017. 07:11 14:55
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

Радови на мосту названом "Братољуб", који је дуг 227 метара, почели су 20. октобра 2015. године

Вше хиљада грађана Подриња са обе стране Дрине окупило се данас како би присуствовало спајању обала реке на мосту "Братољуб" у Љубовији, а којем присутвују председник Србије Томсилав Николић и председник РС Милорад Додик, премијер Александар Вучић и премијерка РС Жељка Цвијановић и министри влада Србије, Републике Српске и БиХ.

Председник Николић: Реке су крвоток свих земаља

Одлазећи председник Србије Томислав Николић рекао је да су земље крвоток свих земаља, па и српских и да нико осим нас нема Мораву и Дрину.

- Морава и Дрина су оне воде које удовољавају идентитетску жеђ код Срба - рекао је Николић и напоменуо да преко моста и пешке може да се стигне с једне на другу страну.

Tomislav Nikolić
Томислав Николић / Извор: Танјуг

- То је Братоиљуб, симбол заједништва, мост који спаја Љубовију и Братунац и нашу тежњу да се волимо и уважавамо јер ми смо деца исте мајке. Братољуб нас спаја занавек. Корак преко овог моста је корак у сусрет брату. Нека нам је свима на понос и радост, овај мост, будућа жила куцавица - поручио је председник Николић.

Окупљнима се обратимо председник РС Милорад Додик

- Овде смо да сведочимо једном успеху који је урађен. Ова генерација политичара Србије и Републике Српске оставља овај мост као доказ да нисмо дане проводили у безнађу. Уместо да исправљамо криву Дрину ми смо одлучили да спајамо.  У свему овоме желим да кежм да је ово конкретан доказ да је ово доказ наше специјалне везе између Републике Србије и Републике Српске. Да није било Владе Србије и његог погледа на ову страну овог места не би ни било - рекао је Додик.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Танјуг

- Сарадња Србије и РС односе се и на образовање, здравство, културу....И на том плану је учињено много, многе процедуре су краће...Верујемо да има још много ствари које морамо да урадимо. Желим да се захвалим господину Томи Николићу за једну успешну и добру сарадњу. Не смемо стати, морамо ићи даље, градити путеве, ауто-путеве, мостове, градити живот - рекао је на крају Додик.

Обраћање премијера и новоизабраног председника Александра Вучића

- Драги председниче Републике Србије, драги Томо, поштовани председниче РС Додик, уважена Жељка и драги министри. Драги народи Азбокувице, Рађевине, Колубаре, хоћу свима да кажем да смо радове на овом мосту завршили на време. Важно је да спајамо обале, градове, државе, важно је да спајамо и српски народ, али и Србе и Бошњаке. Зидови или мостови? Одговорите данас на то питање, овде, на реци Дрини. Мостови су основна физичка и симболичка веза која омогућава нормалан живот. Преко мостова се спајамо и престајемо да се плашимо једни других - рекао је премијер Вучић и додао да не мора ни да говори о потреби да се српски народ повезује.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Мостови повезују и спајају, преко њих се упознајемо и схватамо колико смо важмни једни другима. Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и себи најближих - рекао је премијер.

- И Љубовији и Братунцу потребан је рад. И Србији и Републици Српској...То су мостови који ће умножити наш капитал. Они су услови свих наших услова и база свих наших нада - додао је премијер. Хвала свим радницима који су верно радили и хвала свим предузећима и хвала вама народу... Живела Србија, живела Република Српска - поручио је премијер на крају излагања.

Делегација Србије предвођена премијером Вучићем и председником Николићем кренула је ка средини моста, где се на са делегацијом Републике Српске. Представници Србије и Републике Србије потом су заједно прошетали Братољубљем.

Председник Владе Србије Александар Вучић обићи ће данас радове на мосту “Братољуб” у Љубовији поводом спајања обала реке Дрине, саопштено је из Владе.

Вучић о Заеву: На личне увреде не одговарам! Чекамо промену македонске политике према Косову!

ВУЧИЋ О РАМИНОМ СТАЈЛИНГУ: Поштујем премијера Албаније, нисам баш загледао како је обучен! (ФОТО)

Присуствоваће председник Србије Томислав Николић, председник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Владе Српске Жељка Цвијановић и министри влада Србије, Републике Српске и БиХ, најављено је из кабинета потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства Зоране Михајловић која ће, такође, присуствовати обиласку радова.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Радови на мосту названом "Братољуб", који је дуг 227 метара, почели су 20. октобра 2015. године. 

Пројекат изградње моста Љубовија-Братунац обухвата изградњу моста, приступних саобраћајница и заједничког прелаза, а вредност је 13 милиона евра.

Вучић се састао са министром националне одбране Грчке: Борићемо се заједно против тероризма!

Србија гради цео мост и приступну саобраћајницу у Љубовији, а Република Српска приступну саобраћајницу и заједнички гранични прелаз.

Како је најављено, завршетак радова на целом пројекту изградње моста и приступних саобраћајница се очекује у септембру 2017. године.

Могерини поручила Вучићу: Врата Европске уније су отворена за Западни Балкан!

Тај мост ће за привреднике из Републике Српске бити најкраћа веза са Коридориом 11 и Луком Бар. Мост има седам распона и укупно осам стубова, од чега четири у реци и по два на свакој обали.

Батонски мост је широк 13,9 метара и имаће бициклистичку и пешачку стазу. Извођач радова је конзорцијум четири домаћа предузећа које предводи МБА-Ратко Митровић нискоградња, а пројекат је урадио Саобаћајни институте ЦИП.