Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У КАЗАХСТАНУ: Желимо најбоље односе, у Србији имате искреног пријатеља (ФОТО)

15.11.2016. 08:25 13:08
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Канцеларија за сарадњу са медијима

Премијер Србије Александар Вучић боравиће у Казахстану до 16. новембра.

11.30 - Премијер одржао предавање 

Премијер Србије Александар Вучић, који борави у дводневној посети Казахстану, одржао је данас предавање студентима на Универзитету Назарбајев у Астани, те поручио да су земље источне Европе те које данас имају највећи привредни раст и показале да се ради о региону који може брзо да се прилагоди разним ситуацијама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Канцеларија за сарадњу са медијима

Вучић је студентима причао о Србији и упознао их са променама које су спроведене у земљи у последњих пет година. 

10.45 - Вучић и Сагинтајев у Форте банци

Премијер Србије Александар Вучић обишао је данас у Астани са својим домаћином, казахстанским премијером Бакитжаном Сагинтајевом, Форте банку, коју је српски Енергопројект изградио за свега 11 месеци.

Уговор о изградњи потписан је фебруара прошле године, а укупна вредност пројекта, на површини од 35.120 метара квадратних, била је 50 милиона долара.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Канцеларија за сарадњу са медијима

Вучић и Сагинтајев су обишли и објекте у којима ће 2017. бити одржан Expo.

9.30 - Вучић с казахстанским колегом о извозу Фијата

Премијер Александар Вучић разговарао је данас у Астани с премијером Казахстана Бакитжаном Сагинтајевом о извозу Фијата на евроазијско тржиште, о чему би Сагинтајев већ сутра у Москви требало да разговара с руским премијером Дмитријем Медведевим. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Канцеларија за сарадњу са медијима

Александар Вучић

Председник Владе Србије је истакао да је Србија спремна да јача економску сарадњу са Казахстаном и да ће веома озбиљно представити потенцијале на изложби ЕКСПО, која ће следеће године бити одржана у Астани.

Више о овој вести прочитајте кликом ОВДЕ.

8.32 - Председник Казахстана примио премијера Вучића

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев примио је данас у Астани премијера Србије Александра Вучића, који се налази у дводневној посети овој земљи.

Састанак Назарбајева и Вучића трајао је дуже него што је било предвиђено, а разговарано је о бројним темама које могу допринети даљем поспешивању сарадње двеју земаља.

Премијер Србије је у седишту председника Казахстана примљен уз највише државничке почасти.

Њега је на улазу у председништво дочекао гардијски официр.

8.00 - Вучић са премијером Казахстана

Вучић је, на почетку састанка у проширеном саставу, којем су присуствовали министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и градоначелник Београда Синиша Мали, истакао да Србја изузетно цени став Казахстана, њеног председника Нурсултана Назарбајева о непризнавању сецесије Косова и Метохије, поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, као и подршку коју нам је Казахстан пружио у очувању културне баштине при Унеско.

То, према његовим речима, показује искрен, висок однос Казахстана према Србији.

- Ви у Србији као Казахстан имате искреног пријатеља, што сам сигуран да можете да осетите. Не постоји та ствар у међународним односима у којма би Србија била на супротној страни Казахстана - подвукао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Канцеларија за сарадњу са медијима

Александар Вучић

Након састанка два премијера и делегација две земље потписани су припремљени билатерални споразуми.

Вучић је на конференцији за штампу истакао да Србија дугује велику захвалност председнику Казахстана Нурсултану Назарбајеву за изванредну посету Србији, те да је то политичка платформа на којој желимо да развијамо наше односе.

Сарадња две земље

Кнежевић је са својим казахстанским колегом Куандиком Бесхимбајевим потписао Мапу пута за унапређење сарадње две земље за 2017.до 2018.

Градоначелник Београда Синиша Мали је са градоначелником Астане Асетом Исекешевим потписао је Протокол о намерама.

- Желимо да имамо најбоље могуће односе са Казахстаном - подвукао је Вучић додајући да желимо да развијамо односе између две владе, пословних људи и два народа.

- Зато смо спремни сем развоја економских односа да утичемо у великој мери на приближавању култура народа, спортиста, а отварање улице Николе Тесле у Астани, и казахстанске улице у Београду најбоље говоре о томе - рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност свом казахстанском колеги што је спреман да разговара већ сутра са руским премијером о извозу Фиата из Србије у евроазијску економску унију.

Вучић је нагласио да је Србија спремна на сарадњу у области пољопривреде и то не само у вези садног материјала, већ и око стварања заједничких предузећа у прерађивачкој индустрији.

- Разговарали смо и са одушевљењем прихватили учешће на 'Експо 2017.', а до тада верујем да ћемо имати директне летове - додао је Вучић.

Казахстански премијер је пренео да је разговарано о широком спектру питања везано за билатералну сарадњу.

Он се захвалио српској страни на подршци свим иницијативама казахстанске владе и народа, као и кандидатури Казахстана за несталну чланицу Савета безбедности УН за 2017-18.годину, те и што је Србија прихватила учешће на "Експо 2017".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- То су све конкретни кораци које смо спремни да даље реализујемо у смислу развоја наше билатералне сарадње. Говорили смо и о одређеним областима трговинско-економске сарадње, које би требало да постану покретач даље заједнички будућности - поручио је премијер Казахстана.

Он је додао да је посебно речи било и о могућностима учешћа у индустријско-иновационој сфери Србије у Казахстану, инфраструктурним пројектима као приоритетне области, а као приоритетне области означене су појопривреда, грађевинарство, сарадња малог и средњег бизниса.

- Створени су сви услови, постоји безвизни режим, бесцаринска трговина, и мислим да ће данашњи Бизнис форум дати резултате. После њега ће бити потписани бројни уговори који ће ићи у правцу развоја трговинских односа две земље - нагласио је премијер Казахстана.

}