Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Макрон и Вучић се обратили из Јелисејске палате, завршен тет-а-тет састанак (ФОТО/ВИДЕО)

08.04.2024. 09:55
Пише:
Србија Данас
Vučić i Makron
Вучић и Макрон / Извор: Танјуг/Сарах Meyssonnier/Pool виа АП

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Париз, у дводневну званичну посету.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Инстаграм printscreen/buducnostsrbijeav

Вучић се огласио после свечане вечере са Макроном

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаној вечери коју је у његову част приредио председник Републике Француске Емануел Макрон, након чега су два председника одржала тêте-à-тêте састанак.



Vučić i Makron
Вучић и Макрон / Извор: Танјуг/Сарах Meyssonnier/Pool виа АП

Огласио се Вучић после дочека и обраћања из Јелисејске палате

Председник Србије је путем друштвених мрежа још једном изразио захвалност француском председнику Емануелу Макрону.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Инстаграм printscreen/buducnostsrbijeav

Свечана вечера и састанак

Како је претходно најављено, после обраћања двају председника уследила је свечана вечера коју је председник Макрон организовао у част Вучићеве посете.

После ње следи тет-а-тет састанак, током кога ће председници разговарати о свим важним темама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Инстаграм printscreen/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Обраћање Вучића

- Размишљао сам шта је најважније за моју земљу, за мој народ да изговорим пред вама вечерас. Француска нам је одувек била најближа у Европи и на њу смо највише рачунали. И данас кад имамо неку муку, лично сам највише волео да се ослоним на вас. Ретки сте у Европи и свету који су желели некога да саслушају.

- Желео је да саслуша и да чује оне који нешто значе на Западном Балкану, и бескрајно му хвала на томе. Макрон је увек желео да чује наше мишљење, чак и када му се није допадало - рекао је Вучић.

- Економски односи су неупоредиво бољи него што су били. Наш аеродром је већ данас, а биће један од најлепших европских аеродрома. У овом тренутку запошљавају 11.125 радника. Обавили смо важне разговоре, близу смо реализације стратешки важних ствари за Србију.

- Дошао сам да вечерас разговарамо о свим важним питањима, геополитичким питањима. Увек сам био отворен и вечерас ћу бити. Нису обе стране учиниле нешто за Београд и Приштину. Експропријација на северу КиМ, ту доводе своје војнике и полицајце иако немају никаква права на то.

- И даље се не води никаква истрага против оних који су пуцали у нашу децу само зато што су носили божићно дрво, дакле зато што су носили бадњак. И даље се не води истрага због свих рањавања Срба, већ сви помињу само Бањску. Питање динара је питање судбинског опстанка српског народа на Косову и Метохији. А што се тиче Охридског споразума, већ три ствари је Србија испунила, иако није морала ни једну, јер да вас подсетим, поштовани господине председниче, био је договор и сви смо разговарали о томе да најпре мора да буде испуњена Заједница српских општина која није померена са мртве тачке. А Србија је од личних карата до таблица, до такозваних царинских печата, то је где се тражи накнада и тако даље, акле све је то у међувремену испунила. Само сам то желао да вам кажем и управо зато ћу имати жељу да вечерас разговарам са вама о Савету Европе - рекао је Вучић.

- Желим да вам се захвалим што сте увек могли да нас слушате. Да пружите велику подршку Србији, не само на њеном европском путу, већ и на томе што сте нас заштитили када то није било лако, јер ја знам како су неки једва чекали да се обрачунају и да пронађу довољно разлога да се обрачунају са Србијом. Хвала вам што нисте размишљали као они, већ сте имали довољно разума да схватите да сви заједно морамо да сачувамо мир на Западном Балкану.

- И у складу са тим и што се тиче регионалне ситуације, Србија увек подржавала интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом. И увек ћемо то да чинимо и на то можете увек да рачунате када је Србија у питању. Што се свих других ствари тиче, ја верујем да има много још области где ћемо нашу сарадњу да продубимо - рекао је Вучић.

- Ми вама верујемо господине председниче и ви сте мени неке ситнице које су за вас ситнице, за мене и за нас, за нашу земљу крупне ствари, обећали и у потпуности испунили. Ви сте човек од речи, ја вам изузетно верујем, изузетно поштујемо, волимо Француску. Хвала вам још један пут на дивном гостопримству, а ја ћу дати све од себе да Србија и у будућности држи своју реч. Хваа вам најлепше - истакао је Вучић.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Обраћање Макрона

- Ово показује колико је пријатељство наших двеју земаља важно за Француску. Ваша посета Паризу долази у тренутку истине за Европу, док рат Русије против Украјине улази у трећу годину. Европска интеграција Србије је у нашем заједничком интересу. Није то наметнути процес него ваш суверен избор да слободно идете ка моделу да заједно бранимо нашу сувереност - рекао је Макрон.

Макрон је поздравио Вучићеве врло јасне изборе Вучића у геополитичком погледу.

Рекао је да Србија не сме да сумња да је њена будућност у Европској унији.

- Европска будућност се гради у тренуцима који су врло изазовни за људски род, не реба да посумњате у намеру Европе да вас прими под своје окриље - рекао је Макрон.

Он је навео и да неће забравити путовање у Србију и истакао да је то нешто што би желео да понови.

- Ја нисам заборавио своје путовање уз вас. За мене је та интеграција у ЕУ, то долази из заједничке прошлости и заједничких вредности. Морамо ићи заједно напред и да не пропустимо овај историјски тренутак.

- Неопходно је да одговорни за нападе у Бањској одговарају и да се таква драма не понавља - рекао је Макрон.

- Трудићу се да неки избори буду реализовани на северу Косова и да нови челници буду изабрани. Свестан сам колико су тешки компромиси - рекао је.

Желим да изразим колико имам поверења у вашу земљу, али и вас као лидера. Одржали сте своје обећање. Хвала што сте данас овде у Паризу - рекао је Макрон.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Приређен свечани дочек за председника Вучића

Испред Јелисејске палате приређен је свечани дочек уз највише државне почасти за председника Србије.

Предвиђено је да се двојица председника обрате на заједничкој конференцији која ће се одржати у Јелисејској палати, а потом ће уследити свечана вечера коју Макрон приређује за председника Вучића.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Инстаграм printscreen/buducnostsrbijeav

Вучић се огласио након састанка са Жераром Лашеом

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се, током званичне посете Републици Француској, са председником Сената Жераром Ларшеом.

- Хвала на изузетно лепом дочеку председнику француског Сената Жерару Ларшеу са којим сам разговарао о унапређењу српско-француских односа, европском путу наше земље, регионалним и глобалним питањима. Настављамо да интензивно јачамо стратешко партнерство и сарадњу утемељене на пријатељству и међусобном уважавању - написао је он на свом Инстаграм налогу "будуцностсрбијеав".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube printscreen/Tanjug

Дочек председника Србије испред Сената

Дочекао га је Жерар Ларше, председник Сената Француске. Потом је уследила смотра строја.

Како је најављено, следи састанак председника Вучића и председника Сената Жерара Ларше, а потом упис у књигу почасних гостију.

Potpisivanje memoranduma
Потписивање меморандума / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug

Потписан меморандум

Након што је састанак са председвницима компаније "ЕДФ", потписан је меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и „Електрисит де Франс” (ЕДФ) о успостављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије.

Меморандум су потписали Синиша Мали, потпредседник Владе и министар финансија и Лук Ремон, директор компаније ЕДФ.

Вучић је разговарао са троје младих људи из Србије Лидијом, Богданом и Луком који живе и раде у Француској, а који су стручњаци за нуклеарну енергију.

- Даћу све од себе да вас вратим у Србију - рекао им је Вучић и захвалио се што помажу својој земљи.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug

Обраћање председника Србије Александра Вучића из Париза

Непосредно пре обраћања председник Вучић се састао са представницима француског војног концерна "Дасо" ("Dassault").

- Почели смо са важним састанцима од суштинског значаја за нашу земљу. После церемоније испред "Инвалида" и одавања поште српским борцима из Првог светског рата, што је важно за нас, али и нашим француским домаћинима, имали смо састанке са представницима "Дасо" групе, где смо причали и о "Рафалима". Надам се да ћемо финализирати све до вечерас. Имамо једно или два питања која нисмо закључили, али верујем да ћемо то урадити до послеподнева. То би значило огромну нову снагу за нашу земљу, и неупоредиво већу будућност за наше грађане - рекао је он.

Додаје да следе састанци са енергетском компанијом ЕДФ, и истакао је значај улагања у енергетику.

- То су дугорочна улагања, морате чекати и по деценију да се то врати. Србија није паразитска земља, већ има своју индустрију која расте. Инвеститори долазе највише, и зато је страшно важно да ово обезбедимо. Потписаћемо данас меморандум о разумевању са ЕДФ-ом, и верујем да ћемо много урадити са њима. У данашњем свету, када сте у окружењу земаља које не гледају увек благонаклоно на вас, морате гледати како да радите разне ствари. Ако је нуклеарна енергија у питању, како да набавите нуклеарно гориво. То је само део ствари - каже председник.

Очекује и значајне састанке у Сенату, као и разговоре делегација и вечеру са председником Макроном.

- А потом остајемо насамо да причамо о свим значајним питањима, која нису само билатерална, већ и геополитичког карактера. Наша посета се наставља сутра у преподневним сатима - истиче Вучић.

Председник је рекао да не може да открије све теме разговора са Макроном.

- Он је један од најважнијих светских лидера. Ми имамо важне теме из сфере билатералних односа. Рецимо, како ћемо са неким банкама решавати односе и питања управљања пројектима и пречишћавањем вода. Ми то не знамо, уложили смо стотине милиона... А нисмо их искористили. Треба нам неко ко зна тиме да управља. Ми не каснимо у изградњи метроа. Заиста ћемо имати метро у Београду за четири године. А поставља се питање онда ко ће управљати - казао је он.

Вучић истиче да стиже све више француских инвестиција у Србију.

- Чак 80 одсто француских инвестиција на западном Балкану је у Србији. Верујем да ће се ти бројеви повећавати у нашу корист - додаје он.

Рекао је да овакав протокол председник Француске ретко приређује.

- Видео сам да чак и они који нас не воле примећују. То су велике ствари за једну земљу. Ја сам већ присуствовао дочеку на "Инвалидима" када ме је Мануел Валс овде дочекао. Председник и премијер сам 10 година, и никада овакву почаст нисам доживео у Француској - истиче председник.

Рекао је да очекује и разговоре о ситуацији у свету, Гази и Украјини, као и у другим деловима света.

- Желео бих да чујем како Макрон види будућност света. Надам се договору Палестине и Израела, али сам велики скептик по питању Украјине и онога што ће тамо да се збива. Верујем да ће уследити даља ескалација, што ће донети много нових проблема. И надам се да нафта неће даље рапидно да скаче, пошто то нема више никаквог смисла. Сваки нови сукоб између Хута, Ирана, Изрела, нови удар на руске рафинерије вам повећа цену нафте - рекао је Вучић.

Он је поменуо више француских компанија које улажу у Србију, и истакао да се нада даљем расту инвестиција.

- Веома смо близу одлуци, а знаћете када потпишемо уговор. Када говорите о цени, у питању су летелице које су међу најскупљим на целом свету. Нису као Ф-35, али су много скупљи од Ф-16. То су авиони 4 генерације, много бољи од наших МиГ-ова. Не сметните са ума да ако данас решимо да купимо америчке, кинеске или руске авионе, ко може да их достави. Ми немамо море, па да може да нам достави ко хоће. Шта је то што можемо да узмемо, а узимамо најбоље на свету. Ми бисмо купили још авиона, и на неким другим местима. Није нама толики проблем у новцу, имамо 4 милијарде евра на рачуну - рекао је Вучић на питање о куповини "Рафала".

Рекао је да не можемо да довучемо авионе из других земаља у земљу, а да своју земљу морамо да чувамо.

На тврдње Душана Никезића да је Вучић дошао у Париз да "поклони дистрибуцију и водовод", председник каже да је то сумануто.

- Никакав ЕПС нити водовод не продајемо. Ми смо причали о пречишћавању отпадних вода. Ово што радимо у Великом селу, то је основни, градитељски део са Кинезима. А затим технолошки део радимо са Французима. Да објасним, Велико село, које је на Палилули, омогућиће да нам вода у Београду буде кристално чиста, а не пуна фекалија. Ми за то немамо технологију, наравно да морамо са некиме да радимо. Нисмо дошли да продајемо, већ да купимо понешто - истакао је председник.

Додаје да ће тема бити и ситуација на КиМ и чланство Приштине у Савету Европе.

Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima kompanije "Daso"
Александар Вучић на састанку са представницима компаније "Дасо" / Извор: Приватна архива

Састанак Вучића и представника компаније "Дасо"

Председник Вучић се, како је раније најављено, састао са представницима војно-индустријског концерна "Дасо" ("Dassault").

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Инстаграм Printscreen/buducnostsrbijeav

Вучић се огласио на Инстаграму

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Јелисејској палати са председником Француске Емануелом Макроном, на чији позив борави у званичној посети тој земљи.

Тим поводом Вучић се огласио на свом Инстаграм налогу:

Aleksandar Vučić u Parizu
Александар Вучић у Паризу / Извор: Инстаграм Printscreen/buducnostsrbijeav

Вучић свечано дочекан у Паризу

Председник Републике Србије Александар Вучић свечано је дочекан испред Палате Инвалида у Паризу где је положио је венац на спомен-плочу "Верност за верност".

Након тога се председник Србије огласио и на свом Инстаграм налогу:

Aleksandar Vučić u Parizu
Александар Вучић у Паризу / Извор: Printscreen Пинк ТВ

Вучић стигао у Палату инвалида

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у Палату инвалида у Паризу, где су га дочекали војни гувернер Париза генерал Кристоф Абад и Франк Ростер, делегирани министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске Републике.

За председника Вучића испред Палате инвалида приређена је церемонија свечаног дочека са војним почастима, а потом ће бити интониране химне Србије и Француске. Након тога Вучић ће положити венац на спомен -плочу "Верност за верност", која је посвећена српским војницима.

"Верност за верност: у славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације", исписано је на овој комеморативној плочи, која слави савезништво српског и француског народа у два светска рата.

Вучић борави у Француској на позив председника Француске Емануела Макрона.

Испред Јелисејске палате у 20 часова биће приређен свечани дочек уз највише државне почасти за председника Србије.

Предвиђено је да се двојица председника обрате на заједничкој конференцији која ће се одржати у Јелисејској палати, а потом ће уследити свечана вечера коју Макрон приређује за председника Вучића.

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Јелисејској палати са председником Француске Емануелом Макроном, на чији позив борави у званичној посети тој земљи.

Испред Јелисејске палате у 20 часова биће приређен свечани дочек уз највише државне почасти за председника Србије.

Предвиђено је да се двојица председника обрате на заједничкој конференцији која ће се одржати у Јелисејској палати, а потом ће уследити свечана вечера коју Макрон приређује за председника Вучића.

Након тога уследиће разговори у четири ока.

Биће то њихов двадесети сусрет до сада, а председник Вучић, је уочи овог  састанка, оценио да је то можда и најважнији сусрет у последње три деценије за нашу земљу.

- Овај ће бити најважнији, биће стратешки састанак, мислим да су се и Французи за то припремили и ми се припремамо - рекао је Вучић.

Како је најавио, разговараће се о 14 тема.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Александар Вучић и Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Међу главним темама су европске интеграције, питање дијалога Београда и Приштине, улазак такозваног Косова у Савет Европе, јачање билатералне сарадње, EXPO-u 2027, ИТ сектор, вестачка интелигенција,пољопривреда, наменска индустрија и одбрана, као и нуклеарна енергија.

Када је реч о наменској индустрији и одбрани, председник Вучић ће о томе засебно разговарати са Макроном, али и са француским министром одбране Себастијеном Лекорнуом са којим ће се састати у уторак.

Навео је да ће са руководством компаније "Дасо" разговарати и о куповини 12 борбених авиона "рафал".

Такође,  он ће данас разговарати и са представницима француске електропривреде (ЕДФ), након чега ће министар финансија Синиша Мали потписати меморандум о разумевању са француском електропривредом о успостављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије.

Када је реч о нуклеарној енергији, Србија жели да са француском успостави ближу сарадњу, с обзиром на то да је Француска водећа земља када је реч о нуклеарној енергетици у Европи и свету, 70 одсто струје добија из нуклеарних реактора.

Током дана, председник Вучић састаће се и са председником француског Сената, горњег дома француског парламента Жераром Ларшеом. Данас ће положити и венац на спомен-плочу "Верност за верност" у Палати Инвалида, у знак сећања на историјско пријатељство Србије и Француске.

"Верност за верност: у славу српске војске, херојског савезника Француске у Великом рату, и за српске борце преминуле за Француску у заједничкој борби против нацистичке окупације", исписано је на овој комеморативној плочи, која слави савезништво српског и француског народа у два светска рата.

Председник Вучић ће другог дана дводневне званичне посете Паризу разговарати са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника - МЕДЕФ Интернатионал као и са представницима француских компанија, који су исказали велико интересовање за овај сусрет.

Иначе, Француска је један од водећх инвеститора у Србији, где има 120 компанија и запошљава више од 12.000 радника.