Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ВРАЊУ Обишао радове на реконструкцији болнице: "За четири месеца да буде готово" (ФОТО/ВИДЕО)

26.01.2024. 11:27
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Врање где тренутно обилази радове на реконструкцији опште болнице.

Председник Србије Александар Вучић данас је у посети Врању, а најпре је свратио и обишао манастир Светог Пантелејмона у Лепчинцу.

Након манастира, председник је стигао и до опште болнице, где обилази радове на реконструкцији.

Обилазак радова на реконструкцији болнице

Са председником је и министарка здравља др Даница Грујичић и министар за јавна улагања Марко Благојевић.

- Стварно је као небо и земља. За четири месеца да буде готово, и још 4 милиона за дечије одељење - рекао је председник током обиласка.

Шта да урадимо да имамо више деце, упитао је председник запослене на одељењу гинекологије, а једна од њих рекла је су потребна нова радна места.

- Водимо преговоре са великим немачким инвеститором, треба да буде огромна, до сада највећа у Врању више од 200 милиона евра и да запосли око 1.200 радника. То је немачка компанија која дуго остаје. Боримо се за сваког инвеститора - рекао је председник.

Председник је обишао одељење гинекологије и најавио је даља улагања у здравство.

- Имам максимално поверење у наше лекаре, медицинске сестре, бабице, а увек постоје и они други. Знам колико рада, енергије и труда захтева ваш посао. Ово ми лепо изгледа. Када су се Данило и Милица рађали био сам испред болнице, био сам у Казахстану кад ми се Вукан родио. Овде су услови лепши сада него што су у Београду. Дужност ми је да кажем за Ниш. У Нишу имамо две могућности, две школе мишљења. Или ћемо да градимо ново породилиште или реконструишемо старо. Послаћемо експерте из Београда да видимо шта је боље да радимо. Београд, Ниш, Крагујевац, да средимо, Врање и Лесковац имаће боље услове. Свуда ћемо све ново да направимо, све да пробамо да средимо до 2027. године.

- Стиже и овде магнетна резонанца, имамо технички услов који морамо да решимо. Ништа од опреме неће да недостаје - казао је председник и додао:

- У парама, ми смо до сада, рачунајте да ће да кошта са свим до краја, око 26, 27 милиона евра, само за Врање, за болницу. У Лесковцу је више. То ће на крају да испадне више, то су огромне паре. Немамо један Лесковац и једно Врање у Србији, морамо да размишљамо о свим другим местима и градовима у Србији. Врање, Лесковац, Прокупље, 300 година да штете, а не могу јер имају дефицит, да држава не улаже, оно што се заради у другим деловима, никад не би изградили ништа. Морамо да им помогнемо, да се и Пчињски округ подиже, да када дођу нове фабрике, да сами издвајају новац. КЦ у Нишу нисмо случајно први завршили, па иде болница у Пироту, па шта ћемо око болнице у Нишу. За то треба огромна инфраструктура. 2023. године, потрошили смо 4,4 милијарде евра, то је више од буџета Републике Српске и Црне Горе заједно. Задовољан сам што је то тако. Ово је оно што мења људе и однос грађана. Све на југу, од великих пројеката за болнице, завршавамо до краја године.

"Решићемо сва породилишта"

- Покушаћемо свих 57 породилишта или да реконструишемо или да потпуно нове изградимо. Даћемо све од себе да то решимо у наредне три године. Више од 170 болница, домова здравља је сређено протеклих година. Крив сам што нисам питао за друге ствари и кад не можете то да урадите, можете да обезбедите дигитални мамограф, жао ми је што ћемо то тек сад да урадимо, што нисмо раније, да свака жена може да се прегледа. Вишеградска се завршава, ковид је то успорио, на Фронту радимо четири године - најавио је председник.

Обилазак породилишта и процена стручњака

Министарка Грујичић је најавила да ће у наредних месец дана надлежни обићи сва породилишта.

- Министарство здравља ће у наредних месец дана обићи сва породилишта и видети која су најугроженија, то су ових пет, Кладово, Мајданпек, Бор, Зајечар и Неготин. И сви остали ће бити процењени и почећемо одмах. Имамо три пута више апарата за зрачење, намеравамо да набављамо још. Дигитализација је екстремно важна, надам се да од 1. јануара следеће године имамо е-картон - најавила је министарка Грујичић.

О позитивном прираштају у Пасјанима

О позитивном прираштају у Пасјанима у Косовском Поморављу, председник каже:

- Имамо три места, али то није јасно објаснити. Као ни повећање броја становника у неким местима. Боље је него што је било пре 3,4 година. Корона нас је уништила, да седите и да плачете кад видите те бројеве. То је застрашујуће. Морамо да мотивишемо људе. У сиромашнијим срединама, овај новац што дајемо даће ефекта. Осим на КиМ било би добро да се то настави, али то мора бити и у урбаним срединама.

Председник је изјавио да ће 1,7 милиона бити уложено у опрему.

- У Пироту почиње и фаза два. Уз УКЦ у Нишу и породилиште у Нишу смо онда све завршили - изјавио је Вучић.