Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ДРУШТВУ НАЈБОЉИХ! Вучић: Улагаћемо много новца да бисмо ишли у корак са најразвијенијим земљама

24.12.2023. 12:01
Пише:
Србија Данас
Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official
Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Србија годинама показује здрав и константан напредак на свим пољима.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија наставити да улаже много новца и да ради још више како би земља могла да иде у корак са најаразвијеним земљама света у свим областима - од науке до инфраструктуре и нагалсио да очекује до краја марта буде готова ТЕ Костолац, што ће бити први велики капитални пројекат у области енергетике у последње четири деценије.

ЈЕР ЈЕ КВАЛИТЕТАН ЖИВОТ ГРАЂАНА ПРИОРЕИТЕТ: Вучић најавио план да се уложи 2 милијарде евра за локалне путеве у наредне 3 годинеFoto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

ЈЕР ЈЕ КВАЛИТЕТАН ЖИВОТ ГРАЂАНА ПРИОРЕИТЕТ: Вучић најавио план да се уложи 2 милијарде евра за локалне путеве у наредне 3 године

Вучић: Следеће године посебно ће се улагати у образовање и здравствоFoto: Tanjug/Tara Radovanović

Вучић: Следеће године посебно ће се улагати у образовање и здравство

ПРЕМИЈЕРКА НАЈАВИЛА ОГРОМНУ ИНВЕСТИЦИЈУ: "До краја 2026. године изградња БИО4кампуса"Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

ПРЕМИЈЕРКА НАЈАВИЛА ОГРОМНУ ИНВЕСТИЦИЈУ: "До краја 2026. године изградња БИО4кампуса"

Председник је рекао да ће Србија улагати у Институт за вештачку интелигенцију, у који ће уложити још много новца да бисмо могли да идемо у корак са најразвијенијим земљама света, а обраћајући се јавности из Генрералног секретаријата указао је и на бројне инфраструктурне пројекте, резуталте и циљеве посебно у области енергетике, где како је нагласио последњих 40 година није било великих пројеката.

- Завршили смо 99,91 одсто радова на костолачкој термоелектрани, која ће у значајној мери да подигне наше капацитете што се термоелектрана тиче и да обезбеди додатну сигурност и стабилност у електроснабдевању. Кинеска компанија мора да испуни све законом прописане услове да би то могла да нам преда и очекујемо да то буде крајем марта, почетком априла - нагласио је председник.

После тога Србија ће, како је рекао, имати много већу инсталисану снагу за производњу електричне енергије него што је случај данас, што ће нам помагати како у летњим месецима, тако и у зимским. 

- И то је први енергетски, велики енергетски објекат у последњих 40 година, ако се не варам. Ништа у последњих 40 година нисмо имали од великих енергетских објеката, сам ако не рачунате гасовод који смо изградили, од 408 км од Зајечара до мађарске границе - нагласио је он.

Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official
Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Како каже, Србија планира у наредном периоду да ради гасовод Мокрин - Београд - Кикинда и зато што ту долази румунска интерконекција, као што је направљена са Бугарском.

- Истовремено мораћемо да проширујемо капацитете нашег гаса зато што и данас трошимо много. Данас трошимо, на данашњи леп дан, огромне количине гаса, између 12 и 13 милиона кубних метара гаса, а од тога увозимо 11,2 милиона кубних метара гаса из Балканског тока, из Бугарске, остало надокнађујемо из наших складишта у Банатском двору и у Мађарској, где смо ускладиштили гас - навео је он.

Председник је прецизирао да у складишту у Банатском двору у овом тренутку има 389 милиона кубних метара гаса и 223 милиона кубних метара гаса у Мађарској то је укупно 612 милиона, што нам је више него довољно за целу зиму, тако да људи не треба да брину што се тога тиче.

Председник је навео да ће се радити и јужно од Златибора, јужно од Ужица, на спуштању "челика и пластике" ка Пријепољу. 

Прецизирао је да је челик магистрални гасовод, а пластика разводни гасовод који иде по општинама - дакле, од Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Сјенице, Тутина, Александровца где је ускоро готов. 

- Идемо до Ваљева такође, иако смо у свему томе веома каснили и нисам срећан због тога, али то су ипак велики кораци, велики кораци у односу на оно што смо имали раније - рекао је он и нагласио да морамо да извршимо реконструкцију власничке хидроелектране.

Foto: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official
Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Додао је да је нови план то да се уради интерконекција према Северној Македонији. 

То је, како је нагласио, важно због прикопчавања у будућности на ТАП и ТАНАП, да би Србија могла да има још један правац за даљу диверзификацију и за додатно довођење гаса. 

- Оно у чему ћемо имати посебне разговоре са Министарством енергетике, то је њихов план да 2026. крене се у изградњу нафтовода према Мађарској. То ће морати и троструко да се убрза. Мораће пре краја 2024. да се крене у изградњу, пошто им нису потребне три године за пројектовање - рекао је председник.

Како каже, све то је важно ако било коме падне напамет да нам то затвори.

Рекао је и да Србија има нафте онолико колико има у резервама, а то је у овом тренутку 85 дана дизела и 115 бензина.