Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ ЖЕНЕВЕ: Ја се поносим позицијом Србије и никога не фолирам! Сарађиваћемо са свима

08.11.2019. 12:48 13:34
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/ПринтСцреен

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Женеви са председником и чланом Управног одбора Светског економског форума Бергеом Брендеом.

Председник Србије Александар Вучић данас у Женеви учествује у Стратешком дијалогу о Западном Балкану.  Он је после низа билатералних сусрета у ТВ обраћању уживо нагласио да су данас од Европе затражени одговори каква будућност очекује Западни Балкан.

- Наставићемо реформе, остајемо на европском путу али ја нисам данас пред њима крио да ћемо ми сарађивати са свима - рекао је Вучић додајући да ћемо наставити убрзани раст.

Вучић је рекао и да му је од изузетне важности сусрет са француским председником Макроном, где ће се сазнати хоћемо ли имати приступ фондовима.

УКАЗОМ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА! Опозван амбасадор Србије при НАТО!

УКАЗОМ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА! Опозван амбасадор Србије при НАТО! 

НЕГОДОВАЊА У ХРВАТСКОЈ

Говорећи о буци у медијима у Хрватској да ли долази у ту земљу Вучић каже да му је то питање већ постављено.

Како додаје, Хрвати су од једне плоче о српском војнику која треба да се постави направили халабуку, а имају улице које се зову по усташама и терористима.

- Имаћемо ми боље односе са Хрватима у будућности - истакао је Вучић и додао да се лаки политички поени у Хрватској зарађују када се "удари на Вучића".

ОТВАРАЊЕ АУТО-ПУТА

Председник Србије је још једном истакао значај отварања Источног крака Коридора 10, што ће свечано бити уприличено сутра.

- Честитам грађанима Србије на новим километрима ауто-пута. Долази и Бојко Борисов, покушаћу да му се обратим на Бугарском. Замолио сам Михајловић и Дробњака да се до 1. децембра не наплаћује, па погледајте како то изгледа - казао је Вучић.

ОДНОСИ СА МАЂАРСКОМ

Вучић је додао и да су нам Мађари изузетни пријатељи свуда и на сваком месту те да је данас Петер Сијарто јавно рекао да Србија боље штити права Мађара од свих европских држава.

- Ја сам захвалан на томе нашим мађарским пријатељима - рекао је Вучић. 

- Поносим се позицијом Србије и нашом политиком. Даћу вам последњу вест - инстистираћу да идем са Аном у скупштину Србије да уоквиримо оно што је наша политика и да свуда са поносом то истичемо. Идемо у скупштину да разговарамо о свим спољнополитичким темама, и о ЕУ и о војној неутралности, али и другим регионалним. Ја се поносим нашом позицијом - поручио је Вучић у укључењу из Женеве.

ВАЖНИ САСТАНЦИ У ЖЕНЕВИ

Председник Србије је додао и да се поноси позицијом Србије, да никога не фолира  и да ћемо сарађивати са свима.

- Рекао сам једном западном политичару. Људи подсећате на стари Рим, кад уживате у лепоти и фонатанама, онда не примећујете колико су друго гладни и жедни. Ми смо једнако потребни ЕУ колико они нама. Али сам им рекао да је то њихова ствар. Они нама држе предавања, може им се, ми смо губили 30 40 година не знам ни шта смо радили - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Женеви са председником и чланом Управног одбора Светског економског форума Бергеом Брендеом. Тим разговором, Вучић је почео билатералне састанке у Женеви, где ће данас учествовати у Стратешком дијалогу о Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Вучић је синоћ по доласку у Швајцарску рекао да очекује много важних сусрета с важним људима.

- Мислим да је за све теме у оквиру теме "Европа куда и како даље" - шта са Западним Балканом - навео је Вучић.

Најавио је да ће се разговарати и о односима Београда с Приштином, додавши да је изненађен што нико из Приштине није у Женеви. Учешће на скупу у Женеви, поред председника Србије, потврдили су, између осталих, и нови шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел, оснивач Светског економског форума Клаус Шваб и премијери Хрватске и Албаније Андреј Пленкоивћ и Еди Рама.

Током посете, председник Вучић ће, према саопштењу из његовог Кабинета, имати одвојене сусрете с председником и чланом Управног одбора Светског економског форума Бергеом Брендеом, директорком за регионалне стратегије, Европу и Евроазију и чланом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкин, као и с председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем. Вучић је синоћ био гост на вечери коју приређује Клаус Шваб.

Вучић је синоћ најавио да ће се разговарати и о односима Београда с Приштином, додавши да је изненађен што нико из Приштине није у Женеви. Он је оценио да су тиме Албанци послали поруку да им је важнији однос са САД.

- Људи не треба да се секирају, водицемо одговорну политику, како би избегли било коју врсту проблема - рекао је председник Србије упитан да прокоментарише наводе да би САД могао да уведе санкције Србији, и додао да верује да ће све несугласице са америцким партнерима успети да се реше као и до сада.