Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучићева мирољубива политика смета Хрватима: Нападају га свакодневно, а сада је познато и због чега највише!

26.08.2019. 11:32
Пише:
Србија Данас/Вечерње новости
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Актуелном режиму у Загребу боде очи успоставање културе сећања, коју од доласка на власт негује управо председник Вучић

Свега неколико сати пошто је мучко пребијање Срба у Книну званично означено само као нарушавање реда, и док њихова председница срамно ћути на експлозију насиља над нашим народом, из Загреба су се дрзнули да протестују због изјаве првог човека Србије Александра Вучића.

Наиме, Министарство спољних послова Хрватске поручило је председнику да уместо манипулисања чињеницама унапреди положај хрватске мањине и напусти реторику која штети односима. Његове речи да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против хрватског режима, да их не разуме када говоре о великосрпској агресији, а зна се да је број међусобних жртава неупоредив (нарочито из Другог светског рата), и помињање геноцида у Јасеновцу и злочина у Глини, окарактерисали су као "крајње неприхватљиве".

- Хрватска одбацује овакав покушај релативизације српске одговорности за изазивање оружаног сукоба и агресије на хрватско државно подручје. Управо претензије на мешање у унутрашње ствари суседне земље чине основну разлику између хрватске и српске политике - наводи се у саопштењу, и додаје да Хрватска јамчи највиши степен заштите права националних мањина, а Србија се позива да унапреди положај Хрвата.

"Вучића и мене нападају они који не трпе успех": Професор Раденовић послао јасну поруку Србији (ФОТО)

"Вучића и мене нападају они који не трпе успех": Професор Раденовић послао јасну поруку Србији (ФОТО)

ЗАПАД ЋЕ БИТИ ОДГОВОРАН ЗА ЗЛО КОЈЕ ЋЕ ПРОИСТЕЋИ ИЗ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ! Вучићева Србија гарантује мир за цео Балкан

ЗАПАД ЋЕ БИТИ ОДГОВОРАН ЗА ЗЛО КОЈЕ ЋЕ ПРОИСТЕЋИ ИЗ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ! Вучићева Србија гарантује мир за цео Балкан

ОНА БИ ДОХВАТИЛА МОТКУ ДА ТУЧЕ СРПСКУ ДЕЦУ: Дачић спустио Колинду после пребијања Срба!

ОНА БИ ДОХВАТИЛА МОТКУ ДА ТУЧЕ СРПСКУ ДЕЦУ: Дачић спустио Колинду после пребијања Срба!

Оштрица овог памфлета није окренута ка сасвим тачној оцени првог човека Србије. Званичнике из Загреба заболела је, пре све, Вучићева оцена о Јасеновцу, јер они би хтели да Срби уопште и не помињу своја стратишта у НДХ - од Старе Градишке, Глине, Пребиловаца, Јастребарског... У том смислу ваља се присетити и предлога у освит овогодишњег обележавања страдања, када су кругови из Загреба тражили да се не дозволи "непримерен" начин сећања на "Олују", а у медијима је помињано и питање забране Вучићевог уласка у Хрватску.

То јасно говори да актуелном режиму у Загребу боде очи успоставање културе сећања, коју од доласка на власт негује управо председник Вучић. Он је разбио матрицу на коју су Хрвати навикли, а по којој је на Београд бачена стигма искључивог кривца за све што се дешавало деведесетих. Односно, ту синтагму да велики српски злочин анулира наша страдања епских размера у Другом светском рату.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

У таквом амбијенту је и дошло до тога да чак бивши председник Борис Тадић, у најгледанијој емисији на ХРТ "Недељом у два", изјави да и није нешто нарочито поносан што је Србин. Таквим приступом није ни било могуће сећати се на достојан начин српских жртава из потоњег рата. Тад, разуме се, није ни било државног обележавања годишњица погрома у "Олуји". Зато ће Вучић и бити мета у предстојећој предизборној кампањи у Хрватској, јер свим станарима Пантовчака управо он квари наметнути концепт о вечитој српској кривици.

Друга раван је можда и перфиднија и тиче се преимућства које Хрватска има као чланица ЕУ и што се вероватно неће либити да уцењивачки арсенал употреби против приступања Србије. Уз познате захтеве - регулисање границе на Дунаву, повратак културног блага, решавање питања несталих, Загреб као легитиман услов може, рецимо, "испоручити" и наше "непримерено" обележавање "Олује". Јер, из њихове перспективе, ова "бриљантна и оправдана војна операција" последица је "великосрпске агресије" о којој је, док су хрватски хулигани у понедељак тукли деветогодишњака у Уздољу, говорила и Грабар Китаровић.

Стефановић: Мислим да Хрватска има проблем што Вучић мисли својом главом

Стефановић: Мислим да Хрватска има проблем што Вучић мисли својом главом

Вучић стао у одбрану Срба, Хрвати пуцају од муке, па га НАПАЛИ! Покушали да поставе УЛТИМАТУМ

Вучић стао у одбрану Срба, Хрвати пуцају од муке, па га НАПАЛИ! Покушали да поставе УЛТИМАТУМ

ВУЧИЋ О НАПАДИМА НА СРБЕ У ХРВАТСКОЈ: И дан данас лове оне који навијају за Црвену звезду, а нама причају о великосрпској агресији

ВУЧИЋ О НАПАДИМА НА СРБЕ У ХРВАТСКОЈ: И дан данас лове оне који навијају за Црвену звезду, а нама причају о великосрпској агресији

Мушкарац М. Ш., који је 20. августа напао и повредио Србина Добривоја Арсића у Вишкову код Ријеке, запослен је у Управи цивилне заштите при хрватском Министарству унутрашњих послова. Из полиције је саопштено да ће 42-годишњи мушкарац бити удаљен из службе, у складу са законом. Њему је након хапшења одређен истражни затвор од 30 дана, а терети се за дело претња и телесна повреда почињена на основу националне припадности.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се Хрватска понаша као нацистичка Немачка која је протеривала Јевреје и за то оптуживала Јевреје:

- То ради и Хрватска. Континуирано, од 1941, протерују Србе на разне начине и говоре да смо сами за то криви. То је континуитет усташке политике, и тамо јавно мњење зна да ће да профитира свако ко заступа интересе против Срба. Тога ће пред изборе бити све више. Морамо да прекинемо са илузијама да је помирење са Хрватима, барем засада, могуће. Треба да инсистирамо на томе да је над Србима од 1941. до 1995. вршен геноцид и да радимо упорно на томе да међународну јавност упозоримо на неонацистичке појаве у Хрватској данас - каже Анђелковић. 

БОНУС ВИДЕО: Хтели секирама против топова: Зашто је ова битка СРПСКЕ ВОЈСКЕ посебна? (ВИДЕО)