Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучићеви УТИСЦИ из Русије: Путин је ту за Србију кад год је потребно

09.05.2018. 20:40
Пише:
Танјуг
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Владимир Путин и Александар Вучић / Извор: Реутерс

Огромна част за српску делегацију

Са председником Русије Владимиром Путином увек разговарамо искрено, отворено и о свим темама и, кад год је потребно, он је ту за Србију, рекао је за РТС председник Србије Александар Вучић сумирајући дводневну посету Русији. 

Додао је да смо поуздан и коректан партнер, те да у Србији "то не траје један дан".

Вучић је у интервјуу за јавни сервис рекао и да је важно да су Србија и Русија учврстиле пријатељство, сарадњу у свим областима друштвеног живота, те да се разговарало о свим кљуцним питањима.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Фото: Sputnik/Alexei Друзхинин

- Захвалан сам што је Владимир Владимирович Путин указао огромну част српској делегацији и Србији као држави стављајући нас као главне госте овогодишње параде поводом победе над фашизмом. То је показало, осим тога што имамо много тога заједничког у прошлости, да ћемо имати много тога заједничког у будућности - поручио је Вучић.

Напоменуо је да је са Путином "много, много времена" провео разговарајуци о Косову и Метохији.

БОНУС ВИДЕО: Погледајте како изгледа модерно српско наоружање!

- Анализирали смо сва постојећа документа Уједињених нација, анализирали смо и понашања свих актера на светској политицкој сцени, пре свега о том питању - нагласио је председник Србије.

ОНИ су дошли и питали "Где је тај председник из Србије?", а онда је Путин реаговао "Да ли је могуће?"

Такође, са Путином је разговарао о економској сарадњи, сарадњи у области енергетике, војнотехницкој сарадњи, као и о посети председника Русије Србији.

- Очекујемо га или у октобру или новембру - додао је Вучић.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Реутерс

Поновио је и да сви знају, и овде и у Европи и у свету, да је Србија на европском путу, али да кад Србија каже да неће да уводи санкције Руској Федерацији, онда ће то тако и бити, као што ће се и даље понашати у складу са својим опредељењем о војној неутралности и одлуком да не улази у НАТО или било који други војни савез. 

У интервјуу РТС-у Вучић је нагласио да је та доследност велика снага Србије, да "када нешто кажете, да се тога придржавате и то, као што видите, наилази на велико поштовање".

БЕСМРТНИ ПУК корача Београдом: Овако се обележава Дан победе над фашизмом у српској престоници (ВИДЕО)

Он је рекао и да је након посета Анкари и Москви веома задовољан оним што је тамо учињено, уз опаску да све то сада треба да преточимо у оно што радимо и што тек треба да направимо.

- То треба да додатно конкретизујемо и да се то, пре свега, види у повећању трговинске размене. Са обе земље имамо значајно увехцање трговинске размене за прва три месеца ове године и желимо да се то настави, да се појачава и оснажи јер то на крају крајева доноси бољи живот нашим грађанима - нагласио је председник.

Vladimir Putin, Aleksandar Vučić
Владимир Путин, Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

У том смислу напомиње да је на Србији да настави са значајнијим извозом пољопривредних производа, и то не само сировина и полуфабриката.

- Желимо да то не буду само сировине већ да буду производи после више процеса прераде, да наша прерађивачка индустрија додатно напредује јер нам је руско тржиште веома отворено и наклоњено. Мислим да ће све ово допринети додатној потрошњи српских производа у Руској Федерацији и наши привредници то треба да искористе - подвукао је председник.

ОВАКО СЕ СРПСКА ХИМНА ОРИЛА МОСКВОМ: Велика част за нашу земљу (ВИДЕО)

Председник каже и да се "апсолутно" може сматрати да постоји континуирани дијалог на врху две државе.

- Сваки пут кад смо имали проблем на Косову, са дивљачким упадом Албанаца на север и пребијањем Марка Ђурића, иако је Путин имао ужасну ситуацију - тек што су завршени избори, догодио се пожар у тржном центру у ком су погинула деца, у року од 24 сата се јавио и могли смо да разговарамо о свему. Увек и у сваком тренутку можемо да додемо до Путина - напомиње Вучић.

vucic putin
вуциц путин / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Како каже, труди се да председника Русије не замара превише и да га не омета у обављању његових важних дужности.

- Али, кад год је потребно, Путин је ту за Србију и ја сам му на томе веома, веома захвалан - истакао је председник.

Са председником Русије увек, напомиње, разговара искрено, отворено и о свим темама.

- За нас нема табу тема и мислим да Путин разуме мене и позицију Србије, као што се ја трудим да разумем позицију Русије. Ми смо пријатељи и у нашим односима постоји поверење и поузданост у другог саговорника - нагласио је председник Србије. 

"Кум илегалних махинација на Косову": Тачи у Берлину, Немци га НЕ ЖЕЛЕ

Одговарајуци на питање о чему је неформално разговарао са председником Русије и премијером Израела Бењамином Нетањахуом након Параде победе, председник је рекао да је Нетањаху говорио о новцу који његова земља улаже у војску.

- Ми смо земља негде сличне величине и по броју становника, и није велика разлика у територији. А они од нас улажу скоро 35 пута више новца за војску. Онда је Нетањаху рекао: ''Благо теби, па немаш потребу за тим.'' Ја сам рекао да увек имате потребу да одвратите свакога од напада на вашу земљу, али да морамо прво да ојачамо економију, да наш БДП буде већи, а онда ћемо моћи нешто више новца да трошимо - пренео је Вучић.

Указао је да и Израел чак улаже у војску три до три и по пута мање од Русије.

- А Руси, рекао бих, много мање улажу новца него Американци, који улажу чак 12 пута више, и Кинези, који улажу 4,5 пута више", напоменуо је председник.

Путин је Србији препоручио ова оружја: Карактеристике "панцира" и "смерча" (ФОТО/ВИДЕО)

Руси, каже, захваљујући цени радне снаге и изванредним научницима и изванредним инжењерима, као и улагањем у стретешки важне гране војне индустрије, успевају да постигну неку врсту баланса, а у неким областима, додаје, и одређену предност.

- Председник Путин нас је први пут возио у својој новој лимузини, то је нова руска машина, прелепо је унутра. Рекао је да је користио ''мерцедес'', али да сада нема потребе јер је боље од ''мерцедеса'', а и руска је производња - каже Вучић.