Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШОКАНТНИ ДЕТАЉИ САСЛУШАЊА Вука Јеремића! Тужилаштво изнело ДОКАЗЕ: Преписка са Патриком Хоом откривена на СУЂЕЊУ ВЕКА!

28.11.2018. 12:24
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф/Курир
Vuk Jeremić, Patrik Ho
Вук Јеремић, Патрик Хо / Извор: Фото: Profimedia/Youtube/Printscreen/香港中華能源基金委員會CEFC

Лидер Народне странке морао је до детаља да објашњава своје везе са бившим министром полиције Хонгконга

Вук Јеремић саслушаван је јуче у Њујорку неколико сати у оквиру суђења Патрику Хоу, у згради Окружног суда САД.

(УЖИВО) ПРОТЕСТ СРБА ИСПРЕД ЕУЛЕКСА: Срби не одустају! Бију нас и тероришу, немамо лекове! ЕУ ОТВОРИ ОЧИ

НАПАДНУТА ЦРКВА КОД ГЊИЛАНА! Опљачкана СВЕТИЊА и мештани, СМИШЉЕН НАПАД НА СРБЕ

Лидер Народне странке морао је до детаља да објашњава своје везе са бившим министром полиције Хонгконга, који је оптужен за корупцију и прање новца.

Мада је мраније тврдио да су он и Хо само познаници, Јеремић је признао да су били много више од тога, а из њихове преписке мејловима, које је суду доставило тужилаштво, види се да су имали бројне пословне ангажмане.

Јеремић је био први сведок, а са исказом је почео у 10 ујутру. На почетку га је судија питала за генералије – име и презиме, образовање, функције које је обављао.

На питање од чега зарађује за живот, Јеремић је одговорио:

- Од три ствари. Ја сам лидер опозиције у Србији, челник института који се зове ЦИРСД, а радим и као међународни консултант.

Vuk Jeremić
Вук Јеремић / Извор: Профимедиа

На потпитање шта то значи, Јеремић је рекао да се налази на челу партије која се снажно бори против актуелне власти.

Утисак свих у судници, а то су приметили и многобројни извештачи кинеских и хонгкошких медија, био је да је Јеремић видно нервозан. Ту нервозу, иако је покушавао, није успевао да прикрије. Непрестано је правио неке покрете рукама, трљао врат, као да би хтео да појача глас, а упркос упозорењима судије, стално се одмицао од микрофона, па нико није могао да чује шта говори. У неколико наврата је и замуцкивао.

Када је почело суђење, судија је инсистирала да до детаља објасни функцију коју је имао у УН, откад је био на челу Генералне скупштине, где је ту дужност обављао. Тражила је и да на екрану препозна зграду УН. Потом га је питала да ли у судници види Хоа, да ли га препознаје и да ли га може описати.

- Не видим добро из овог угла. Али ту је, то је човек у љубичастој мајици - рекао је Јеремић, а онда и на фотографији коју му је дала судија препознао оптуженог.

Generalna skupština UN
Генерална скупштина УН / Извор: Профимедиа

На питање када је упознао Хоа, лидер НС је одговорио да је то било у новембру 2012. године, када је од њега добио позивницу да као председник Генералне скупштине УН дође на церемонију у Линколн центру. Онда је објашњавао на ком су језику причали (енглеском), а судија га је додатно питала да ли је тачно разумео целу садржину разговора.

- Причали смо највише о томе како да помогнемо различитим културама и цивилизацијама да се разумеју јер је то и била тема скупа који се тада одржавао у Линколн центру. Хо ми је рекао да ради за кинеску компанију ЦЕФЦ, да је у финансијском сектору и да највише ради на одрживом развоју. Рекао ми је и да је на челу невладине организације коју је компанија ЦЕФЦ формирала - навео је Јеремић.

Потом је лидер НС наставио да набраја сусрете с Хоом. Морао је да призна да су се видели још два пута, док је још био на челу Генералне скупштине УН, а испоставило се и да је на велики бизнис-форум, познат као кинески Давос, који се одржавао на острву Ханан, путовао преко Хонгконга управо да би се срео са Патриком Хоом.

Мада је упорно покушавао тај трећи сусрет да представи као малтене случајан и непланиран, Јеремић је признао да је управо тада лично упознао свог пријатеља с Харварда који је био на челу највеће мексичке енергетске компаније "Пемекс" са Хоом. И гле чуда, Хоу се, између осталог, суди и због покушаја да муља с мексичком компанијом и помоћу мита омогући својој фирми повластице.

Затим је уследио најшокантнији детаљ првог дела саслушања (Јеремић је у првом делу давао исказ два сата и 15 минута, а онда је одређена пауза, па се саслушање наставило). Тужилаштво је као адут из рукава извукло многобројне мејлове које су размењивали Јеремић и Хо. Јеремић је био убедљиво најнервознији у тренуцима када је читана преписка од 26. септембра 2014. године. Када је објашњавао о чему се ради, грцао је, прекидао реченице и поново их почињао испочетка, знојио се…

У питању је договор о томе како да ЦЕФЦ дође до руских деривата, а у преписци му Хо отворено нуди да део новца преусмере у своје џепове. Како је рекао, план је био да се у тој трансакцији заобиђе ЦЕФЦ и да се профит преусмери на оне који уговарају посао, што значи на њега и Јеремића, у сразмери пола-пола. Такође, у једном тренутку судија га је натерала да призна да су актери разговора управо он и Хо с обзиром на то да су се у преписци ословљавали са Ј и Х.

Подсетимо, Патрик Хо је ухапшен у новембру 2017, а терети се да је понудио два милиона долара у кешу председнику Чада Идрису Дебију у замену за добијање привилегованих права на експлоатацију нафтних бушотина у тој земљи, као и да је, у замену за дозволе у енергетском сектору, уплатио 500.000 долара на рачун који контролише Сем Кутеса, такође бивши председник ГС УН, и обећао му да ће профит остварен из заједничког посла у области енергетике у Уганди бити дељен са предузећима која контролишу чланови његове породице. Са Хоом је у Њујорку ухапшен и Шеик Тидијан Гадио, бивши министар спољних послова Сенегала. Гадио, који се теретио да је помогао у склапању ових послова и за то узео провизију од 400.000 долара, у међувремену је постао сведок тужилаштва против Хоа. је за подмићивање бројних званичника УН и других високих функционера.

Према писању светских медија, шема мита покренута је октобра 2014, када су се Гадио и Хо састали у УН, а Кутеса (2014-2015) тада је био председник Генералне скупштине УН. Поменутих 500.000 долара на рачуне које контролише Сем Кутеса, преноси Војс оф Америка, Хо је наводно уплатио недуго пошто је Кутеса напустио једногодишњи мандат у УН.

Због примања новца и поклона од Хоа, под истрагом америчког тужилаштва био је још један бивши председник Генералне скупштине УН - Џон Еш (мандат 2013-2014).

Према писању Гардијана, Хо је дао 50.000 долара и бесплатан пут у Хонгконг Ешу у замену за сарадњу с њим, и то, као и у случају Кутесе, недуго пошто је овај окончао свој мандат у УН.

Према наводима Курира, амерички новинар Метју Расел Ли са портала InnerCityPress.com који прати рад УН, потврдио је, у изјави за овај медиј, да тужилаштво има доказе за подмићивање високих званичника УН и да се међу њима може наћи и јоше неколико лица.

- Тужилаштво се јуче позвало на доказе о томе да је Хо планирао да подмити, поред Кутесе, и друге званичнике или званичника УН – рекао је Ли.

Исти лист наводи да је и Вук Јеремић примао донације од Хоа и то 1,7 милиона долара на рачун. ЦИРСД је добио милион долара, а „Вук Јеремић ПР агенција за консалтинг“ 764.794 долара.

Тужилац је изјавио да је Хо обезбедио приступ високим званичницима УН захваљујући својој улози у невладиној организацији који је основао ЦЕФЦ.

- Захваљујући вођењу НВО могао је да се представља као хуманитарац. Нудио је милионе долара у миту и то је радио како би добијао уносне послове – каже тужуилац Пол Хејден.