Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Познати нови детаљи у случају "ПРИСЛУШКИВАЊА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ": МУП саопштио који су даљи кораци

26.01.2021. 14:07
Пише:
Србија Данас
aleksandar-vucic
александар-вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар унутрашњих послова Александар Вулин демантује да се ради о "афери"

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да су разлози за прислушкивање председника Србије Александра Вучића били политички, да се он није чуо са криминалцима, али да је на тужилаштву да испита све чињенице.

УСПЕЋЕМО И ПОБЕДИЋЕМО ЗАЈЕДНО, ЖИВЕЛА СРБИЈА! Вучић јутрос својом снажном поруком одушевио грађане Србије (ВИДЕО)

УСПЕЋЕМО И ПОБЕДИЋЕМО ЗАЈЕДНО, ЖИВЕЛА СРБИЈА! Вучић јутрос својом снажном поруком одушевио грађане Србије (ВИДЕО)

НА ПОМОЛУ НОВИ ПОЛИТИЧКИ САВЕЗ: ПОКС и ДСС потписују споразум о сарадњи, могућ заједнички кандидат за градоначелника

НА ПОМОЛУ НОВИ ПОЛИТИЧКИ САВЕЗ: ПОКС и ДСС потписују споразум о сарадњи, могућ заједнички кандидат за градоначелника

БРНАБИЋ: Исправићемо одлуку о накнадама за породиље, не смеју да буду колатерална штета

БРНАБИЋ: Исправићемо одлуку о накнадама за породиље, не смеју да буду колатерална штета

Он је у Скупштини Србије рекао да се "афера прислушкивање" погрешно у јавности назива афером и да је МУП по налогу тужилаштва за организовани криминал спровео истрагу и "чињенице о прислушкивању учиинио несумњивим".

Вулин је нагласио да је сада све на тужилаштву и да има поверења у тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића, који води случај, да ће на најбољи начин тумачити чињенице.

Министар је у Скупштини Србије пет пута поновио да се "ово никад не сме поновити", не само кад је реч о Александру Вучићу и његовој породици, већ о било ком грађанину Србије.

aleksandar-vulin
александар-вулин / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вулин је рекао да ће истрага показати који су били мотиви прислушкивања, а да он може да каже да се „Александар Вучић бави политиком, није бизнисмен и не комуницира са неким људима са којима не би требало“ и оценио да он може бити слушан само из политичких разлога.

- Не могу да замислим мотив који није злонамеран према Александру Вучићу и према Србији. МУП је урадио оно што треба, предао све чињенице тужилаштву и очекујемо став тужилаштва - рекао је Вулин.

У скупштинској расправи о Споразуму Србије и Русије о сарадњи у борби против тероризма, Вулин је поновио да се залаже за укидање анонимности на интернету.

- Ако си толико ђубре и скот да за трогодишње Вучићево дете кажеш да је пашче, онда скоте то и потпиши, да види твоја мајка и твоје дете - рекао је Вулин.

Он је додао да полиција увек може да пронађе оне који пишу такве ствари, али да је једноставније решење укинути анонимност на друштвеним мрежама.

Вулин је истакао да је анонимност на друштвеним мрежама довела до тога да исплива оно најгоре у човеку.

- Мало породица као што је Вучићева зна шта је мржња и то примитивна одвратна мржња, а тај Вукан, тај паметни дечкић ће научити да чита или ће му неко прочитати то што пише, и то не сме да прође некажњено - изјавио је Вулин.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Профимедиа

Споразум са Русијом о размени информација допринеће борби против тероризма

Вулин је изјавио да је тероризам глобални феномен са којим се можемо борити само тако што ћемо „Србију ставити на мапу света и бити део глобалне борбе против овог зла, за чију успешност је значајна сарадња и размена информација - саопштено је из МУП.

Представљајући пред посланицима Народне скупштине Споразум између Владе Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у борби против тероризма, министар Вулин је рекао да "Руска Федерација има богато искуство за поштовање када је у питању борба против тероризма, као и да наше службе за тим знањем и искуством не заостају".

Вулин је додао да Споразум треба да пружи основу даљег јачања и унапређења сарадње у области борбе против тероризма, на свеобухватан начин, "кроз размену информација о терористичким групама, њиховим вођама и члановима, о њиховим финансијским средствима и начинима њиховог финансирања, као и размену информација о врстама оружја, муниције и експлозивних средстава које користе терористичке групе".

Према његовим речима, по овом Споразуму "информације се могу размењивати по јасно предвиђеној процедури".

Вулин је навео да већ постоји "већи број споразума између српског и руског министарства унутрашњих послова у областима борбе против организованог криминала, ирегуларних миграција, реадмисије, као и у области ванредних ситуација".

Како је навео, "посредством Интерпола српска полиција са руском размени на годишњем нивоу око 400 информација, а сарадња се одвија и кроз обуке које доприносе подизању степена професионалне обучености" припадника српског МУП.