Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић најавио мере за подстицај рађања: Мајкама са четворо деце 30 хиљада динара месечно на десет година

17.03.2018. 12:37
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Влада Србије је усвојила мере за подстицај рађања

Ми немамо деце. То је за нашу земљу кључни проблем, каже председник Србије Александар Вучић, који је најавио да ће Србија у наредном периоду почети да примењује разне мере за подстицај рађања. Казао је и да ако проблем наталитета не "обрадимо одмах, изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности".

Како је рекао, Влада Србије је усвојила мере за подстицај рађања, а он основао Савет који ће се бавити овом проблематиком.

 За прво дете мајке ће добијати једнократно 100.000 динара. За друго дете 10.000 месечно, и то 24 месеца. Мајка која роди треће дете имаће 12.000 месечно у току десет година, а за четврто дете за тај период помоћ ће износити укупно 18.000 евра. Држава ће обезбедити да сваког месеца мајке на рачун добију тај новац - рекао је Вучић.

Како је истакао, ове мере ће почети да се примењују од 1. јула, а све ће важити од 1. јануара следеће године.

Slavica Đukić Dejanović, Alkesandar Vučić, Nikola Selaković
Славица Ђукић Дејановић, Алкесандар Вучић, Никола Селаковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вучић је навео да Србија тренутно има 6.995.808 становника али да ће, ако се наставе негативни демографски трендови, до 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиона становника. Казао је и да као председниик има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, и да "ми немамо децу и немамо будућност".

- Сваког дана "губимо" 107 људи, становништо губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај. Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо завршили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал - рекао је Вучић, и поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ...

Мере које је држава предвидела, каже, у првом тренутку ће "коштати" 12 милиона евра, али да држава жели да рађање буде стимулисано, и да се нада ће оне бити још веће. То раде, каже, све развијене земље раде, а тиме мора да се бави и Србија. Наводи и да од броја рођене деце зависи и пензиони систем, и да то грађани морају да знају.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Великих проблема са прираштајем нема у Новом Саду, и то највише због људи који су избегли из Српске Крајине, нити у Сјеници, Прешеву и Тутину - истиче он.

Казао је да ће плате и пензије поново бити повећане ове године, да људи данас живе боље али да ћемо, ако се демографске ствари не поправе, "изгубити земљу".

- Влада Србије је донела озбиљне мере како би решавала ове проблеме. Оне се пре свега односе на помоћ мајкама - казао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Рекао је да је планирање породице и родитељства лична одлука свакога, али да он као шеф државе мора да говори о ономе што нас чека у будућности, и "какве нас последице очекују" ако се ствари не промене.

- Сви морамо да помогнемо женама, али бригу о мајци не може да води само држава, већ читаво друштво, привреда... Трудноћа не сме да буде хендикеп нити разлог за отпуштање са посла - истакао је Вучић.

Казао је и да држава проблемом наталитета мора да се позабави "50 година унапред", и да мора да живи "животе наше деце и унучића, да размишљамо остављамо ли им земљу, отаџбину или не". Такође, упозорио је да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем. Изнео је и податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године скоро 100.00 мање, при чему данас имамо већи бој становника.

porodilište
породилиште / Извор: Профимедиа

- Мислим да је све јасно кад то кажем - назначио је.

Говорећи о јужној српској покрајини, он је навео да више од пет година Србија покушава на сваки начин да дође до мира и решења косовско-метохијског "чвора".

Он је данас, на годишњицу мартовског погрома на Косову, рекао да је у Бриселском споразуму шест тачака посвећено Заједници српских општина (ЗСО), што је скоро половина онога што овај споразум предвиђа.

- Свих шест од 15 укупно тачака остале су "мртво слово на папиру". Пет година неко не жели да ово буде проведено у дело. Нисмо ми веровали да ће Албанци учинити било шта у српску корист. ЕУ да је желела да ЗСО буде формирана, да је то желела међународна заједница, њихов услов за визну либерализацију била би ЗСО, а не демаркација са Црном Гором - каже Вучић.

Каже да дијалог о КиМ траје месецима, а да у Србији апатија траје више од 27 година када је реч о јужној српској покрајини. Вучић је навео. Како је рекао урађен је упоредни приказ и анализе неких централних делова Србије и КиМ, истакавши да је по броју становника "једно Подујево као наша Топлица".

Навео је и пример Смедерева и Урошевца, где се такође види разлика у броју становника у овим местима, као и у броју рођених и умрлих.

trudna
трудна / Извор: Профимедиа

- Ухватили смо се решавања овог проблема када нам економија иде на боље, али има оних људи који говоре да није време за то - каже Вучић.

Говорећи о демографским стварима, Вучић каже да ће Србија до 2040. имати између 3,5 и 4,5 милиона грађана. Каже, свакако ћемо бити мали.

- Ако будемо у то време имали нешто више од милион пензионера, ми смо завршили у сваком смислу. Последњиј 27 година имамо негативан природни прираштај - наводи председник Србије.

ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА: Лаборанткиња оболела од морбила

НЕ ЗАБОРАВИМО НИКАД! Данас је 14 година од ПОГРОМА на Косову и Метохији: Албанци протерали 4.000 Срба и спалили више од 30 светиња

Каже, и да ће Србија што се тиче миграционог салда имати до 2030. године "нулти салдо", односно исти број оних који одлазе из Србије и који у њој остају.

- Због свега овога, настављамо разговоре са Албанцима, иако им ништа не верујемо - рекао је Вучић.

Казао је и да позива Србе да не учествују у војсци Косова, и оне на северу и оне на југу. Говорећи о наставку Бриселског договора, рекао је да ће отићи на сваки разговор, и да жели да штити државу и "нашу будућност".