Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗАПАД ДУГО СПРОВОДИ ПОДРИВАЧКЕ АКТИВНОСТИ ПРОТИВ СРБИЈЕ" Захарова стала у ОДБРАНУ наше земље: "Култ укидања Русије"

25.01.2024. 12:19
Пише:
Танјуг
Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

Руска званичница похвалила је српску сарадњу са том земљом

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Запад дуго и доследно спроводи своје "подривачке" активности против Србије у циљу да јој одузме суверенитет и право да по сопственом нахођењу одређује "вектор развоја".

"ДА ИМАМО МОМКЕ КОЈИ ЗНАЈУ ДА БРАНЕ ДРЖАВУ" Вучевић најаво ВАЖАН догађај са председником: "Инсистираћемо на враћању војног рока" (ВИДЕО)Foto: Youtube/Printscreen/Novo jutro

"ДА ИМАМО МОМКЕ КОЈИ ЗНАЈУ ДА БРАНЕ ДРЖАВУ" Вучевић најаво ВАЖАН догађај са председником: "Инсистираћемо на враћању војног рока" (ВИДЕО)

НОВИ ПРИТИСЦИ СА ЗАПАДА! Британски званичник позива Србију да уведе санкције РусијиFoto: Profimedia

НОВИ ПРИТИСЦИ СА ЗАПАДА! Британски званичник позива Србију да уведе санкције Русији

"НАСТАВИЋУ ДА ШТИТИМ СРБЕ НА КОСОВУ" Вучић упутио снажну поруку нацији (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

"НАСТАВИЋУ ДА ШТИТИМ СРБЕ НА КОСОВУ" Вучић упутио снажну поруку нацији (ВИДЕО)

Она је у интервјуу за лист "Политика" рекла да Запад тера Београд да се придружи следбеницима култа "укидања" Русије и да одустане од својих темељних националних интереса", као и да је посебно озбиљан "косовски проблем".

- Током година политичког процеса уз учешће Београда и Приштине и посредовање ЕУ, Вашингтон и Брисел су косовски фактор претворили у инструмент притиска на Србију, дајући косовским Албанцима карт бланш да подстичу националну нетрпељивост према локалном српском становништву - рекла је она.

Додаје да пљачкање православних светиња, оружани напади косовских "безбедњака" на цивиле и њихову имовину европске престонице, укључујући Берлин, гаје склоност да то не примећују.

- У међувремену, резултати псеудопосредничких напора ЕУ говоре о апсолутној немоћи западних земаља, које нису у стању да суштински реше проблем. Уместо циљаног рада с Куртијем на испуњењу раније договорених обавеза, државе ЕУ су покренуле нову иницијативу, тзв. француско-немачки план, који Србију, у ствари, тера на очито неприхватљив исход и грубо противречи темељном документу за решавање косовског питања, Резолуцији 1244 Савета безбедности УН - истакла је Захарова.

Додаје да је Балкан сложен регион и да се на Балкану још увек осећа драматично наслеђе југословенског сукоба деведесетих као и да су голим оком видљиве вишесмерне тежње разних међународних актера.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

- Тзв. западни свет полаже ексклузивна права на сарадњу с балканским престоницама, води агресивну политику истискивања трећих земаља из региона и гради дијалог у оквиру парадигме 's нама или против нас'  - рекла је она.

Према њеној оцени, у замену за перспективу уласка у ЕУ, Балкану се намећу туђи политички и друштвени наративи. 

- Јасан пример су покушаји да се уведе забрана сарадње с Русијом, што је данас апсолутан и безуслован захтев за оне који не желе да покваре односе са Западом. Нажалост, поједине балканске земље нису имале политичку вољу да се одупру овом ултиматуму - рекла је Захарова.

Истакла је да је Србија пример одговорне државе која штити своје националне интересе и не одустаје од партнерства с Русијом, као и да је суочена с покушајима да се пољуља и поткопа њена унутрашња стабилност.    

- Данас се ваша земља супротставља хибридном утицају споља и суочена је с покушајима да се пољуља и поткопа њена унутрашња стабилност. Протести на улицама Београда пример су грубог мешања спољних фактора у послове једне суверене државе - рекла је она.

Она је оценила и да је Балкански регион дао Немачкој разлоге да започне два светска рата, а да сада та земља инсистира да Србија призна "независност" тзв. Косова, тиме што пружа значајну подршку премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију, можда чак и већу него САД. 

- Уопште, Немци су у 20. веку доста урадили на овим просторима, умешавши се и у распад Југославије и у распиривање тамошњег крвавог сукоба - рекла је Захарова.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Према њеним речима, говорити данас о циљевима Немачке на Балкану – као и, узгред, било где другде – било би велико претеривање.

- Само они који имају суверенитет и своју спољну политику могу имати своје спољнополитичке циљеве. Модерна Немачка нема ни једно ни друго - рекла је она.

У контексту расподеле улога међу америчким сателитима у Европи, према речима Захарове, Немци с њиховим богатим искуством у изазивању војних сукоба на Балкану, с гледишта Вашингтона, доста добро раде свој посао "западног ментора" региона. 

- Није случајно што су тако упорно, па чак и агресивно, презревши све процедуре и договоре, гурали Кристијана Шмита на место високог представника у Босни и Херцеговини, који није био на одговарајући начин одобрен за те функције и, сходно томе, нема никакав легитимитет - истакла је она.

Подсетила је да је оно што се дешава у БиХ у протекле две и по године чисто оживљавање колонијалне политике западних земаља.

- Њиховим залагањем БиХ је заправо претворена у протекторат, њен суверенитет је ограничен оквирима које диктирају спољни играчи. Међу њима, наравно, важну улогу игра Берлин, који је очигледно заинтересован да покуша да диригује на Балкану, где нису баш сви уверени да нема алтернативе 'svetloj евроатлантској будућности' - навела је она.