Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАПАДНИ БАЛКАН ПОНОВО У ФОКУСУ СВЕТСКИХ СИЛА: Плаши ли се ЕУ руског утицаја на Балкану?

10.03.2017. 19:32
Пише:
Србија Данас/ Бета
Zapadni Balkan
Западни Балкан / Извор: СД/илустрација

Геополитика се поново доселила на Западни Балкан...

Државе Западног Балкана поново су у фокусу великих светских сила. Након што се због сопствених проблема повукла из региона, ЕУ најављује повратак и обећава помоћ, уз објашњење да земље у овом делу Европе клизе у хаос, а Русија озбиљно шири свој утицај.

Хитан састанак у врху ЕУ: Лидери 28 европских земаља сутра причају о Западном Балкану

Амерички часопис тражи правду за Србију! Оваква анализа је преседан у ИСТОРИЈИ

- Геополитика се поново доселила на Западни Балкан - оценио је Дејвид Мекалистер, известилац Европског парламента за Србију.

Страх од "моћних страних сила" и нове нестабилности у региону натерале су и лидере земаља ЕУ да на последњем састанку после дужег времена у дневни ред убаце и Западни Балкан. Брисел је коначно схватио да је ситуација веома озбиљна.

nato, brisel
нато, брисел / Извор: Профимедиа

Лидери ЕУ званично су поручили да су државама у овом региону врата отворена, а истовремено су понудили помоћ како би се пребродиле опасне затегнутости "бремените сукобима" - све то у страху да могућа нестабилност угрози и саму Европу и омогући још већи уплив "моћних страних сила", а највише Русије.

- Свима је јасно да унутрашње и спољне снаге настоје да уздрмају подручје Западног Балкана. Ми нисмо наивни и зато су лидери ЕУ поново истакли неопозиву подршку земљама Западног Балкана и њиховој европској перспективи - навео је Доналд Туск, председник Европског савета, по завршетку двочасовног заседања шефова влада и држава ЕУ.

zgrada Evropske komisije
зграда Европске комисије / Извор: Профимедиа

Британска премијерка Тереза Меј је саопштила да Велика Британија жели да 2018. у Лондону организује нови сусрет на врху са Западним Балканом имајући у виду "могући пораст нестабилности и опасност по колективну безбедност".

Меј је посебно нагласила да је ту погубан руски утицај на регион, тако да је у суштини, како су пренели неки упућени британски извори, главна брига да се спречи ширење уплива Русије у региону.

- Морала би се преиспитати политика проширивања - изјавила је она, а то би значило да нове земље и не морају бити примљене у пуно чланство.

МЕРКЕЛ БЕСНА НА ЕРДОГАНА: Нећемо толерисати коментаре о нацизму!

Европски дипломатски званичници кажу да се може очекивати тешња економска сарадња ЕУ и држава региона и да такву сарадњу морају осетно појачати међусобно и саме земље Западног Балкана, али да о "неким новим парама или пречицама за чланство нема говора". Неће, дакле, бити усвојена нека нова политика и кораци за Западни Балкан, али ће, речено је, европски лидери и званичници чешће путовати у тај регион да би подстакли европске реформе.

Mej i Merkel
Меј и Меркел / Извор: Профимедиа

- То је важно за земље на Балкану, да би се видело да нису напуштене, већ да је њихов једини пут укључивање у ЕУ - истакао је један високи званичник Уније.

Већина у ЕУ ипак сматра да је Западни Балкан унеколико био гурнут у страну због унутрашњих и спољних криза које су сколиле Унију, па је, изузев Србије и Црне Горе које преговарају о чланству, дошло и до назадовања у политичким и економским реформама и уврежењу демократије у осталим земљама подручја.

- Тако је и процес проширивања дошао на "танку грану", а убедљивост ЕУ као партнера је осетно изгубила на снази - рекли су званичници у Савету министара ЕУ.

СРАМОТАН ЗАХТЕВ КОСОВСКИХ АЛБАНАЦА: Србија да издвоји МИЛИЈАРДЕ ЕВРА за шиптарске пензије?!

То је подстакло на хитне кораке да се ситуације преокрене и шефови држава или влада ЕУ су размотрили како би опипљиво зауставили ширење спорова и претње сукоба унутар и између неких земаља на Западном Балкану, али о неким конкретним новим полугама подршке још није било речи.

"Без ЕУ, регион клизи у сукобе"

Да ли је за регион, а самим тим и за саму Србију добро да ЕУ појача присуство у овом делу Европе?

- Каскање у процесу евроинтеграција враћа нас у прошлост. Евидентно је да се, изостајањем напретка ка ЕУ и снажне подршке Брисела, регион Западног Балкана враћа старим наративима и доприноси нестабилности - наводи за "Блиц" Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику.

Она каже да се то највише осећа у Македонији, чији је европски пут у блокади већ 10 година.

Makedonija
Македонија / Извор: Профимедиа

- Она губи демократски капацитет и клизи ка одређеној врсти хаоса. Србија је у региону политички најстабилнија, али тешко је да се то одржи када у суседству имате тензије и повратак у прошлост. ЕУ све то схвата, али је питање колико ће имати снаге да реагује - сматра Јоксимовићева.

Она наводи да би земље у региону морале да направе изузетан раст да би испуниле економске критеријуме за ЕУ и сматра да би Брисел морао да ради на подстицању економије на Западном Балкану. У политичком смислу, проширење би требало да буде високо у агенди Брисела.

Могерини упозорила: Балкан може да постане шаховска табла за ИГРЕ ВЕЛИКИХ СИЛА!

- Тешко је очекивати да ће ЕУ пронаћи снагу за брзи процес проширења који би био најделотворнији, али сам консолидација ЕУ била би од великог значаја за овај регион. Европске интеграције су кључне за напредак и стабилизацију у овом делу Европе - закључује Јоксимовићева.