Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

''ЗБОГ ПОЛИТИКЕ ЕУ ПРОЦЕС ПРОШИРЕЊА ТРПЕО'' Министар за Евроинтеграције: Требало би да сада буде ревитализован

28.01.2021. 17:44
Пише:
Танјуг
jadranka-joksimovic
јадранка-јоксимовиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је Србија 2020. године била у истим или сличним проблемима као и већина земаља чланица ЕУ због вируса корона

Јоксимовић је, обраћајући се на онлајн састанку парламентарних одбора ЕУ и Србије, указала на то да је процес проширења трпео ударе скрајнуте политике проширења и приметила да је било и неких унутрашњих кашњења у земљама Западног Балкана, од којих су нека оправдана, док друга нису.

СРБИЈА НАСТАВЈА ПРИСТУПНЕ ПРЕГОВОРЕ СА ЕУ: Министар за ЕУ интеграције саопштила нову методологију!

СРБИЈА НАСТАВЈА ПРИСТУПНЕ ПРЕГОВОРЕ СА ЕУ: Министар за ЕУ интеграције саопштила нову методологију!

''SRBIJA СЕ НЕ ПРИЛАГОЂАВА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ'' Министар за европске интеграције Србије одсечно о ЕУ!

''SRBIJA СЕ НЕ ПРИЛАГОЂАВА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ'' Министар за европске интеграције Србије одсечно о ЕУ!

Вучић: Споменик Стефану Немањи споран зато што неки не желе да Београд буде српски град (ФОТО)

Вучић: Споменик Стефану Немањи споран зато што неки не желе да Београд буде српски град (ФОТО)

- Сматрам да ће политика проширења и у овој години и од ове године према целом Западном Балкану, а имајући интересе нас као земље која је дубоко у приступном процесу, ревитализована и да ће процес проширења коначно бити схваћен онако како би и требало, а то је као заједничка политика која значајно може да помогне обновљену ревитализацију ЕУ и европског простора и европске економије и одрживог развоја - казала је Јоксимовић.

Подсетила је да је Србија прихватила нову методологију по којој ће преговарати са ЕУ и навела у том смислу да се прелази на кластере, односно да нема више приче о појединацним поглављима, већ се иде на заједничких шест водећих политика ЕУ које треба да доведу до партнерства за одрживост и отпорност.

Сигурна је да ће у томе највећи број чланица препознати Србију као важан елемент и као земљу која својим могућностима и капацитетима и резултатима може да допринесе посебно, како каже, имајући у виду то како је постављена нова методологија.

Јоксимовић каже и да нова методологија није до краја још увек званично разрађена и није до краја представљена у смислу мапе пута за примену и додаје да је и она лично, као и чланови Министарства које предводи у консултацијама и са комесаром Вархеијом и да заједнички покушавају да нађу најбоље моделе који ће довести до могућности убрзања преговора.

- То је и био основни мотив и циљ увођења нових метода и елемената нове методологије коју је Србија недвосмислено прихватила - казала је Јоксимовић.

Додаје да је Србија кренула активно, још пре неколико месеци, у значајну двострану мисију, с једне стране да разговора са свим партнерима из ЕУ и истовремено уводила једну реструктурирану шему Министарства за европске интеграције и свих преговарачких структура уподобљену у кластерском приступу.

Посебан акценат је, како каже, стављен на нови приступ према координисању оних националних реформи које имају за циљ да се сусретну и да иду у правцу остваривања циљева зелене агенде, дигитализације, одрживог зеленог договора и одрживог развоја, као и свих осталих кластера.

Јоксимовић наглашава да кластер 1 постаје и остаје у случају Србије кључан за мерење напретка јер смо, примећује, под стриктним правилима преговарали и раније.

Међутом, истиче да економско - инвестициони план за Западни Балкан не може да буде у потпуности спроведен уколико се четири кључна кластера за тај план и одрживу трансформацију и конвергенцију привреда Западног Балкана са привредама и економијама ЕУ не буду посматрали као основно средство и инструмент за његову реализацију.

У питању су, додаје, кластер 2 - унутрашње тржиште, кластер 3 - конкурентност и укључујући раст, кластер 4 - зелени договор, дигитализација и инфраструктурно повезивање и кластер 5 који се односи на ресурсе, кохезију и пољопривредну политику.

Кластер 1 чине политички критеријуми, а кластер шест су спољни односи, додаје Јоксимовић.

- Апсолутно смо припремљени за почетак примене нове методологије, очекујемо у најскорије време одржавање једне политичке међувладине конференције како је и предвиђено документом о унапређеној методологији преговора из 5., фебруара и каснијој уобличеној мапи у 2020. години на којој би требало да се усагласимо и разумемо у погледу примене нове методологије како би смо убрзали приступни процес - наглашава министар.

Јоксимовић наводи да су реформе које су спроведене у Србији видљиве и наводи да је нова Влада започела активно процес реформи посебно везаних за неке недостајуће елементе у погледу активности у области владавине права.

Сматра да су све те активности јасан знак активног приступа и нове Владе и Србије и примећује да неке ствари јесу биле у кашњењу, али да је 2020. година донела многа кашњења и чланицама ЕУ и Унији.

- Некада се престрого оцењују кандидати, некада су аршини престроги у односу на изазове које сви заједно делимо, али ниједног тренутка не постоји дилема око тога да ли Србија наставља активно са процесом европских интеграција - каже Јоксимовић и додаје да ће Србија ове године показати да је била озбиљна око реформе у области владавине права.

Што се тиче реформе правосуђа, Нова влада је по процедурама које су обавезујуће морала поново да пошаље читав сет уставних амандмана на дебату и одлучивање у парламент, док ће све друге реформе из области економског пакета, које Србија већ годинама спроводи, бити усвојене до краја месеца.

Исти случај је и са бројним другим активностима које су дефинисане кроз шест кластера.

- Имамо спреман план, сва министарства су укључена, нова методологија значи и већу политичку ангажованост и посвећеност свих у влади, свих министарстава, институција, укључујући Народну скупштину и друге делове државног система. То је процес за све, у којем свако има свој удео, обавезе и одговорности, али и сви имају свој део бенефита. Мислим да смо озбиљни око тога и да ће то ова година показати - наводи министар.

С друге стране, каже Јоксимовић, Србија очекује и да ЕУ и ЕК покажу озбиљност у погледу кредибилнијег и веродостојнијег процеса проширења уз унапређену разраду и примену нове методологије.

Када је реч о међустраначком дијалогу, Јоксимовић каже да је парламент место за тај тип дијалога, а да је владајућа странка показала спремнсот и укљученост у тај процес.

Јоксимовић је навела и да је Србија за инвестициони план и ИПА програме 31. јула и у августу послала 12 великих инфраструктурних пројеката из области зеленог договора, транспорта, социјалне инклузије, дигитализације и енергетског сектора и додаје да су наишли на јако добре оцене од стране Европске комисије.

"Србија не само да не каска, већ напротив у неким сегментима показујемо висок ниво проактивности и верујем да ће се то манифестовати ове године кроз убрзање приступног процеса", истиче Јоксимовић.

Када је реч о пандемији вируса корона, Јоксимовић подсећа да је Србија била међу првим земљама која је учествовала чак и финансијски у процесу развоја вакцине, као и да је два пута за то донирала финансијска средства - први пут два милиона евра, други пут 100.000 евра.

- Сматрали смо да ће кроз Covax механизам и потребе Србије и грађана региона бити додатно уважене. Нажалост, због познатих проблема са добављачима и проблемима у земљама ЕУ, Србија још увек није успела да набави вакцине преко тог механизма - наводи.

Јоксимовић каже да је одвојено 70 милиона евра помоћи, али да та средства још увек нису алоцирана, а све и да су алоцирана тим новцем не бисмо могли да купимо вакцине.

- Ми смо као одговорна Влада и председник Александар Вучић настојали да набавимо вакцине - казала је Јоксимовић и са поносом истакла да је Србија данас друга земља у Европи по броју вакцинисаних пропорционално гледано у односу на 100.000 људи.

- Волели бисмо и надамо се да ће унапређени механизам набавки вакцина и заједничких набавки кроз неки механизам бити доступан и региону Западног Балкана - каже Јоксимовић и примећује да нажалост неке земље као што су БиХ и Црна Гора још увек нису ушле у тај процес.

Сматрам да је велика одговорност ЕУ и ЕК да помогну и нашим суседима и додаје да ће Србија помоћи колико год може.

- Ми смо један контигент вакцина већ одвојили и за Северну Македонију и и тиме показујемо и да смо организовани и отпорни и да заиста на прави начин бринемо не само о свом становништву, већ и о становниоштву и здрављу грађана ЕУ - каже министар.