Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУТИНОВ ЧОВЕК У БЕОГРАДУ: Врло лако може доћи до прекрајања политичке карте Европе

26.12.2016. 16:03
Пише:
Србија Данас
Sergej Železnjak
Сергеј Железњак / Извор: Србија Данас

Служен је и помен трагично настрадалима у јучерашњој авионској несрећи

Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије за међународну сарадњу Сергеј Железњак посетио је данас Храм Светог Саве у Београду, где је поручио да Русија подржава Србију у њеној неутралности и одбрани суверенитета.

Железњак, који ће данас посетити Српску напредну странку и разговарати са њеним руководством, обишао је Храм на Врачару са потпредседником СНС-а Марком Ђурићем, где га је епископ топлички викар Његове Светости господин Арсеније упознао са историјатом храма.

Такође, служен је и помен трагично настрадалима у јучерашњој авионској несрећи, а Ђурић је Железњаку изразио саучешће. Железњак је казао да је посебно значајно што је Србија изразила саучешће поводом јучерашње велике трагедије.  

НА ЧЕЛУ СА ВУЧИЋЕМ: Влада Републике Србије формирала савет за популациону политику

- Иначе, Русија подржава Србију у свему, у њеној неутралности и одбрани њеног суверенитета", рекао је Железњак. Ђурић је изразио саучешће, истичући да су у трагедији страдали сјајни утметници и људи који су и нашој земљи много помогли, а који су и сада ишли да помогну народу Сирије у једном од њихових најтежих момената. Он је истакао да српски и руски народ вежу љубав и братство кроз многе векове, те додао да се чини да живимо у времену у којем нам је то потребније него икада.

Sergej Železnjak
Сергеј Железњак / Извор: Србија Данас

- Са представницима Јединствене Русије данас разговарамо и о јачању наших политичких, економских и одбрамбених односа, како би они у будућности биљи још бољи, јачи и чвршћи, у интересу свих грађана наше земље", рекао је Ђурић.

Железњак је на питање новинара одговорио да Москва неће тражити од Београда да се определи између Русије и Европске уније.

Како је рекао, Русија разуме да се Србија налази пред ЕУ, те да би било нормално да се ти односи даље развијају, али је истакао да ЕУ треба да поштује националне интересе Србије.

ЂУРИЋ: Вучић намерава да за божићне празнике посети српски народ на Косову и Метохији

"У ЕУ долази до догађаја који могу битно да промене политичку карту Европе, све су јаче политичке силе које подржавају националне интересе европских држава. Европске интеграције не могу бити против интереса народа", рекао је Железњак.

"Москва не тражи такве одлуке ни од кога, не само од Србије. Сматрамо да треба развијати сарадњу са свима, и желимо да се та сарадња развија на основу узајамне користи, јер је то основа дугорочне сарадње", рекао је Железњак одговарајући на питање да ли ће Москва тражити од Београда да се определи за исток или запад.

Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Србија Данас

"Ако се сарадња развија на узајамно корисним односима, томе неће нико сметатати, али уколико се намећу прописи и правила то нико неће трпети", приметио је Железњак.

Он је поновио да подржава вољу српског народа, али и других народа на Балкану, за неутралност, наводећи да је неутралност за Србију и Балкан вероватно најбољи начин да очувају суверенитет и развој.

Срби са Косова и Метохије на састанку са Вучићем

"Све одлуке се морају доносити на основу воље народа и ми веома поштујемо то што Србија слуша глас народа", рекао је Железњак, додајући да је данас тачно девет година од како је Скупштина Србије усвојила одлуку о неутралности.

Sergej Železnjak
Сергеј Железњак / Извор: Србија Данас

Он је додао да се односи Србије и Русије, али и са другим земљама и организацијама, морају градити на основу поштовања међусобних интереса.

"Ниједна држава која себе поштује неће трпети да јој се намеће туђа воља. Подршка суверенитету и наставак сарадње представља најбоји пут за одржавање мира", рекао је Железњак.

На конференцији за новинаре одржаној након целодневне посете Железњака Српској напредној странци, потпредседник Главног одбора те странке изразио је задовољство посетом и начином дијалога са једним од највиших представника Путинове Јединствене Русије.

- Након не само данашњих консултација, потписали смо меморандум о међупартијском дијалогу две највеће и владајуће странке у Русији и Србији и изузетна ми је част и задовољство због тога - истакао је Ђурић и додао да лични односи председника странке Александра Вучича са Владимиром Путином и Медведевим олакшавају узајамну сарадњу две странке и оба народа. Високи руски званичници знају да Србија води исту политику пријатељства и искрености и у Москви, и у Берлину, Бриселу и Вашингтону.

Sergej Železnjak
Сергеј Железњак / Извор: Србија Данас

Железњак је још једном потврдио речи које је истакао током данашње посете Храму Светог Саве:

- Србију и Русију вежу емоције и вишевековни братски односи. Став Русије је јасан, ми подржавамо војну неутралност ваше земље, а као владајуће странке сносимо одговорност за спречавање свих претњи током све веће експанзије међународног тероризма. Зато је врло похвално што Србија одржава ванблоковску позицију на Балкану. Безбедност и суверенитет мора нађачи тероризам - изјавио је Железњак.

На питање новинара колико ће времена проћи када ће Срби са Косова и Метохије моћи користити домаћу мобилну телефонију, Ђурић је кратко одговорио:

- За неколико дана ћете моћи чути српско "хало" са Брезовице, из Штрпца и Косовског Поморавља. И не само то, биће омогућен и брзи интернет. Све је то резултат шестогодишњег дијалога за нама, а у ком смо сачували наше националне интересе.

Гост из Русије се на кратко осврнуо на тренутно стање у Црној Гори нагласивши да је решење за политичку ситуацију каква влада у тој земљи и поделу народа, на оне који су за улазак у НАТО и оне који су против тога, да се распише рефендум о том питању. Мислим да власти Црне Горе праве грешку убрзавајући улазак земље у НАТО, јер то никоме неће одговарати, ни Црној Гори ни НАТО-у. То насилно увлачење Црне Горе у НАТО може изазвати нестабилност како на Балкану тако и у самом НАТО-у. 

Ђурић се на крају конференције захвалио руском народу на четири милиона евра помоћи које су упутили за изградњу Храма Светог Саве, а Железњак је свеукупном српском народу пожелео срећне Новогодиншње и Божићне празнике и пожелео Србији "мир, просперитет и срећу јер је то заслужила."