Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О ИЗВЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: "Да преведем на српски, ово је најважнија тачка" (ВИДЕО)

12.10.2022. 18:19
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Председник Александар Вучић је нагласио да је грешка што је дозвољено да ЕУ води дијалог Београда и Приштине

Председник Александар Вучић састао се са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом који му је предао Годишњи извештај Европске комисије о Србији 2022.

ОПОЗИЦИОНИ МЕДИЈИ ФАЛСИФИКОВАЛИ ИЗВЕШТАЈ БРИСЕЛА?! Неутралну реченицу искористили за нападе на Телеком и Вучића

ОПОЗИЦИОНИ МЕДИЈИ ФАЛСИФИКОВАЛИ ИЗВЕШТАЈ БРИСЕЛА?! Неутралну реченицу искористили за нападе на Телеком и Вучића

КАД ШОЛЦ ДАЈЕ - АПЛАУЗ, КАД ВУЧИЋ ДАЈЕ - НАПАДИ: Страшно лицемерје опозиционих медија у Србији

КАД ШОЛЦ ДАЈЕ - АПЛАУЗ, КАД ВУЧИЋ ДАЈЕ - НАПАДИ: Страшно лицемерје опозиционих медија у Србији

ХРВАТИ ОТКРИЛИ ВУЧИЋЕВУ ГЕНИЈАЛНУ ИГРУ, ПА ЗАКУКАЛИ: Не смемо им то дозволити! (ФОТО)

ХРВАТИ ОТКРИЛИ ВУЧИЋЕВУ ГЕНИЈАЛНУ ИГРУ, ПА ЗАКУКАЛИ: Не смемо им то дозволити! (ФОТО)

Питања новинара

У вези са односима са Приштином, Вучић је прво прокоментарисао да је нешто боље оставити неизговорено.

- Човек је јачи ако је господар својих речи. Истина је да смо себи запржили чорбу са Приштином, тако што смо пребацили преговоре у ЕУ. Сада можемо Светом Петру да се жалимо - рекао је Вучић.

- Понекад се осмехнем када неки оцењују економију, а имали су десетоструко мању стопу раста у односу на нас. То треба имати у виду. Они су у клубу, а ми смо ван клуба. Суштина су те санкције. Сада ћемо имати клацкалицу. Некада санкције, некада КиМ. Ми морамо да узмемо у обзир све, а да ли полажем велике наде у то - Не. Као што су нашли три земље да се јаве за ЈАНАФ. Они хоће да казне Русију, али ако могу да узму нафту и угаљ... Нема много логике, али ето, сами смо криви. То је наша политика, и разумем све што је рекао Жиофре - рекао је председник Србије.

У вези са порукама из Хрватске, Вучић је рекао да смо разумели њихове поруке и кренули са градњом пруге ка Централној Европи.

- Они су увели санкције, а неће да нам дозволе руску нафру, а себи хоће. Ми нисмо, али нама неће да дозволе. Не знам само како неће да дозволе? То је наше суверено право и суверена одлука. Они су показали шта мисле о нашој земљи и то је то. Извештај о коме смо данас разговарали је фер, не слажем се са свим али немам шта да замерим - каже Вучић.

- Не могу да кажем да су били некоректни и нефер, ово је за нас важан документ, али постоје неке ствари о којима се одлуке доносе другачије. Рекао сам то и Шолцу и Маркону, видећемо. Србија ће наставити са напретком на европском путу. А сви ти који су толико бољи од нас, дивни и величанствени у усаглашености, ми смо успешнији од свих них заједно - истакао је Вучић.

Обраћање председника Србије

- Захвални смо на напорном раду људи из Evropsske комисије који су направили овај извештај. За нас је важно да смо прошле године имали раст од 23,3 посто у трговинској размени, а ове године у првих 8 месеци имамо додатних 28.3 посто раста у трговиснкој размени што најбоље говори колики је значај ЕУ као партнера Србији - рекао је Вучић и истакао да ће више Србија да извози у Европску унију што говори и о ЕУ инвестицијама у нашу земљу које су огромне. 

- Више ће Србија да извози у Европску унију, него пет осталих земаља.

- Најважнији део је у ствари, да преведем на српски, тиче се нашег односа о увођењу санкција према Русији. Људи из ЕК су у праву, данас је наш ниво усаглашености на 45,03, значи да смо за нешто гласали али није имало везе са Русијом. Разумемо ми њих, али ми до сада ни за једну од тих декларација нисмо гласали. Наравно да је тај политички део обојио читав извештај.

- Разни политичари и медији, злонамерни, желе назадовање Србије. Једино назадовање је забележено у нашем односу према санкцијама РФ.

- То је једини део, јер неки злонамерни политичари желе да говоре о назадовању, а наше неслагање је забележено само у једној области, а то је питање око Русије. Односно, санкцијама према Руској федерацији - наводи Вучић.

- Оно што је веома важно је да је Србија спремна да отвпри кластер 3, да је важно да наставимо са свеобухватним реформамам, да буде бољи прогрес у владавини права, што је веома важно за правни поредак. Важно је да Србија греди добросуседске односе са свима, осим што је констатовано да су односи са Хрватском затегнути, не знам да ли нашом кривицом.
- Друго је питање око Црне Горе, где се такође констатује наша жеља да остваримо напредак. Са свим другим земљама имамо добре односе, најбоље у историји Србије са некима.

 Важно је поглабвље 35 - дијалог. Србија није изазивала ниједну кризу нити било шта друго, и по том питању је много тежак пут пред нама и плашим се да за Србију у наредном периоду неће бити добрих вести по том питању. Али то је нешто чему морамо посебно да се посветимо како бисмо чували мир и стабилност - рекао је председник. 

- Овај извештај је повољнији у смислу владавине права по нас, а много неповољнији у смислу усаглашавања наше спољне политике са политиком Европске уније - закључио је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Обраћање Емануела Жиофреа

Жиофре се захвалио на доброј сарадњи коју су имали са Србијом у претходних 12 месеци. Истакао је да је извештај продукт заједничког рада. 

Истакао је да је документ објављен у моменту када се Европа фокусира на кризу у Украјини која утиче и на политику проширења ЕУ. 

Што се тиче самог извештаја, желим да истакнем да се он односи на политичке критеријуме, основе, известили смо о изборима који су били 3. априла, европски парламент је био ангажован на унапређењу изборних услова што је довело до већег плурализма у парламенту.

Међународна заједница је дефинисала извесне недостатке које треба решити до наредних избора.

Што се тиче области у којима је забележен напредак у извештају је истакнуто правосуђе, као и борба против корупције у којој је како је Жиофре истакао, постигнут напредак.

Žiofre
Жиофре / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је навео да није уочен напредак у медијима и извештавању. Када је реч о безбедности новинара формиране су радне групе, али главне стратегије се не спроводе, сматра он.

У вези нормализације односа са тв. Косовом, Жиофре каже да су се главни преговарачи састајали редовно, али није постигнут напредак у свеобухватном споразуму, каже Жиофре.

Он је истакао позитивну економску ситуацију у нашој земљи, посебно у успостављању тржишне економије, где је уочен напредак у 2021. години.

- Верујем да вреди улагати у Србију, и желимо да буде део наше економске породице - каже Жиофре. Он је истакао раст на пољу енергетике, диверсификације извора енергије, рад на изградњи гасног интерконектора Србије и Бугарске.

- Тренутна безбедносна криза која потреса Европи и свет захтева јединство. У области безбедности, економије, енергетике, заиста је виша него икад сарадња у ЕУ на Западном Балкану.

Састанак Жирофреа и Вучића

 Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре предао је вечерас председнику Србије Александру Вучићу Годишњи извештај Европске комисије о Србији 2022.

Комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји представио је раније данас у Бриселу годишњи извештај о напретку земаља Западног Балкана у спровођењу реформи и евопским интеграцијама, у склопу којег је и годишњи извештај ЕК за Србију.